Marjaan!

Useampi kuin joka toinen suomalainen marjastaa. Osana tätä ainutlaatuista perinnettä Luke julkaisee marjastajien avuksi useita marjasatoennusteita kesän mittaan. Ennusteet perustuvat eri puolilla Suomea tehtyihin havaintoihin mustikan, puolukan ja suomuuraimen kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.

Toivomme, että marjastajat kartuttaisivat satotietoja tallentamalla omia havaintojaan järjestelmään – mitä enemmän havaintoja, sitä parempaa on satotieto.
Tervetuloa mukaan!

Ilmoita marjahavainnoistasi marjahavainnot-palveluun

Eniten havaintoja tehnyt palkitaan kesän lopussa.

Skrollaa alaspäin, sivulla runsaasti marjatietoa!

Helteet ovat heikentäneet mustikkasatoa, puolukan pölytys on onnistunut hyvin

Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä Suomessa. Runsaasta kukinnasta ja onnistuneesta pölytyksestä huolimatta mustikkasato jää kuivuuden takia enintään keskinkertaiseksi.

Marjasatotieto verkkoon kaikkien ulottuville – tule mukaan havainnoimaan!

Suomen lähes kolme miljoonaa marjastajaa pohtii joka vuosi, mistä päin maata parhaat marjapaikat löytyvät, ja mihin aikaan kesästä marjaan kannattaa lähteä.

Luke on perustanut uuden karttapohjaisen Marjahavainnot.fi-verkkopalvelun. Palveluun kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja suomuuraimen kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.

Kansalaiset ovat tervetulleita mukaan kartuttamaan satotietoja tallentamalla omia havaintojaan järjestelmään – mitä enemmän havaintoja, sitä luotettavampi on satotieto. Tervetuloa mukaan tekemään tutkimusta!

Kuinka havaintoruutu perustetaan?

Luotettavien marjasatoennusteiden tekemistä varten tarvitaan riittävä määrä havaintoja marjojen kukista, raakileista ja kypsistä marjoista.

Havaintojen tekemiseen ei tarvita erityisosaamista. Innostuneisuus, tarkkuus ja huolellisuus riittävät. Koeruutujen perustaminen, niiden seuraaminen ja tulosten tallentaminen älylaitteen kautta Marjahavainnot.fi:hin on tutkimustyötä, joka hyödyttää meitä kaikkia.

Luken erikoistutkija Rainer Peltola näyttää videolla, kuinka havaintoruutu perustetaan. Koeruutujen perustamista varten tarvitaan maanomistajan lupa.

Kukkien laskeminen on tarkkaa puuhaa

Havaintoruudun sisällä olevat luonnonmarjojen kukat lasketaan silloin, kun suurin osa kukista on auennut. Kukat lasketaan rajatulta koeruudulta eli yhden neliömetrin alueelta. Laskemista helpottaa, jos koeruutu rajataan esimerkiksi narun avulla.

Luken erikoistutkija Rainer Peltola näyttää videon välityksellä, kuinka havaintoruudun kukat kannattaa laskea.

Lisää pölytysvoimaa, enemmän metsämarjoja

Lähes kaikki metsämarjamme vaativat hyönteispölytystä marjoakseen. Tärkeintä elinvoimaisille pölyttäjäpopulaatioille ovat asunto ja riittävä ravinto.

Pölyttäjien asuntopulaa voidaan helpottaa tuomalla metsiin keinopesiä. Keinopesänä toimii lehtipuupölkky, johon on porattu paljon reikiä. Jos uusi asunto on lähellä luonnonniittyjä, on ravintoakin tarjolla. Levitunturilla tehdyn tutkimuksen mukaan keinopesien avulla voidaan lisätä mustikkasatoa jopa 50 prosenttia. Voimametsät-oppaassa hyödyllistä tietoa pölyttäjistä ja marjasadoista.

Poikkeukselliset säät ja luonnonmarjat

Miten poikkeukselliset kesä- ja talvisäät vaikuttavat luonnonmarjojen kasvustoihin, kukintaan ja sadonmuodostukseen?

Marja-asioissa ota yhteyttä marja-asiantuntijoihimme!