Siirry pääsisältöön

Viljelysmaan hoito ja kastelu -tilaston laatuseloste

25.1.2022

Tilaston tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut Tike.
Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014), tilastolakiin (280/2004) sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen 1166/2008.
Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen varoista.  Eurostat kustantaa osan kuluista.

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Tiedot maa- ja puutarhatalouden viljelysmaan hoidosta ja kastelusta kerätään maatalouden rakennetutkimuksen yhteydessä 3 -4 vuoden välein. Vuoden 2020 maatalouden rakennetutkimus tehtiin kokonaistutkimuksena (maatalouslaskenta) kaikille Suomen maatalous- ja puutarhayrityksille, mutta tiedot viljelysmaan hoidosta ja kastelusta kerättiin osalta (27 %) tiloja.

Tilaston avulla saadaan tietoa kasteltavissa olevasta alasta, lannoituksesta ja karjanlannan levityksestä. Kysymykset vaihtelevat eri tiedonkeruukertoina. Tilaston lopulliset tiedot julkaistaan myös alueittain sekä maatalous- ja puutarhayrityksen tuotantosuunnan mukaan jaoteltuna. Tiedot ovat vertailukelpoisia muiden Euroopan talousalueen maiden maatalouden rakennetutkimukseen perustuvien tietojen kanssa.

Tilastoa käytetään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tilasto on osa Euroopan tilastojärjestelmää (ESS). EU:n tilastovirasto Eurostat ja YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO julkaisevat tilaston tietoja verkkopalveluissaan. Muita käyttäjätahoja ovat tutkimus, hallinto, maatalous- ja elintarvikealan yritykset, maanviljelijät, etujärjestöt, neuvonta ja tiedotusvälineet.

1.2. Käsitteet ja luokitukset

Viljelysmaan hoito ja kastelu -aihepiirin tarkentamista vaativat käsitteet on esitetty liitteessä 1.

1.3. Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Tilaston tulokset kuvaavat viljelysmaan hoitoa ja kastelua Suomessa. Osa tiedoista on kansainvälisesti vertailukelpoisia.

Tilaston kohdejoukkoon kuuluvat kaikki aktiiviset tuotantoa harjoittavat maatalous- ja puutarhayritykset. Aktiivisella maatalous- ja puutarhayrityksellä tarkoitetaan tilaa tai yritystä, jonka taloudellinen tuotos on vähintään 2 000 €. Taloudellinen tuotos lasketaan standardituotosmenetelmällä (Standard Output, SO). Määritelmä on otettu käyttöön vuotta 2013 koskevissa tuloksissa.

1.4. Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Tilaston tiedot kerätään maatalouden rakennetutkimuksen yhteydessä. Maatalouden rakennetutkimuksen suunnitteluvaiheessa järjestetään asiakkaille mahdollisuus esittää näkemyksiään tiedonkeruun tietosisällöstä. Osion kysymyksiä on kehitetty asiakkailta saadun palautteen ja tiedonkeruiden kokemusten pohjalta.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

Tilasto noudattaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta 1166/2008.

2.1. Tutkimusmenetelmä

Tiedot maatalous- ja puutarhayritysten viljelysmaan hoidosta ja kastelusta kerätään maatalouden rakennetutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä 3 -4 vuoden välein. Edellisen kerran maatalouden rakennetutkimus tehtiin vuonna 2016.

Tiedonkeruun kohdejoukko on maatalous- ja puutarhayritysrekisteriin kuuluvat tilat. Tiedot kerätään sähköisesti tai puhelinhaastatteluna. Puhelinhaastattelut tekee tehtävään valittu puhelinhaastatteluyritys Luken toimeksiannosta. Vuonna 2020 maatalous- ja puutarhayritysten määrä Suomessa oli noin 45 600. Tietoja viljelysmaan hoidosta ja kastelusta kysyttiin noin 12 800 tilalta.

2.2. Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Maatalouden rakennetutkimuksen (maatalouslaskenta) vastausaste oli 88 %. Suuresta kohdejoukosta ja hyvästä vastausasteesta johtuen tulokset ovat varsin luotettavia.

2.3. Virheiden oikaisumenettely

Tilastossa havaitut virheet korjataan mahdollisimman nopeasti Suomen virallisen tilaston neuvottelukunnan suositusten mukaisesti. Korjatut tiedot julkaistaan tilaston kotisivulla.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tilaston tiedot julkaistaan tutkimusvuotta seuraavan vuoden aikana ennakollisina, ja myöhemmin lopullisina. Tietojen julkistamisajankohdat ilmoitetaan tilastojen julkistamiskalenterissa.

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

 Tulokset ovat pääosin vertailukelpoisia keskenään, sikäli kun kyseinen asia on sisältynyt eri vuosien rakennetutkimuksiin.

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkaistaan noin kolmen vuoden välein julkistamiskalenterissa ilmoitettuina ajankohtina Luonnonvarakeskuksen verkkopalvelussa osoitteessa stat.luke.fi

Tilaston kotisivulla esitetään myös aikaisempien vuosien  tuloksia. Tilastoa ja tietoaineistoja koskeviin tietopyyntöihin vastaa Luken tietopalvelu, puhelin 0295 322 200.

Tilaston kuvaus on saatavissa tilaston kotisivulta.

Liite 1. Tilastossa käytettyjä käsitteitä

Kasteltavissa oleva ala on viljelyala, jolle käytettävissä olevat kastelulaitteet voidaan kuljettaa  ja jolla niitä voidaan käyttää (kasteluvettä on saatavissa ja laitteiden käyttö on teknisesti mahdollista). Ala voi olla kasteltavissa, vaikka sitä ei olisi kasteltu koskaan. Kasteluun käytettävissä olevan vesimäärän normaali taso tarkoittaa vesimäärää, joka on käytettävissä kasteluun useimpina vuosina.


Maatalous- ja puutarhayritys
 on maatalous- tai puutarhatuotantoa harjoittava tila, joka taloudellinen koko standardituotosmenetelmällä (Standard Output, SO) laskettuna on vähintään 2 000 €. Määritelmä on otettu käyttöön vuotta 2013 koskevissa tuloksissa.

Ennen vuotta 2013 maatilaksi katsottiin tila, jolla oli käytössä olevaa maatalousmaata vähintään yksi hehtaari tai kotieläimiä vähintään yhden kotieläinyksikön verran. Ennen vuotta 2000 aktiivitilaksi määriteltiin tila, jolla on hallinnassaan vähintään yksi hehtaari peltoa tai puutarhaa ja jolla on maataloustuotantoa tai muuta yritystoimintaa.

Tuotantosuunta määräytyy maatalous- ja puutarhayrityksen taloudellisesti merkittävimmän tuotteen mukaan. Tieto lasketaan käyttäen standardituotosmenetelmää (Standard Output, SO). Jos yli 2/3 tilan kokonaistuotosta tulee yhdestä tuotteesta, kuuluu tila tätä tuotetta vastaavaan tuotantosuuntaan. Ellei tällaista tuotetta löydy, tilan tuotantosuunta on sekamuotoinen tuotanto. Standardituotosmenetelmä on otettu käyttöön vuoden 2013 tuloksissa. Tätä aikaisemmin viljelijä on ilmoittanut tuotantosuuntatiedon tukihaun yhteydessä