FutureCrops-hanke haluaa innostaa lukijoita, olet sitten maanviljelijä, jatkojalostaja, ruuasta kiinnostunut, opiskelija, kuluttaja, taiteilija tai harrastaja pohtimaan viljelykasvien ja erityisesti vähemmän hyödynnettyjen, erikoiskasvien monipuolisuutta niin aineellisten kuin aineettomienkin hyödykkeiden tuottajina.

Sivustoilla tarkastellaan viljelykasveja eri näkökulmista. Emme pyri kertomaan kaikkea kaikesta vaan paremminkin haluamme nostaa esille kiinnostavia aiheita. Elämme bioyhteiskunnassa, jossa tavoitteena on luoda hyvinvointia ja innovaatioita uusiutuvista luonnonvaroista. Mikä voisikaan olla parempi resurssi, kuin kymmenet ja kymmenet erilaiset viljelykasvit, joita voidaan viljellä niin pelloilla, puutarhoissa kuin kasvihuoneissakin.Kasvit tuottavat eri kasvinosissa tuhansia aineenvaihduntatuotteita, joita voidaan hyödyntää ruuan ja rehun lisäksi erilaisten valmisteiden lisäaineina, kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, lääkkeissä, torjunta-aineissa, sisustus- ja rakennusmateriaaleissa, tekstiileissä ja niin edelleen. Ne tarjoavat ekosysteemipalveluita, monipuolistavat maisemaa ja antavat sisältöä monin tavoin elämäämme.

Kulttuurimme, olipa se sitten ruokaa tai taidetta, perustuu vahvasti siihen, mitä meillä viljellään. Toivomme että FutureCrops-hankkeen sivusto antaa lukijoille uusia ideoita niin oman elämän kuin elinkeinon tai yritystoiminnan kehittämiseen.Hanke alkoi vuonna 2016, ja se kestää kolme vuotta. Rahoittajana on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja hanke toimii Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen Ely-keskusten alueilla.

Tavoitteena on vahvistaa uusiin ja erikoisiin viljelykasveihin liittyvää kysyntää ja liiketoimintojen mahdollisuuksia

  • aktivoimalla yhteistyöhön ja verkostoitumiseen
  • järjestämällä aiheeseen liittyviä tapahtumia
  • parantamalla tiedon siirtoa ja vuorovaikutusta tutkimuksen ja alan toimijoiden välillä
  • luomalla innostusta viljelykasvien monipuoliseen hyödyntämiseen
  • näkemällä viljelykasvit innovaatioiden lähteenä
  • uudistamalla ja sopeuttamalla elintarvikeketjua ilmaston, kulutuksen ja resurssien käytön muutokseen

Kohderyhmänä ovat

  • monipuolisuutta viljelykiertoon, uudistusta ja kannattavuutta tuotantoon etsivät alkutuottajat
  • sopimusviljelyttäjät ja yritystoiminnan aloittamista pohtivat
  • kasviresursseista liiketoimintaideoita ammentavat jatkojalostajat ja elintarvikealan yrittäjät
  • terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisestä kiinnostuneet
  • kasveja kulttuurin ja taiteen kautta tarkastelevat