Siirry pääsisältöön

Ruokaperunan varastotilaston laatuseloste

9.2.2015

Tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut Tike.

Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014) sekä tilastolakiin (280/2004).

Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen varoista.

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Ruokaperunan varastotilasto kuvaa ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastomääriä maatilojen varastoissa. Tilasto kuvaa Manner-Suomen varastomääriä sekä koko maan tasolla että ELY-keskuksittain.

Tilastoa käyttävät muun muassa tutkimus, hallinto, maatalous- ja elintarvikealan yritykset, viljelijät, etujärjestöt, neuvonta ja tiedotusvälineet.

1.2. Käsitteet ja luokitukset

Tilastossa käytetyt kasvinimet ruokaperuna ja ruokateollisuusperuna noudattavat maaseutuhallinnon tietojärjestelmän rekistereiden sisältämiä nimikkeitä (kasvikoodeja).

Pinta-ala on ilmoitettu tuhansina hehtaareina ja varastomäärät tonneina (1 000 kg). Pinta-ala tarkoittaa alaa, jolta sato on korjattu eli satovahinkoala ja muu korjaamaton ala ei sisälly tähän alaan.

Tilastoon sisällytetään vain omalla tilalla viljellyn kauppakelpoisen perunan varastomäärä. Mukaan lasketaan sekä tilan omassa varastossa että tilan ulkopuolella vuokravarastossa oleva perunamäärä. Mukaan ei lasketa omassa varastossa olevaa muilta viljelijöiltä ostettua tai muiden tuottamaa vuokravarastoitua perunamäärää.

1.3. Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Tilaston tilajoukko saadaan poimimalla Maaseutuviraston maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä tilat, joilla ruoka- ja ruokateollisuusperunan viljelyala on yli 2 hehtaaria. Tiedot kysytään tiloilta otantatutkimuksella.

1.4. Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Tilaston käyttäjiltä kerätään palautetta tilaston uudistustarpeista. Saatu palaute otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä. Tilaston sisältöä ja sen tietojen käytettävyyttä arvioidaan muun muassa MTK:n perunavaliokunnan palavereissa.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

Satotilastossa on otettu huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston kasvinviljelytilastoasetuksen (543/2009) asettamat tarkkuusvaatimukset.

2.1. Tutkimusmenetelmä

Otannan perusjoukkona käytetään maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tilajoukkoa. Poimintakehikko (vuonna 2014 noin 710 tilaa) sisältää kaikki ne ruoka- ja/tai ruokateollisuusperunan viljelyä harjoittavat maatilat, joilla ruoka- ja ruokateollisuusperunan yhteenlaskettu viljelyala on vähintään 2 hehtaaria.

Poimintakehikko on ositettu otanta tilan maantieteellisen sijainnin (ELY-keskus) ja ruoka- ja ruokateollisuusperunan alan (yli 2 ha) mukaan. Tiedonkeruu tapahtuu kahdesti vuodessa verkkotiedonkeruuna ja puhelinhaastatteluina. Otoskoko oli vuonna 2014 noin 350 tilaa. Vastausprosentti haastattelujen jälkeen noin 94 %.

Kysely toteutetaan kahdesti vuodessa (15.10. ja 15.1.) samalta otosjoukolta. Lokakuussa otokseen valituilta tiloilta kerätään tiedot ruoka- ja ruokateollisuusperunan korjuualasta, kokonaissadosta, ennen 15.10. myydystä määrästä ja 15.10. varastossa olevasta määrästä. Tammikuussa kysytään vain ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastomääriä.

Lokakuun kysely tehdään satotutkimuksen yhteydessä ja tammikuussa tehdään erillinen kysely.

Tiedustelulla kerätyt tiedot estimoidaan käyttämällä normaalia ositetun otannan korotuskerroinestimointia. Virheellisiksi tai poikkeaviksi todetut havainnot korjataan tai poistetaan aineistosta.

2.2. Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tilaston perusjoukko päivitetään kerran vuodessa, joten tilasto kattaa lähes 100 prosenttia perusjoukostaan.

Perusjoukon aloja voidaan pitää hyvin luotettavina, sillä ne saadaan maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä. Otosjoukko on kattava, noin 50 prosenttia tiloista.

Satomäärätietojen luotettavuutta voi heikentää vastaajan havaintovirhe tai syksyn kyselyssä keskeneräinen sadonkorjuu. Muita mahdollisia virhelähteitä ovat tiedon käsittelyvaiheessa tapahtuvat virheet sekä otantavirheet. Lisäksi luomusato-otokseen kuuluvista tiloista osaa ei tavoiteta tiedonkeruun aikana ja osa kieltäytyy antamasta tietoja.

2.3. Virheiden oikaisumenettelyt

Tilastossa havaitut virheet korjataan mahdollisimman nopeasti Suomen virallisen tilaston neuvottelukunnan suositusten mukaisesti. Korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivulla.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Ruokaperuna varastotilasto valmistuu syksyllä marraskuun puolivälissä ja talvella helmikuun puolivälissä. Tietojen julkistamisajankohdat ilmoitetaan tilastojen julkistamiskalenterissa verkkosivuilla osoitteessa www.luke.fi/tilastot/julkaisukalenteri

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Ruokaperunan varastotietoja on tilastoitu vuodesta 2008 alkaen. Varastomäärät ovat vertailukelpoisia koko tilastointiajalla.

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkistetaan Maataloustilastot.fi -verkkopalvelussa osoitteessa: www.maataloustilastot.fi

Tilastoa koskeviin tietopyyntöihin vastaa Luken tietopalvelu: tietopalvelu@luke.fi .

Tilaston kuvaus on saatavissa tilaston kotisivulta.