Seminaari 12.2.: Hernettä, härkäpapua, lupiinia vai soijaa peltoon? – Keinoja palkokasvien tuotannon monipuolistamiseksi

Suomalaista peltoviljelyä ja ruokavaliota yhdistää se, että molempiin tarvitaan enemmän palkokasveja. Tervetuloa Luonnonvarakeskuksen palkokasvi-seminaariin! Neljännes kuluttajista on erittäin kiinnostunut uusista tuotteista, paljastaa Scenoprot-hankkeen selvitys. Kuluttajien kysyntään vastaaminen erikoiskasviviljelyä lisäämällä monipuolistaisi kotimaista ruoantuotantoympäristöä sekä parantaisi alkutuotannon erikoistumismahdollisuuksia ja kilpailukykyä. Tervetuloa Luonnonvarakeskuksen seminaariin, jossa nostetaan esille hyviä palkokasvien viljelykäytäntöjä ja uusia lajikkeita. Yrityspuheenvuoroissa kuulemme palkokasvien elintarvikekäytön vaatimuksista sekä viimeaikaisista maailmanvalloituksista. Kerromme uusista tutkimustuloksista ja pohdimme yhdessä, miten alalle saataisiin lisäpotkua. ”Terveyden ja …

Kestävää ja monipuolista ruoantuotantoa muuttuvassa maailmassa – tervetuloa kurkistamaan tulevaisuuden ruokapöytään (29.10., Turku)

Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää miettiä, mitä pelloilla kannattaa viljellä ja miten. Ilmastonmuutos muuttaa viljelyolosuhteita, ja suomalaisen maataloustuotannon kannattaa olla etujoukoissa tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Viljelyn monipuolistaminen hyödyttää koko peltoekosysteemiä, tuo uusia mahdollisuuksia maatilojen kannattavuuden parantamiseen ja kuluttajille uusia makuja lautaselle. Suomella on hyvät lähtökohdat kehittyä kestävään gastronomian edelläkävijäksi. Viljankaltaiset erikoiskasvit, kuten tattari, kvinoa, lupiini ja öljyhamppu, ovat osa tulevaisuuden kestävää ruokavaliota. Ne soveltuvat myös luomuun ja tulevat toimeen …

Kestävää teknologiaa erikoiskasvituotantoon – PeltoLuksus-hankkeen kuivuridemo-tapahtuma 9.10. Orimattilassa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) syksyllä käynnistynyt PeltoLuksus-hanke edistää kestäviä vaihtoehtoja erikoiskasvituotannossa. Hankkeen tavoitteena on nostaa kolme erikoiskasviarvoketjua, tattari, kumina ja morsinko, kansalliseksi sekä kansainväliseksi osaamiseksi ja yhteistyöksi. Keskeinen keino raaka-aineiden jalostamisessa on yhdistää biologinen ja teknologinen osaaminen. ”Esimerkiksi gluteenittomien raaka-aineiden, biologisesti aktiivisten yhdisteiden ja kasviperäisten väriaineiden tuotantoketjut sekä niihin yhdistetty uudenlainen teknologia mahdollistavat suomalaisen kasvintuotannon imagon ja kannattavuuden rakentamisen täysin uudella tavalla”, hankkeen johtaja, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo. Tilaisuudessa on puheenvuoroja …

Eloa, iloa ja liiketoimintaa – Erikoiskasviala etenee kokeilulla ja tutkimuksella

Kasvukauden sää haastaa myös harvinaisempia kasvilajeja vaikka monipuolinen viljely jakaakin tuotannollista riskiä. Tieto auttaisi tässäkin tapauksessa, mutta minkälaisia otteita erikoiskasvialalle tarvitaan? Mitä: Iltapäivän teemana on erikoiskasvialan kehittäminen tutkimuksen ja kokeilun innoittamana. Tiedon ja ajatusten vaihtoa varten Luonnonvarakeskus (Luke) kokoaa pellepelottomat yhteen Jokioisiin. Asiantuntijat esittelevät peltokokeita ja viljelytestauksia sekä demonstroivat kasviaineiden erotusta ja indigo-sinivärin matkaa pellolta tuotteeksi. Päivän päätteeksi tarjoillaan erikoiskasviaiheista syötävää ja viihdytään elävän musiikin parissa. Tapahtumaan osallistuvilla on myös …

Cultivating diversity and Food Quality – Forum with policy makers and stakeholders 11th April 2018

How to better embed crop diversity for resilient sustainable food systems? To deal with this issue, Diversifood team organises a forum with policy makers and stakeholders. Diversifood results and key lessons will be shared, such as new approaches for cultivated biodiversity management, for plant breeding for sustainable farming systems, and new relationships among actors of the food systems.

Viljan vaihtoehtoja Varsinais-Suomeen – millä koneilla ja kustannuksilla?

Viljelykasvien lajimäärässä mitattuna Varsinais-Suomella on parhaat mahdollisuudet monipuoliseen kasvintuotantoon. Mutta minkälaisia vaihtoehtoja on oikeasti tarjolla ja mitkä ovat niiden haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa? Päivän tietoiskuissa esitellään vihannes-, nurmisiemenkasvi-, kerääjäkasvi- ja erikoiskasvituotannon vaihtoehtoja. Lisäksi pohditaan monipuolistuvan viljelyn kasvinsuojelua, tuotantovaihtoehtojen kannattavuutta ja sitä, minkälaisella koneistuksella pellolle tulisi lähteä. Iltapäivän työpajassa ideoidaan viljelyjärjestelmiä muuttuvan ilmaston ja yhteiskunnan tarpeisiin vastaamiseksi. Paikka: Tuorla, Ammattiopisto Livian auditorio Aika: keskiviikkona 4.4.2018 klo 8.30 alkaen Ohjelma 8:30- aamukahvit …

Nostetta tattarin tuotantoon -Tattaripäivä Tampereella 20.3.2018

Tattari on tärkeä gluteenittoman raaka-aineen lähde, ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia ympäristön ja terveyden kannalta. Raaka-aineen kysyntä onkin tarjontaa suurempi ja jo kasvanutta viljelyalaa olisi mahdollista entisestään lisätä. Miten tattarialaa vahvistetaan ja osaamista kehitetään? Aika: 20.3.2018 klo 9:00–16:00 Paikka: Ahlmanin kartano, Selinin Sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tattarintuotannon tulevaisuudesta eri alojen asiantuntijoiden kanssa Tattaripäivään Tampereelle! Seminaari on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua tämän sivun oikessa …

Yrittäjyyttä tislattavista yrteistä -seminaari 13.3.2018

Kumina on suomalainen menestystarina siemenmausteen viljelystä, jatkojalostuksesta sekä maailmanvalloituksesta. Eri toimijoiden yhteistyö ja kokemukset halutaan nyt hyödyntää uusien kaupallisesti kiinnostavien yrttikasvien kehitystyön aloittamiseksi. Aika: 13.3. klo 12.30. Ennen seminaaria on mahdollisuus osallistua omakustanteiseen ruokailuun klo 11:30 alkaen. Paikka: Campus Kungsgården, Kungsgårdsvägen 30 A, 65380 Vaasa Seminaarissa esitellään viljelykokemuksia ja tutkimustuloksia kasveista, joiden sato soveltuu öljyn tislaukseen. Päivän aikana tietoiskuja on muun muassa humalasta, korianterista, kruunutillistä, yksivuotisesta kuminasta, väinönputkesta ja niiden …

Alkutuottaja, kerro mitä Suomessa viljellään tulevaisuudessa

Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää laajalla kyselyllä viljelijöiden ajatuksia tulevaisuuden kasvilajeista. Tavoitteena on tuoda esiin alkutuottajien näkemys eri viljelykasvien kiinnostavuudesta. Selvityksen tulokset vaikuttavat siihen, mihin kasveihin tutkimusta tullaan suuntaamaan lähitulevaisuudessa. Viljelykasvilajisto muuttuu monestakin syystä, ja muutosvauhdin ennakoidaan kiihtyvän tulevaisuudessa. Kasvivalikoimaan vaikuttavat lukuisat asiat, kuten viljelytuet, kannattavuus, maatalouspolitiikka, ympäristöohjeistukset, menestyminen ja osaltaan myös eri raaka-aineisiin kohdistuneet kampanjat. ”Toivomme alkutuottajilta mahdollisimman paljon vastauksia nykyisestä tuotantosuunnasta tai tulevaisuuden suunnitelmista riippumatta”, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo sanoo. …

Hyötykasvit käyttöön

Kulttuuriyhdistys Kuvio ry toteutti FutureCrops-hankkeen tiimoilta Hyötykasvit käyttöön -työpajan keskiviikkona 23.8.2017 klo 12.00 – 15.00 Tammelassa Korteniemen perinnetilalla. Työpajan ohjasivat Outileen Uotila ja Leena Miettinen. Työpajassa opittiin, miten perinteisin tekniikoin on tehty pataluha eli olkikranssi ja perunahimmeli. Tapahtumassa kerrottiin, miten olkikransseissa ja himmeleissä on hyödynnetty  kasveja ja miten monipuolisesti niihin voi ottaa käyttöön eri kasveja, joko tekniikan toteutukseen tai koristeluun. Työpajan työt ja FutureCrops-hankkeen kasvit olivat esillä Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n …