Siirry pääsisältöön

2.4 Kestävät ruoantuotantojärjestelmät: Uusia keinoja gluteenittoman puhdaskauran käytön ja tuotannon edistämiseksi

Keliakia on elinikäinen autoimmuunitauti, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa tulehdusreaktion ohutsuolen limakalvolla. Ainoa tehokas hoitomuoto sairauteen on gluteeniton ruokavalio. Suomessa noin kaksi prosenttia väestöstä sairastaa keliakiaa, mikä on suurimpia lukuja maailmassa. 

Suomessa gluteeniton puhdaskaura on tärkeä osa useimpien keliaakikoiden ruokavaliota.  Puhdaskauratuotanto on erikoistuotantoa, jossa kauraa tuotetaan ja käsitellään erillään gluteenia sisältävistä viljoista. Puhdaskaura on hyväksytty EU:ssa gluteenittomaksi tuotteeksi. 

Vaikka useat tutkimukset tukevat käsitystä kauran turvallisuudesta keliaakikolle, käy keskustelu kauran turvallisuudesta vilkkaana. Epävarmuutta aiheuttavat ristiriitaiset käsitykset siitä, ovatko eri kauralajikkeet yhtä turvallisia ja voidaanko gluteenittomuuden osoittamiseen käytettäviin menetelmiin luottaa. 

Osoitimme yhdessä tutkimuskumppaniemme kanssa, että kaura on turvallinen vilja gluteenittomassa ruokavaliossa lajikkeesta riippumatta, kun se on tuotettu puhdaskauratuotannon periaatteiden mukaisesti. Sen sijaan nykyinen EU:ssa käytössä oleva gluteenimittausmenetelmä ei sovellu kauralle. Tunnistimme vaihtoehtoisia menetelmiä, joiden validointi ja käyttöönotto on käynnissä, mutta edellyttää kansainvälistä tutkimus- ja viranomaisyhteistyötä.