Artikkelit Kala, Talous

Kalasta saadaan paljon muutakin kuin ravintoa, ja kattava kalan osien hyödyntäminen edistää sekä perinteistä että kiertotaloutta. Kaloihin perustuvien lisäarvotuotteiden täyttä potentiaalia ei ole vielä valjastettu hyötykäyttöön. Luken tutkijat kertovat, kuinka käyttämättä jäävät kalan osat voitaisiin hyödyntää.

Kuva: Ville Kujansuu / MAK Media.

Nahka

Kalan nahka sisältää kollageenia, joka on esimerkiksi kosmetiikassa ihon kimmoisuuden ja vahvuuden parantamiseen käytetty proteiini. Kollageeni voidaan myös muuntaa gelatiiniksi, jota käytetään hyytelöimisaineena monissa elintarvikkeissa, kuten nallekarkeissa.

Kalan nahka voidaan myös kuivata ja parkita nahkatuotteiden, kuten käsilaukkujen tai kenkien, valmistusta varten. Tämä voi antaa uuden elämän nahalle, joka muuten heitettäisiin menemään. Niin innovatiiviselta kuin se kuulostaakin, tämä ilmiö on vasta kehityksensä alussa.

”Kalannahan hyödyntäminen on vielä melko alkeellisella tasolla”, sanoo Luken johtava tutkija Pirjo Mattila.

Suomut

Kalansuomut sisältävät kitiiniä, orgaanista ainetta, joka voidaan muuntaa kitosaaniksi. Kitosaanilla on monia käyttötapoja esimerkiksi biolääketieteessä, ravintolisissä ja maataloudessa. Sillä on ominaisuuksia, jotka esimerkiksi auttavat ehkäisemään verihyytymiä ja suojaavat kasvinsiemeniä. Äärimmäisissä sovelluskohteissa kitosaania käytetään auton maalipinnoitteiden korjausmateriaalina.

Kitiiniä saadaan yleensä meriäyriäisten kuorista. Tähän saakka kaikki Suomessa saatavilla oleva kitiini on tuotu maahan. Kitosaanin tuotannolla suomalaisesta kalasta on siis merkittävää potentiaalia.

Ruodot

Kalanruodot ovat erinomainen erilaisten kivennäisten lähde. Niistä saadaan esimerkiksi kalsiumia ja fosforia, ja ne sisältävät myös kollageenia. Kivennäisiä voidaan käyttää raaka-aineina kemikaali- ja lannoiteteollisuudessa.

Fosfori on yleisesti käytetty lannoite. Sillä on myönteinen vaikutus kasvien kehitykseen ja kasvuun. Valitettavasti fosforin virtaus pelloilta vesistöihin aiheuttaa rehevöitymistä. Jos fosforia saadaan kalanruodoista, ympyrä sulkeutuu.

“Tämä voi olla tapa kierrättää fosforia: se siirtyy vesistöistä takaisin pelloille”, Pirjo Mattila sanoo.

Öljy

Kalaöljyllä on suotuisa rasvahappokoostumus. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka edistävät muun muassa aivojen, keskushermoston ja näön kehittymistä.

Rasvahapot eivät ole ainoa kalaöljyn osa, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Öljy sisältää monia vitamiineja, kuten D-vitamiinia, joka on luiden ja hampaiden tärkeä rakennusaine.
Kalaöljyn terveysvaikutuksia voidaan hyödyntää ravintolisinä tablettien tai nesteiden muodossa.

Kalajäte

Kalajätteellä tarkoitetaan kalan osia, jotka jäävät yli, kun kalaa jalostetaan ruuaksi: nahkaa, sisälmyksiä, päätä ja ruotoja. Suomessa suuri osa kalajätteestä päätyy eläinrehun ainesosaksi.

Turkisteollisuuden merkitys kalateollisuudelle on yllättävän suuri. Silakasta ja kilohailista syntyvä kalajätteen määrä on yhteensä 140 miljoonaa kiloa vuodessa. Siitä 40 prosenttia menee turkisteollisuuden käyttöön”, kertoo Luken erikoistutkija Jari Setälä.

Kalajätettä voidaan käyttää myös biodieselin tai biokaasun tuottamiseen.

Proteiinit ja peptidit

Kala on erinomainen proteiinin lähde ja sillä on korkea ravintoarvo. Lisäksi proteiinien rakenneosilla, peptideillä, voi olla erilaisia myönteisiä biologisia vaikutuksia, eli vaikutuksia eläviin kudoksiin. Näitä ovat muun muassa viruksia ja mikrobeja torjuvat vaikutukset. Kalan peptidit saattavat myös alentaa verenpainetta ja auttaa kipuihin. Kalan peptidien kaupallinen käyttö on jo aloitettu. Näillä tuotteilla ei kuitenkaan vielä ole suomalaisia valmistajia.

Myös muille kalaproteiinituotteille voisi olla käyttöä. ”Tällä hetkellä proteiinilla on valtava kysyntä. Kalaproteiinia voitaisiin käyttää nykyistä laajemmin proteiinilisien tuotantoon”, Pirjo Mattila sanoo.

Katso myös