Artikkelit Kala, Maatalous, Metsä, Ruoka

Metsässä ja luonnossa sen näkee konkreettisesti ympärillään: biotalous on Suomelle mahtava mahdollisuus. Biotalouden tarjoamia mahdollisuuksia pohdittiin myös Päättäjien Metsäakatemiassa osallistujien tutustuessa maastoon ja alan yrityksiin.

Meillä on runsaasti arvokkaita luonnonvaroja, ja osaamisemme niiden hyödyntämisessä on huippuluokkaa. Ilmastonmuutos lisännee vielä maamme potentiaalia biomassan tuotannossa.

Biomassan tuotanto ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitsemme uusia arvoketjuja, tutkimuksesta kumpuavia innovaatioita ja yhteistyötä tutkijoiden ja elinkeinoelämän välillä. Myös asiakaslehtemme sivuilla visioidaan uutta: Tuleeko Suomesta kenties hyönteistalouden ykkösmaa? Ajaako valtaosa suomalaisista autoilijoista muutaman vuoden kuluttua biokaasuautoilla? Onko puukerrostaloja pian joka kunnassa? Kehkeytyykö niistä uusi vientituote?

johanna_buchert_erkki_oksanen_netti
kuva: Erkki Oksanen

Visiot muuttuvat yllättävän nopeasti todeksi. Olemme alkusyksyn aikana tiivistäneet tutkimusstrategiaamme, sillä haluamme suunnata työmme yhteiskunnallisesti vaikuttaviin ja globaalisti tärkeisiin asioihin. Tutkimuksemme kohdentuu neljään temaattiseen ohjelmaan, joiden kautta vastaamme myös hallituksen uusiin kärkihankkeisiin.

Pohjoinen Vihreä biotalous -ohjelma keskittyy alkutuotantoon ja siihen, miten pohjoista sijaintiamme ja biodiversiteettiämme voidaan kestävästi hyödyntää. Kotimainen raaka-ainepohja antaa runsaasti mahdollisuuksia elintarviketeollisuudelle.

Innovatiivinen elintarvikeketju -ohjelma pohjautuu Luken osaamiseen koko ruokaketjussa – pellolta, järvestä tai navetasta aina kuluttajalle asti. Sininen biotalous -teema puolestaan keskittyy tutkimaan vettä biotalouden tuotantoalustana.

Neljäs ohjelma, Kestävä luonnonvaratalous yhteiskunnassa, tutkii biotalouden makrotason vaikutuksia. Tässä teemassa esillä ovat myös biotalouden immateriaaliset arvot esimerkiksi luontopalveluissa.

Tavoitteiden kirkastamisen jälkeen lähdemme rakentamaan entistä vahvempaa yhteistyötä sekä tutkimusosapuolten että elinkeinoelämän kanssa. Näin voimme parhaiten hyödyntää mahtavan mahdollisuutemme, sillä yhdessä olemme enemmän.

Johanna Buchert, tutkimusylijohtaja

Yläreunan kuva: Eetu Ahanen / Luken kuvapankki

Katso myös