Artikkelit Metsä

Joukolla mustikan kukkia laskemaan? Kansalaishavainnoilla voi jo lähitulevaisuudessa olla merkittävä rooli mustikan ja puolukan satoennusteiden laadinnassa.

Metsätalousinsinööri Kaija Puputti tutkii seurantaruutua, jonka avulla laaditaan marjojen satoennustee. Ruuduista lasketaan kasvukauden aikana metsämarjojen kukkien, raakileiden ja marjojen määrät. (Kuva: Erkki Oksanen / Luke)
Metsätalousinsinööri Kaija Puputti tutkii seurantaruutua, jonka avulla laaditaan marjojen satoennusteet. Ruuduista lasketaan kasvukauden aikana metsämarjojen kukkien, raakileiden ja marjojen määrät. (Kuva: Erkki Oksanen / Luke)

Valtakunnallisia satoennusteita on tehty Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja pienen avustajajoukon voimin jo 1990-luvulta lähtien. Ennusteita varten neliömetrin kokoisilta seurantaruuduilta lasketaan marjojen kukat, raakileet ja kypsät marjat.

Seurantaan käytettävät resurssit ovat pienenemässä. Kansalaishavainnointi turvaisi seurannat ja voisi tuoda jopa lisää tarkkuutta ennusteisiin.

”Havainnointi on yksinkertaista, siihen riittää lyhyt perehdytys. Tärkeintä on innostus ja huolellisuus”, kuvailee Luken vanhempi tutkija Rainer Peltola.

”Koeruutuja voidaan jatkossa perustaa lisää sopiville paikoille. Mitä enemmän koeruutuja on, sitä luotettavampia ovat myös ennusteet.”

Peltolan mukaan kattavamman havainnoinnin ansiosta tutkijat pystyisivät tekemään entistä parempia paikallisia ennusteita.

Kansalaishavainnointi ei kuitenkaan ihan vielä onnistu. Peltolan toiveena on löytää rahoitusta hankkeelle, jossa luodaan sähköinen, mobiilisti täytettävä kaavake havaintojen ilmoittamista varten.

”Älypuhelimista saamme jo valmiiksi tarkan tiedon havaintopaikasta. Kun lisäksi tiedämme, millaisesta metsätyypistä havainto on tehty, voidaan varsinainen satoarvio laskea melko yksinkertaisella matematiikalla.”

Tänä vuonna koeruudut käydään vielä läpi perinteisin voimin. Vuoden 2017 osalta tilanne on auki.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Tiede-sivulla 16.5.2016.

Yläreunan kuva: Erkki Oksanen / Luke

teksti: Maarit Perkonoja, Luke

Katso myös