Artikkelit Maaseutu, Metsä, Ympäristö

Teksti: Maria Latokartano

Biolanin tytäryhtiö Novarbo Oy:n toimitusjohtaja Teppo Rantanen arvioi, että rahkasammalen korjuu käynnistyy toden teolla jo ensi kesänä.

– Tähän asti kaupallista nostoa on jarruttanut korjuuketjun puute, mutta tämä ongelma on nyt poistumassa, Rantanen sanoo.

Kesäkorjuuseen soveltuvan koneen on kehittänyt BRT Solutions Oy -niminen yritys, jonka osakekannasta Novarbo Oy osti hiljattain merkittävän osan. Metsäkoneen alustalle rakennettu korjuukone on varustettu ylileveillä teloilla ja kourakuormaimella, joka kerää sammalta suon pinnalta. Ylimääräinen vesi puristetaan sammalesta murskainpuristimella, minkä jälkeen sammal on riittävän kuivaa tehtaalle kuljetettavaksi.

Kuva: Ecomoss Oy
Kuva: Ecomoss Oy

– Sammalen korjuu on turpeen nostoa kalliimpaa, mutta kun tekniikka kehittyy, kustannukset saadaan alenemaan. Lisäksi on huomioitava, ettei rahaa kulu tuotantoalueen kunnostamiseen, Rantanen sanoo.

Se, onko sammal kallis raaka-aine vai ei, riippuu siitä, mihin sitä verrataan.

­– Kuiviketurpeeseen verrattuna tuote on arvokas, mutta jos tarkoitus on käyttää sitä pienissä erissä orkidean viljelyyn, ollaan jokseenkin kilpailukykyisiä.

Rantasen mukaan sammalta ja turvetta ei ylipäätään kannata suoraan verrata toisiinsa.

– Niillä on erilaiset ominaisuudet ja omat käyttökohteensa.

Ensimmäiset sammaltuotteet tulevat markkinoille lähivuosina.

– Sammal on teknisiltä ominaisuuksiltaan oivallinen ja nopeasti uusiutuva raaka-aine, jonka käytölle vain mielikuvitus asettaa rajat, Rantanen sanoo.

Katso myös