Siirry pääsisältöön

Luken professoriluennot: tutkimusprofessorit Seija Tuulentie ja Petteri Packalen luennoivat 19.12.2022

Uutinen 7.12.2022

Mitä tiedon yhteistuottaminen tarkoittaa tutkimuksessa? Entä mitä mahdollisuuksia metsien kaukokartoitus pitää sisällään? Luken Professorial Lectures -luentosarja seuraavassa osassa Luken tutkimusprofessorit Seija Tuulentie (Research Professor in Arctic Sustainable Livelihoods) ja Petteri Packalen (Research Professor in Remote Sensing of Forests) vastaavat luentojen muodossa näihin kysymyksiin ja kertovat tutkimusaloistaan ja niiden ajankohtaisista teemoista.

Professorial Lectures -luentosarja juhlistaa Luken vastanimitettyjä tutkimus- ja apulaisprofessoreita. Luennot tarjoavat mahdollisuuden kuulla uusien professoreiden tutkimusalasta, ajankohtaisesta tutkimuksesta sekä tulevaisuuden visioista. Samalla luennoista muodostuu yleiskuva Luken strategisilla fokusalueilla tehtävästä tutkimuksesta ja sen merkityksestä. Luennot pidetään englanniksi.

Tutustu Tuulentien ja Packalenin luentoihin alla olevien kuvausten kautta ja tule kuulolle Teamsiin 19.12. klo 11.00 alkaen! Liity luennoille tästä.

Kuva: Omer Levin.

Tiedon yhteistuottaminen – haasteet ja mahdollisuudet

Seija Tuulentie (Research Professor in Arctic Sustainable Livelihoods)

klo 11.00 - 11.30

Sidosryhmien osallistaminen on tänä päivänä olennainen osa tutkimusta. Osallistamista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta edellyttävät myös rahoittajat – oli tutkimusaihe mikä tahansa. Perusajatuksena yhteistuottamisessa on ottaa huomioon erilaisen tietämisen tavat ja asiantuntijuudet demokraattisemman ja laadukkaamman lopputuloksen saavuttamiseksi. Olennaista kuitenkin on, että osallistujat kokevat tutkimukseen osallistumisen merkityksellisenä, esimerkiksi niin, että tutkimuksella vaikutetaan päätöksentekoon. Osallistumisen haasteet liittyvät ennen kaikkea ajoitukseen ja osallisten valintaan. Puheenvuorossani tarkastelen näitä kysymyksiä tutkimusesimerkkien kautta.

 

Mitä voidaan saavuttaa metsien kaukokartoituksella?

Petteri Packalen (Research Professor in Remote Sensing of Forests)

klo 11.30 - 12.00

Kaukokartoituksen avulla voidaan tehostaa metsien inventointia ja arviointia monin tavoin. Kaukokartoitusta voidaan käyttää parantamaan estimaattien tehokkuutta suuralueinventoinneissa ja kaukokartoitusennusteita voidaan käyttää suoraan metsiin liittyvässä operatiivisessa päätöksenteossa. Monet uudet kaukokartoitusaineistot ja aikasarjat viime vuosikymmeniltä ovat vapaasti kaikkien saatavilla. Luennossani käsittelen metsien kaukokartoituksen mahdollisuuksia, rajoituksia ja viimeaikaista kehitystä.

Liity luennoille tästä.