Siirry pääsisältöön

Metsien monimuotoisuustilaston kuvaus

5.7.2017

Tuottaja: Luonnonvarakeskus
Tilaston kotisivu: Metsien monimuotoisuus
Aihealue: Maa-, metsä- ja kalatalous
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT): Ei
Tilasto kuuluu Euroopan tilastojärjestelmään (ESS): Ei

Kuvaus

Metsien monimuotoisuutta käsittelevässä osassa esitetään tietoja uhanalaisten lajien määrästä, luontokohteiden ominaispiirteiden säilymisestä ja puustosta, säästöpuuston määrästä ja laadusta sekä vesiensuojelun laadusta.

Tietosisältö

Uhanalaisten lajien määrää on kartoitettu viimeksi vuonna 2010. Muita metsien monimuotoisuustietoja päivitetään vuosittain.

Käytetyt luokitukset

Uhanalaiset lajit on lajiteltu seuraaviin luokkiin: selkärankaiset, selkärangattomat, putkilokasvit, itiökasvit sekä sienet ja jäkälät. Luontokohteiden ominaispiirteiden säilymistä, säästöpuiden ja vesiensuojelun laatua arvioidaan prosenttiosuuksina pinta-aloista. Säästöpuusto luokitellaan edelleen elävään ja kuolleeseen puustoon.

Tiedonkeruumenetelmät ja tietolähde

Tiedot uhanalaisista lajeista tulevat Ympäristöministeriöstä. Yksityismetsien luonnonhoidon laatua kuvaavat tiedot ovat saatu Suomen Metsäkeskukselta.

Päivitystiheys

Tietojen päivitys on päättynyt.

Valmistumis- tai julkistamisaikataulu

Tiedot kootaan Luonnonvarakeskuksen sivuille, kun tietojen alkuperäinen tuottaja on julkaissut aineiston.

Aikasarja

Ensimmäinen virallinen uhanalaisten lajien arviointi on tehty vuonna 1985. Uhanalaisten lajien luetteloa on päivitetty vuosina 1991, 2000 ja 2010. Luonnonvarakeskuksen tilastotietokannassa on arviot uhanalaisten lajien määrästä vuosilta 2000 ja 2010. Suomen Metsäkeskus on seurannut luonnonhoidon laatua vuodesta 1996 lähtien.