Ilmastoystävällisyys edellyttää ratkaisevia muutoksia suomalaisessa ruokailussa ja tuotannossa

Matkalla kohti nykyistä kestävämpää ruokajärjestelmää tarvitaan monentasoisia muutoksia. Mikä on kuluttajan rooli? Entä voidaanko verotuksella vaikuttaa? Millaisia muutoksia tarvitaan Suomessa ja muualla maailmassa?

Tutustu Luonnonvarakeskuksen tuoreimpaan tutkimukseen kestävästä ruokajärjestelmästä, sen vaatimista muutoksista ja niiden seurauksista. Lue lisää alta ja katso Ruoka-Areenan livestriimi 2.10., jossa myös edellä esitettyihin kysymyksiin otettiin kantaa!

Kotieläinvaltaisesta maataloudesta kasvispainotteiseen ruokapöytään? Näin muutokset vaikuttavat kulutukseen ja maatalouteen

Suomalaistutkijat työstivät ensimmäisen RuokaMinimi-mallin, joka kertoo, miten muutos kohti nykyistä ilmastoystävällisempää ruokavaliota vaikuttaisi kotimaiseen kulutukseen ja maatalouteen. Tutkijoiden mukaan matka tulevaisuuteen ei ole helppo, mutta keinoja matkan taittamiseen on.

Verotuksesta vauhtia kestävään ruokavalioon? Kuluttaja ei aina valitse viisaasti

Ihminen ja planeetta tarvitsevat uutta, kestävää ja terveellistä ruokavaliota. Verotuksesta haetaan usein keppiä haitallisten ruokailutottumusten muuttamiseen. Tutkimus osoittaa, että verotuskaan ei ole helppo ratkaisu, joka ohjaisi kaikki valintamme kestävään suuntaan. Ohjauskeinoja tarvitaan, mutta on tärkeää että ne perustuvat tutkittuun tietoon, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Xavier Irz.

IPCC: Maankäytöllä on suuri merkitys ilmastonmuutoksessa – kestävä maa- ja metsätalous on tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tuoreen raportin mukaan ennennäkemättömän nopeasti lisääntynyt maankäyttö on kiihdyttänyt osaltaan ilmaston lämpenemistä, aavikoitumista ja maaperän köyhtymistä viime vuosikymmeninä. Raportin mukaan maapallon lämpenemisen pysäyttäminen alle 1,5 asteeseen vaatii kaikilta sektoreilta toimenpiteitä. Maankäyttösektorin tulee alentaa päästöjä nopeasti ja lisätä hiilidioksidia ilmasta poistavia hiilinieluja.

Ruoka ja ilmasto -blogi, osa 1: Minkä on muututtava kehittyvissä maissa?

Keskeisin keino kestävämpään ruokatalouteen näyttää maakohtaisten kehitysurien mukaan olevan maatalouden tuottavuuden kasvu.

Ruoka ja ilmasto -blogi, osa 2: Suomen ja Euroopan tie – onko kuluttaja kuningas?

Kestävän ruokajärjestelmän tapauksessa tärkeintä olisi se, että kuluttajakysyntä vaatisi terveellisiä ja kestävästi tuotettuja elintarvikkeita.

Pieneltäkin turvepeltojen alalta voisi saada isot päästövähennykset

Viljellyt turvemaat ovat merkittävä päästölähde etenkin alueilla, joilla turvemaita on paljon ja kivennäismaiden saatavuus on heikko. Turvepeltojen viljelyn päästöt vastaavat yli kymmentä prosenttia vuotuisista kasvihuonekaasupäästöistämme. Nyt tutkittavien keinojen avulla Suomi voisi kuitenkin jopa puolittaa turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöt.

 

 

Ruoka, sen tuotanto ja ilmastonmuutos – miten riskejä taklataan? Kuuntele #LukePodcast

Miten ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia riskejä taklataan pelloilla? Entäpä lautasilla, ravitsemusta unohtamatta? Luken podcastissa aihetta pohtivat toimittaja Noora Mattilan johdolla Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Saarinen ja erikoistutkija Marjo Keskitalo.

Ota yhteyttä

Kalakampanjan pääkuva. Lautanen ja kaloja.

Luonnonvarakeskuksen tieteellisen työn ja teknologisen kehittämisen tuloksena syntyy palveluita ja lisäarvoa kestävälle ruokajärjestelmän elinkeino- ja yritystoiminnalle.

Kuinka voisimme auttaa organisaatiotasi menestymään?