Siirry pääsisältöön

Ilveskannan seuranta

Luonnonvarakeskus (Luke) tuottaa vuosittain arvion ilveskannan koosta. Kanta-arviossa kuvataan ilvespentueiden ja yli vuoden ikäisten ilvesten määrä ennen kunkin vuoden metsästyskauden alkua. Maa- ja metsätalousministeriö hyödyntää kanta-arviota päättäessään ilveksen metsästyskiintiöstä.

Ilveksen elintavat, lisääntyminen, ravinto ja saalistaminen

Ilves on Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin. Kissaeläinten tapaan se on suurpedoista ravinnoltaan kaikkein petomaisin. Sen ravinto koostuu melkein yksinomaan nisäkkäistä ja linnuista.

Suurpetojen jäljillä -oppimateriaali

Suomessa asuu neljä suurpetoa: karhu, susi, ilves ja ahma. Suurpedoilla on luonnossa merkittävä rooli muiden lajien saalistajana. Ne herättävät ihmisissä ihailua, huolta ja pelkoakin. Tuhdin koulumateriaalin avulla oppilas tutustuu suomalaiseen luontoon ja oppii tunnistamaan petojen jälkiä ja hahmottamaan luonnon monimuotoisuutta.