Artikkelit Metsä, Riista, Yleinen

Metsästäjät ovat keränneet aineistoa hirvitutkimukselle vapaaehtoisesti jo 1970-luvulta lähtien.

Jatkossa metsästäjät kirjaavat hirvihavaintojaan ja -saaliitaan joko sähköisesti Oma riista -palvelussa tai uudistetulle paperiselle hirvitietokortille.

”Uusi Oma riista -palvelun sähköinen hirvitiedon keruujärjestelmä on käyttäjäystävällinen ja uskon, että metsästäjät ottavat sen laajasti käyttöön.”, tutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Hirvihavaintojen ilmoittaminen on edelleen vapaaehtoista. Sähköisten havainto- ja saalisilmoitusten osuuden toivotaan kasvavan, jotta seurantatietoja voidaan julkaista jo metsästyskauden aikana.

Luke tuottaa tietoa hirvieläinkantojen koosta ja rakenteesta, hirvieläinten elinympäristöstä, käyttäytymisestä sekä lajien välisistä vuorovaikutussuhteista kestävää kannanhoitoa varten.

Karttunutta tietoa on nyt julkaistu Suomen riistakeskuksen Oma riista -palvelussa ja Luken riistahavainnot.fi-sivustolla.

Ajantasaiset ja alueellisesti kattavat raportit palvelevat paitsi hirvijahdin etenemisestä kiinnostuneita metsästäjiä myös muita kansalaisia.

”Nyt hirvenmetsästäjät pääsevät jo jahdin aikana seuraamaan metsästysalueensa jahdin edistymistä ja hirvikantaa kuvaavia indeksejä Oma riista -palvelussa. Lisäksi myös suuri yleisö pääsee katsomaan laajempien aluekokonaisuuksien hirvikannan tilaa koskevaa tietoa kaikille avoimessa riistahavainnot.fi-verkkopalvelussa.”, Pusenius kertoo.

Tiedon kertyessä voidaan tarkemmin kuvata hirvien paikallista esiintymistä ja tiheyden vaihteluita. Tietoa voidaan käyttää esimerkiksi hirvikolaririskien tarkempaan ennustamiseen.

”Metsänomistajia hirvien esiintyminen kiinnostaa esimerkiksi taimituhojen näkökulmasta.”, Pusenius pohtii.

 

Teksti: Johanna Leppänen

Sivun yläreunan kuva: Petri Timonen

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Tiede-sivulla 22.8.2016.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös