Luke.fi- ja stat.luke.fi-sivustot ovat uudistuneet. Lue lisää
Siirry pääsisältöön

Viljan ostojen, käytön ja varastojen tilastokysely

Tiedonkeruun tarkoitus

Kyselyn tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon Suomen viljaa käyttävä teollisuus sekä viljakauppa ostavat viljaa ja rypsiä/rapsia suoraan maatiloilta, kuinka paljon kotimainen teollisuus käyttää kotimaista ja ulkomaista viljaa sekä kuinka paljon viljaa ja rypsiä/rapsia on varastoissa.   Vuoden 2021 alusta lähtien tiedonkeruuseen lisättiin valkuais- ja öljykasvit. Myös luomutietojen kerääminen aloitettiin.

Ostotiedot sisältävät leipä- ja rehuvehnän, rukiin, mallas-, rehu- ja muun ohran, elintarvike- ja rehukauran, rypsin/rapsin, herneen ja härkäpavun määrän, joka on siirtynyt maatiloilta markkinoille. Viljan käyttötiedot sisältävät vehnän, rukiin, ohran ja kauran määrät, jotka kotimaisessa teollisuudessa ovat menneet niiden ensimmäisen käyttötarkoituksen mukaan elintarvike-, rehu-, mallastus- ja muuhun käyttöön. Valkuais- ja öljykasvien osalta kerätään tiedot herneen, härkäpavun, rypsin/rapsin, auringonkukan, soijan ja maissin käyttömääristä elintarvike-, rehu- ja muuhun käyttöön. Varastotiedot sisältävät vehnän, rukiin, ohran, kauran, herneen, härkäpavun sekä rypsin/rapsin, auringonkukan, soijan ja maissin varastomäärät 30.6. ja 31.12.

Kohdejoukko

Tiedot kysytään viljan sekä valkuais- ja öljykasvien ostajilta, teollisilta käyttäjiltä sekä varastoijilta.

Tulokset

Osto- ja käyttötiedot julkistetaan Luken Tilastopalvelussa neljännesvuosittain 10.2, 11.5, 10.8 ja 10.11 sekä varastotiedot puolivuosittain 10.2 ja 10.8.

Useus

Viljan sekä valkuais- ja öljykasvien osto- ja käyttökysely tehdään neljännesvuosittain ja varastokysely puolivuosittain.

Tiedonkeruun aineistoa käytetään seuraavissa tilastoissa