Artikkelit Maatalous, Ruoka

teksti: Maarit Perkonoja

Kansantaloutta voi kasvattaa myös kauralla. Kauran ominaisuudet ovat omaa luokkaansa, ja niille on nyt globaalia kiinnostusta.

Tämän vuoden keväällä Fazer Mylly julkisti innovaation, jossa kaurasta erotetaan terveysvaikutteisia ainesosia, kuten beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä. Erotusprosessi on kehitetty yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n kanssa.

Luonnonvarakeskuksen laboratoriopäällikkö Veli Hietaniemen mukaan eri kauralajikkeiden välillä on suuria eroja siinä, miten tehokkaasti ja miten korkeita pitoisuuksia niistä voidaan erottaa eri ainesosia. Lajikkeiden ja niiden koostumuksen tunteminen on Luonnonvarakeskuksen ydinosaamista.

Uuden teknologian ansiosta kaikkea kauraa ei enää myydä raakakaurana, vaan sitä jalostetaan moninkertaisesti arvokkaammiksi rikasteiksi. Riittävästi beetaglukaania sisältäviin kauratuotteisiin voidaan liittää EU:n hyväksymät terveysväittämät, mikä lisää lopputuotteiden arvoa.

– Nostamme kauran jalostusarvoa ja -astetta kotimaassa. Se näkyy myös viljelijöiden kukkarossa ja avaa heille uusia mahdollisuuksia, Hietaniemi kuvaa.

Kaikki alkaa pellolta

Luonnonvarakeskuksen ja viljelijöiden yhteistyönä syntyi muutama vuosi sitten kaksi viljelijärengasta ja kenttälaboratorio Sastamalaan, Pirkanmaan sekä Satakunnan alueelle. Noin viidenkymmenen viljelijän muodostamissa viljelijärenkaissa viljellään kauralajiketta, jonka beetaglukaanipitoisuus on suuri.

Kenttälaboratorion avulla viljelijä tietää itse viljan laadun ja pystyy myös todentamaan ostajalle, mitä on myymässä.

– Kun tiedetään tarkalleen, mitkä ovat kauraerän ominaisuudet ja missä siilossa on millaistakin kauraa, saa jatkojalostaja nopeasti juuri sellaista kauraa kuin haluaa, Hietaniemi sanoo.

Viljan ostajat ovat entistä laatutietoisempia. Laadunhal­linta ja viljan jäljitettävyys ovat merkittäviä kilpailukykytekijöitä erityisesti silloin, kun toimitaan isojen kansainvälisten yritysten kanssa.

345097xxl_rodeo_netti
kuva: Rodeo

Pellolta pöytään tai puuteriin

Hietaniemen mukaan kauran käytössä on otettu iso hyppäys eteenpäin. Hän laittaakin vanhan sloganin uusiksi – ei enää vain pellolta pöytään vaan pellolta pöytään tai puuteriin.

Sastamalaisesta kaurasta valmistetaan Jalasjärvellä Taivalkosken Myllyssä kolloidista kaurajauhoa. Se on hyvin hienoksi jauhettua kauraa, jolla on erittäin hyviä ihoa rauhoittavia, kosteuttavia ja puhdistavia ominaisuuksia. Se soveltuu raaka-aineeksi muun muassa sampoihin ja kosteusvoiteisiin.

– Tietä kansainvälisille kosmetiikkamarkkinoille raivaa englantilainen Oat Services Ltd. Yhteistyö on edennyt jo valmiiksi tuotteiksi, ja markkinat kasvavat. Kauran ostamme pääosin Sastamalasta, kertoo toimitusjohtaja Ilkka Lehtomäki kauran prosessointiin ja tuotteistamiseen erikoistuneesta Polar Glucan Oy:stä.

Kolloidinen kaurajauho sisältää runsaasti ravintokuitua. Rakenteeltaan sitä voi verrata hienoon kaakaojauhoon. Uusia käyttökohteita löytyy niin juoma-, leipomo- kuin lihateollisuudestakin.

Juomiin erikoistunut Aberry Oy on jo hakenut patenttia kolloidisesta kaurajauhosta kehittämälleen luonnolliselle energiajuomalle. Mustikkakaurajuoma sopii kuluttajalle, joka haluaa nauttia kaurapuuron terveellisistä ominaisuuksista nopeasti ja helposti. Kysyntää uudenlaisille elintarvikkeille on globaalisti.

– Kunhan saamme tarvittavat palikat yhteen, on suomalaisilla etulyöntiasema. Suomalaisella kauralla on omat erityisominaisuutensa, ja suomalaista, arktista kauranviljelyä ei voi siirtää muualle, Lehtomäki sanoo.

Kenttälaboratorio tuo suoraa säästöä viljelijälle

Sastamalaan perustetussa kenttälaboratoriossa viljanäytteet analysoidaan ennen ja jälkeen viljan kuivattamisen. Tulokset varmistetaan vaihtamalla näytteitä ja määritystuloksia ristiin Luken ja kenttälaboratorion välillä.</p> <p>Mittaukset kertovat saman tien muun muassa viljan kosteuden, proteiinipitoisuuden, hehtolitrapainon ja hometoksiinien määrän.

– Jos vilja ei mittausten mukaan kuivanakaan kelpaa elintarvikkeeksi tai rehuksi, ei viljaerää kuivateta, vaan se ohjataan energiakäyttöön, kertoo maanviljelijä Markku Välimäki kenttälaboratorion näytepäätteiden ääreltä.</p> <p>Viljelijälle tämä on kustannustehokasta. Laboratorion avulla vältytään turhilta rahtikustannuksilta, kuivauskuluilta ja huonon laadun aiheuttamilta tappioilta.

Kumppania etsitään tositarkoituksella

Polar Glucan Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Lehtomäki on siinä määrin innostunut kauran tulevaisuuden näkymistä, että hän haluaisi perustaa Kanta-Hämeen Jokioisiin Piilaaksoa vastaavan Cereal Valleyn.</p> <p>Meillä osataan jo kauran jalostus ja tunnetaan kauralajikkeiden ominaisuudet. Suomalaiset viljelijät ovat maailman parhaimpia kauran viljelijöitä. Kauran prosessointiin ja tuotteistamiseenkin löytyy tekijöitä. Vielä tarvitaan paikka, jossa kehitetään ja testataan uusia menetelmiä ja tuotteita. Kun tämä ketju yhdistetään, Suomeen saadaan kokonaisosaamista, jota ei voi kopioida muualle.

Meillä on käsissämme raaka-aine, jolla on hyvä maine kansainvälisesti. Uskottavuus tulee kumppaneiden kautta. Kiinnostuitko?

Katso myös