Siirry pääsisältöön

Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilaston laatuseloste

5.2.2015

Tilaston tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut Tike.

Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014) sekä tilastolakiin (280/2004) sekä Eurostatin kanssa solmittuun herrasmiessopimukseen. Myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus maatalouden taloustileistä (138/2004) velvoittaa välillisesti tuottamaan tilastoa.

Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen varoista.

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilasto seuraa maanviljelijöiden maataloustuotteista saamia absoluuttisia hintoja. Tilasto sisältää taloudelliselta arvoltaan merkittävimmät maataloustuotteet, jotka ovat maito, liha, kananmunat, vilja, rypsi ja rapsi sekä ruokaperuna. Hintoja mitataan sekä vuosi- että kuukausihintoina koko maan tasolla. Hintoja tilastoidaan sekä tuotteen tietyille laatuluokille että kaikkien laatuluokkien keskiarvona.

Tilastossa seurataan noin 50 erilaista hintatietoa tilastoitavista tuotteista. Tilaston avulla voidaan seurata maataloustuotteiden hintatasoja ja niiden vaihteluja. Yhdessä maatalouden tuotantotilastojen kanssa hintatilasto luo kuvaa maataloustuotteiden markkinoiden tilanteesta ja kehityksestä.

Tilastoa käytetään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tilasto on osa Euroopan tilastojärjestelmää (ESS). EU:n tilastovirasto Eurostat ja YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO julkaisevat tilaston tietoja verkkopalveluissaan. Tilastoa hyödynnetään muiden tilastojen, kuten maatalouden tuottajahintaindeksin ja maatalouden taloustilien, laadinnassa. Muita käyttäjätahoja ovat tutkimus, hallinto, maatalous- ja elintarvikealan yritykset, maanviljelijät, etujärjestöt, neuvonta ja tiedotusvälineet.

1.2. Käsitteet ja luokitukset

Maataloustuotteella tarkoitetaan maataloustuotetta, joka myydään maatilalta eteenpäin jatkojalostamattomana ja pakkaamattomana.

Tuottajahinta on maanviljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Hinta mitataan markkinaketjun ensimmäisestä vaiheesta - mahdollisimman lähellä maatilaa. Maidon, lihan ja kananmunien tuottajahinta on puhdas tilahinta - se ei sisällä kuljetusta maatilalta eteenpäin. Viljan, rypsin ja rapsin tuottajahinta on hinta ensimmäiseen vastaanottopisteeseen toimitettuna ja ruokaperunan tuottajahinta on hinta pakkaamolle toimitettuna. Nämä hinnat sisältävät kuljetuksen maatilalta ensimmäiseen vastaanottopisteeseen tai pakkaamolle.

Normimaidolla tarkoitetaan maitoa, joka on rasvapitoisuudeltaan 4,3 prosenttia ja valkuaispitoisuudeltaan 3,3 prosenttia.

Viljan perushinta tarkoittaa hintaa, jonka viljan ostaja maksaa vastaanottopaikkaan toimitetusta perushintalaatuisesta viljasta. Viljan välittäjien viljelijöiltä perimät välityspalkkiot on vähennetty hinnasta.

Viljan laatukorjattu hinta tarkoittaa hintaa, jossa on huomioitu perushintalaadusta poikkeavien laatutekijöiden vaikutus viljan kauppahintaan. Viljan ostaja maksaa tämän hinnan vastaanottopaikkaan toimitetusta viljasta. Viljan välittäjien viljelijöiltä perimät välityspalkkiot on vähennetty hinnasta.

Tuoteluokitus perustuu EU:n ja FAO:n hintatilastojen tuoteluokituksiin. Luokitusta on täydennetty kansallisesti tärkeillä tuotteilla, jotka heijastavat maatalousmarkkinoidemme erityispiirteitä. Kananmunien laatu- ja tuotantotapaluokitus perustuu kananmunien kaupanpitämistä koskeviin EU-asetuksiin.

Alueluokitusta ei käytetä. Tiedot ovat koko maan tasolla.

1.3. Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Tilasto seuraa tuottajahintoja niiden tuotevirtojen osalta, jotka myydään maatilalta eteenpäin teollisuuteen, pakkaamoille ja välitysliikkeille jatkojalostamattomina ja pakkaamattomina. Tilaston ulkopuolelle jäävät maatilalta suoraan kuluttajille tai toisille viljelijöille myytävät tuotteet, tilalla käytettävät tuotteet sekä tilalla pakatut tai jatkojalostetut tuotteet.

Tilastossa tarkasteltavien markkinakanavien kautta kulkeutuu markkinoille

-   yli 98 prosenttia maidon ja lihan vuosituotannosta

-   yli neljä viidesosaa kananmunien vuosituotannosta

-   noin puolet viljasadosta - loput käytetään maatilalla tai myydään suoraan toisille maatiloille.

Tiedot kerätään maataloustuotteita viljelijöiltä ostavilta yrityksiltä, joita ovat meijerit, teurastamot, kananmunapakkaamot, viljaa ostavat yritykset ja ruokaperunapakkaamot. Tiedot maidon tuotantotuesta perustuvat Maaseutuviraston hallinnoimaan maidon kiintiörekisteriin.

1.4. Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Tilaston käyttäjiltä kerätään aktiivisesti palautetta tilastouudistuksia käsittelevien seminaarien ja kokousten, kirjallisten kommentointipyyntöjen sekä asiakastyytyväisyyskyselyn yhteydessä. Palautetta saadaan myös suorina yhteydenottoina.

Saatua palautetta seurataan ja se otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä. Tilaston sisältöä ja sen tietojen käytettävyyttä arvioidaan muun muassa maa- ja metsätalousministeriön tehtäväalueen tilastotoimen yhteistyöryhmässä.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilasto laaditaan EU:n maatalouden hintatilastokäsikirjan[i] sekä FAO:n suositusten[ii] mukaisesti.

2.1. Tutkimusmenetelmä

Luonnonvarakeskus (Luke) kerää tiedot kuudella erillisellä lomakekyselyllä. Perusjoukkona ovat tuotteesta/kyselystä riippuen

-   raakamaitoa maatiloilta ostavat meijerit

-   tuotantoeläimiä maatiloilta ostavat teurastamot

-   pakkaamattomia kananmunia maatiloilta ostavat kananmunapakkaamot

-   jyväviljaa ja öljykasveja maatiloilta ostavat viljan välitysliikkeet ja teollisuusyritykset

-   lajittelematonta ruoka- ja varhaisperunaa maatiloilta ostavat perunapakkaamot.

Kohdejoukkojen muodostamisessa käytetään apuna hallinnollisia rekistereitä sekä yritysten tuotantomääriä kuvaavien tilastojen perusaineistoja. Hallinnollisista rekistereistä hyödynnetään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kasvinsuojelurekisteriä sekä rekisteriä hyväksytyistä liha-, maito- ja muna-alan laitoksista. Tilastojen perusaineistoista käytetään Luken kananmunien, maidon ja lihan tuotantotilastojen sekä viljan osto- ja käyttötilaston perusaineistoja. Lisäksi hyödynnetään Tilastokeskusten yritys- ja toimipaikkarekisterin perusaineistoa.

Tilastotutkimukset toteutetaan ns. katkaistuna otantana, jolloin tiedonkeruissa ovat mukana kunkin toimialan suurimmat yritykset. Kyselyistä viisi toistuu kuukausittain ja yksi kerran vuodessa. Keskihinnat lasketaan ostomäärillä painotettuina keskihintoina. Määrätiedot kysytään tiedonantajilta samoilla lomakkeilla hintatietojen kanssa.

2.2. Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tilasto kattaa kaikki taloudelliselta arvoltaan tärkeimmät maataloustuotteet. Tuotelistaa päivitetään sitä mukaa, kun eri tuotteiden merkitys kasvaa tai vähenee. Tietyn tuotteen osalta seurataan vain kappaleessa 1.3. mainittuja tuotevirtoja, mikä kannattaa huomioida tilastoa käytettäessä.

Tilaston kohdejoukot päivitetään kerran vuodessa. Näin varmistetaan, että tilastossa ovat mukana kaikki toimialan suurimmat yritykset. Tilasto kattaa pääsääntöisesti yli 80 prosenttia tarkasteltavista tuotevirroista lihan, maidon, viljan, rypsin ja rapsin osalta. Poikkeuksena on ruokaperuna, jonka kattavuus jää tämän alle markkinoiden sirpaleisuudesta johtuen.

Tilaston laadun kannalta tärkeää on, että kaikki tiedonantajat rekisteröivät hintatiedot samalla tavalla ja samasta markkinaketjun vaiheesta. Tiedonkeruiden aikataulut on suunniteltu niin, että yritykset voivat poimia tarvittavat tiedot suoraan tilitysjärjestelmistään. Tällöin tiedot perustuvat todellisiin tuottajatilityksiin.

Keskihinnat lasketaan ostomäärillä painotettuina keskiarvoina. Painotettu keskiarvo ottaa määrien ja hintojen vaihtelun huomioon, jolloin se antaa suoraa keskiarvoa todenmukaisemman kuvan tilanteesta.

Tietyn maataloustuotteen hintaa ei ilmoiteta, mikäli tietoja on ilmoittanut alle kolme yritystä. Viljan hintatietojen julkaisemiseksi edellytetään vähintään viiden yrityksen tietoja sekä kahden eri dominanssisäännön toteutumista. Säännöillä pyritään varmistamaan aineiston riittävä edustavuus ja tiedonantajien tietosuojan säilyminen.

2.3. Virheiden oikaisumenettelyt

Tilastossa havaitut virheet korjataan mahdollisimman nopeasti Suomen virallisen tilaston neuvottelukunnan suositusten mukaisesti. Virheet korjataan tilastotietokantoihin ja korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivulla.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tietoja maataloustuotteiden tuottajahinnoista julkistetaan kuukausittain ja vuosittain. Maidon, lihan ja kananmunien kuukausihinnat julkistetaan tilastokuukautta seuraavan kuukauden 25. päivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Viljan ja ruokaperunan kuukausihinnat julkistetaan tilastokuukautta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Viljojen laatukorjatut hinnat julkistetaan kahden kuukauden kuluttua tilastointikuukauden lopusta. Rypsin ja rapsin tuottajahinnat julkistetaan kolmen kuukauden viiveellä. Vuosihinnat julkistetaan tilastovuotta seuraavassa helmikuussa. Tiedot julkistetaan lopullisina tietoina. 

Tietojen julkistamisajankohdat tiedotetaan tilastojen julkistamiskalenterissa osoitteessa: www.luke.fi/tilastot/julkaisukalenteri.

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Maatalouden tuottajahintaindeksi kuvaa samaa aihepiiriä kuin tämä tilasto. Indeksi kuvaa hintakehitystä suhteessa tiettyyn perusvuoteen. Maataloustuotteiden tuottajahinnat -tilasto mittaa hintojen absoluuttista tasoa ja täydentää näin indeksin antamaa kuvaa hinnoista.

Verrattaessa viljan sekä rypsin ja rapsin hintatietoja muuhun saatavilla olevaan hintainformaatioon, on huomiota kiinnitettävä hintojen mittaamisajankohtaan. Tilasto seuraa tiettynä kuukautena maatiloilta eteenpäin toimitettuja tuotteita. Viljakaupoista ja hinnoista voidaan sopia useita kuukausia ennen toimitusta. Tilasto ei siten kerro tietyn kuukauden markkinahintojen eli ns. päivänhintojen tasoa, vaan kyseisenä kuukautena toimitettujen erien hintatason.

Tilaston ajallinen vertailukelpoisuus on luotettavimmillaan vuodesta 1995 alkaen. EU-jäsenyyden myötä Suomen maataloustuotteiden markkinajärjestelmä muuttui suuresti. Maataloustuotteiden tuottajahintoja on tilastoitu 1930-luvulta lähtien. Ennen Lukea hintatilastoja ovat tuottaneet muun muassa Tike, Pellervo-Seuran markkinatutkimuslaitos ja Maatilahallitus.

Viljan, rypsin ja rapsin sekä ruokaperunan hintatilastointi uudistettiin vuonna 2009. Uuden ja vanhan menetelmän mukaisia hintatietoja tuotettiin puoli vuotta päällekkäin. Uudet ja vanhat sarjat eivät ole täysin vertailukelpoisia hintakäsitteissä tapahtuneiden muutosten vuoksi. 

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkistetaan kuukausittain Luonnonvarakeskuksen Tilastopalvelussa osoitteessa: stat.luke.fi/maataloustuotteiden-tuottajahinnat.

Tilaston kotisivulla esitetään kuukausihinnat vuodesta 2007 alkaen ja vuosihinnat vuodesta 1994 alkaen. Tietoja on julkaistu vuosittain myös Tiken Maatilatilastollisessa vuosikirjassa. Tilastoa koskeviin tietopyyntöihin vastaa Luken tilastotietopalvelu: tietopalvelu@luke.fi.

Tilaston kuvaus on saatavissa tilaston kotisivulta.

[i] Handbook for EU Agricultural Price Statistics. Version 2.0. 2008. Eurostat.

[ii] Farm and input price: collection and compilation. 1980. FAO economic and social development paper no. 16.