Artikkelit Kala, Maaseutu
teksti: Päivi Haavisto

 

Kalastusmatkailuyrittäjä Juha Happonen on järjestänyt kalastusretkiä ja -leirejä erityisryhmille, kuten kehitysvammaisille ja monivammaisille, jo yli parikymmentä vuotta.

Mänttä-Vilppulassa toimiva yrittäjä Juha Happonen rantautti ammattimaisen kalastusopastuksen Suomeen 1990-luvulla. Kuntohoitajan koulutuksen omaava Happonen on ideoinut ja toteuttanut jo vuosien ajan erityisryhmille suunnattuja kalastuspalveluja. Matkailutuotekilpailussa vuonna 2006 yrittäjä palkittiin erityisryhmien veto- ja heittouisteluretkestä.

– Kalastusleirit ja -retket on koettu hyvin voimaannuttaviksi, Happonen kertoo.

Juha Happonen (vas) on vetänyt parikymmentä vuotta kalastusretkiä erityisryhmille ja ulkomaalaisille. Kiinalaiselle vieraalle suuren hauen saaminen on valtava elämys.

Vilppulankoskella parhaisiin kalapaikkoihin on rakennettu reunoin varustetut kalastuslaiturit. Esteettömien laiturien lisäksi veneen varustelussa on otettu huomioon pyörätuolimatkustajat. Lisäksi Vippulassa on järjestetty muun muassa liikuntaesteisten pilkkitapahtuma.

Uusi askel kalastuksen hoivavaikutusten hyödyntämiseksi on Tampereen ammattikorkeakoulun aloittama vuoden kestävä pilottikoulutus, josta vuoden lopulla valmistuvat Suomen ensimmäiset erityisryhmien vesistöohjaajat. Opiskelijoita on noin 15, ja moni heistä on työskennellyt myös kalastus- ja eräoppaana sekä hoitoalalla.

– Iktyo tarkoittaa kalaa ja kalastusta, care puolestaan hoivaa. Kalastukseen ja veteen liittyvään hoivaan sisältyy virkistyspuoli, joka on elämyksellistä, motivoivaa ja aktivoivaa sekä kuntouttava puoli, joka on tavoitteellista ja pitkäkestoisempaa. Vaikutukset ovat molemmissa psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia, Iktyocare-hankkeen projektipäällikkönä ja vastuuopettajana toimiva Happonen sanoo.

 

Talvikalastus kiinnostaa aasialaisia

Yrittäjä Juha Happonen erottaa toisistaan kalastusmatkailun ja matkailukalastuksen, jossa muun matkailun ohessa käydään uistelu- tai pilkkiretkellä.</p> <p>– Kalastusmatkailu on hyvin lajikeskeinen ala. Asiakkaat tulevat saaliskalan, kuten kuhan, hauen tai taimenen, perässä. Oppaan on oltava täysverinen ammattilainen. Silloin on hyvä olla ammattitutkinto, joka varmistaa, että esimerkiksi turvallisuusnäkökohdat on otettu huomioon.</p> <p>Sekä kalastusmatkailussa että matkailukalastuksessa Happonen näkee paljon kasvun mahdollisuuksia.</p> <p>– Venäjältä tulevien kalastusmatkailijoiden määrä on juuri nyt vähentynyt, mutta aaltoliikettä on ollut aiemminkin. Venäjä on edelleen vahva alue. Lisää matkailijoita olisi houkuteltavissa myös Euroopasta ja kauempaakin.

Happosen mukaan erimaalaiset ovat kiinnostuneita erilaisista kalastusmuodoista. Esimerkiksi ongintatapahtumat vetävät väkeä Slovakiasta, entisen Jugoslavian alueilta ja Englannista. Hauen ja petokalojen perässä tulevat puolalaiset, saksalaiset, ranskalaiset ja espanjalaiset.</p> <p>Heittokalastus-, vetouistelu- ja jigikalastusretkiä vetävät kalastusmatkailijoita kesäisin, mutta Happosen mielestä talvea ei ole vielä riittävästi hyödynnetty. Pilkkikalastus jäällä on eksoottista varsinkin Aasiasta, Etelä-Amerikasta tai Etelä-Euroopasta tuleville.</p> <p>KUKA?<br /> Juha Happonen on ollut edelläkävijä Suomen kalastusmatkailun kehittämisessä. Päätoimisesti kalastusoppaana ja yrittäjänä hän on ollut jo parikymmentä vuotta ja kouluttautunut työn ohessa jatkuvasti lisää. Happonen on palkittu matkailukalastustuotekilpailussa ja kalastusmatkailun edistämisessä. Hän omaa myös kansainvälisen urheilukalastusjärjestön IGFA:n valtuutuksen valvoa maailmanennätyssuorituksia.</p> <p>Kuva: Tuomas Heinonen / Rodeo.fi

Katso myös