Siirry pääsisältöön

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma (METSO) seuranta ja vaikutukset - kuvaus

Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa ja tutkii Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSOn (2008–2025) toteutumista, vaikutuksia sekä kehittämistarpeita ekologisista, taloudellisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista.

Ohjelman tavoitteena on metsien monimuotoisuuden suojelu ja lisääminen kehittämällä suojelualueverkostoa sekä turvaamalla monimuotoisuutta talousmetsissä. Metsänomistajat voivat vapaaehtoisesti tarjota kohteita suojeltavaksi korvausta vastaan pysyvästi tai määräajaksi sekä osallistua luonnonhoitohankkeisiin.

Miksi seurantaa tehdään?

Seurannan ja tutkimuksen avulla saadaan ajantasaista tietoa METSO-ohjelman etenemisestä, onnistumisista ja haasteista sekä luodaan pohjaa monimuotoisuuden turvaamisen keinojen kehittämiselle ja niiden toimivuuden arvioinnille.

METSO-ohjelman seuranta- ja tutkimustietoa voivat hyödyntää ohjelman toteuttajat, hallinnoijat, sidosryhmät, tutkijat ja metsänomistajat.

Tutkimus osana METSOa

Luken METSO-tutkimushankkeissa tuotetaan tietoa ohjelmassa suojelluista kohteista, niiden laadusta, alueellisista eroista sekä kohteiden valintaperusteiden toimivuudesta. Ohjelmassa on onnistuttu suojelemaan paljon arvokkaita metsäkohteita. METSOn luonnontieteellisten valintaperusteiden on myös todettu toimivan hyvin lajistoltaan parhaimpien kohteiden tunnistamisessa.

Monimuotoisuutta voidaan metsänsuojelun lisäksi turvata metsänkäsittelymenetelmiä kehittämällä. Ruunaalla ja Isojärvellä sijaitsevilla koealueilla tutkitaan metsän luontaista kehitystä mukailevien metsänkasvatuksen menetelmien vaikutuksia alueiden puustoon, eliölajistoon ja elinympäristöjen kehitykseen.

Luken SuojeluMotti-ohjelmistolla voidaan arvioida suojelun puuntuotannollisia ja taloudellisia vaikutuksia, sitä miten puusto kehittyy määräaikaisen suojelujakson aikana verrattuna vastaavan metsän käsittelyyn normaalina talousmetsänä. Tulosten perusteella voidaan määrittää puuston arvon muuttuminen suojelujakson kuluessa. Motti-ohjelmistoon perustuvaa SuojeluMottia hyödynnetään viranomaistyökaluna METSO-kohteiden korvausperusteiden laskennassa.

Tulokset ja aineistot

Vuosittain julkaistaan tilannekatsausraportti METSOn toteutuksesta sekä kooste yhteistoimintaverkostojen toiminnasta, kootaan seurannassa tarvittavia aineistoja ja järjestetään seminaareja sekä toteutetaan ohjelman viestintää. Nämä tiedot löytyvät Metsonpolku-verkkosivuilta.

METSO-ohjelmassa suojeltujen kohteiden hehtaarimäärät julkaistaan vuosittain Luken Tilastopalvelussa. 

METSO-ohjelman hyötyjä ja vaikuttavuutta arvioidaan väliarviointien avulla. Arvioinneissa voidaan hyödyntää tutkimus- ja seurantatietoa. Ohjelman vuosittaiset tilannekatsaukset, väliarvioinnit sekä aihepiirin tieteellisiä artikkeleita ja muita julkaisuja on saatavilla Metsonpolku-sivustolta.

Toimijaverkosto

Luke toteuttaa käytännön METSO-seurantaa yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. 

METSO-ohjelmaa hallinnoivat ja sen toteutuksesta vastaavat ympäristöministeriö (YM) sekä maa- ja metsätalousministeriö (MMM). Suojelualueverkoston laajentamisen osalta ohjelman alueellisena toteuttajana toimivat ELY-keskukset. Suomen metsäkeskus toteuttaa METSO-ohjelmaa kymmenvuotisilla metsätalouden ympäristötukisopimuksilla sekä luonnonhoitohankkeilla. Metsähallituksen Luontopalvelut ja Metsähallitus Metsätalous Oy toteuttavat METSO-ohjelmaa valtion mailla.