Siirry pääsisältöön

Metsäriistan runsauden seuranta (riistakolmiot) - kuvaus

Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa riistakantojen muutoksia metsämaastossa ympäri maata riistakolmioiden avulla sekä kesäisin että talvisin. Lumijälkilaskentoja tehdään myös peltokolmioilla. Seuranta perustuu vapaaehtoisten, pääsääntöisesti metsästysseurojen, tärkeään työpanokseen. Luke analysoi ja koostaa myös tulokset Metsähallituksen kanakoira-avusteisista Ylä-Lapin riekkolaskennasta.

Mitä ovat riista- ja peltokolmiot?

Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja metsämaastossa kulkevia laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km. Kolmiot säilyvät samoina vuodesta toiseen, vaikka alueelle tehtäisiin esimerkiksi metsähakkuita. Loppukesän laskennassa keskitytään metsäkanalintuihin ja talvella lasketaan riistanisäkkäiden lumijäljet. 1980-luvulla lanseeratun seurannan menetelmät ovat pitkän kehityksien ja menetelmäkokeilujen tulos. Peltokolmiot ovat pienempiä, kuuden kilometrin (3 × 2 kilometriä) pituisia tasasivuisia kolmioita maan etelä- ja länsiosien peltovaltaisessa maastossa. Peltokolmioilla tehdään vain talvista lumijälkilaskentaa, soveltaen samaa menetelmällä kuin riistakolmioilla.

Ylä-Lapin riekkolaskenta

Ylä-Lapin riekkolaskentaa on tehty vuodesta 2008 alkaen kanakoirametsästäjien avulla. Laskentaa koordinoi Metsähallitus, Luonnonvarakeskus osallistuu laskennan suunnitteluun sekä käsittelee aineiston ja raportoi tulokset. Laskenta tehdään vuosittain Ylä-Lapin kolmen kunnan avoimilla tundra- ja tunturialueilla. Laskentalinjan pituus on noin neljä kilometriä, ja linjat kattavat tasaisesti koko Ylä-Lapin. Laskentoihin osallistuneet metsästäjät ovat suorittaneet Metsähallituksen järjestämän laskentakoulutuksen, laskennassa käytetään apuna kanakoiraa. Kanakoiralla tehty etäisyyslaskenta on käytössä myös Ruotsissa ja Norjassa, joten laskentamenetelmä kattaa tunturialueet koko Fennoskandiassa.

Miksi seurantaa tehdään?

Seuranta on välttämätöntä kestävän metsästyksen suunnittelussa. Kolmiolaskenta palvelee monipuolisesti niin kestävän metsästysverotuksen suunnittelua, luonnon monimuotoisuuden seurantaa, kuin riistantutkimusta. Pitkät aikasarjat tekevät mahdolliseksi eläinkantojen luontaisen vuosivaihtelun ymmärtämisen ja pitkäaikaismuutosten havaitsemisen. Monille pienemmille riistanisäkkäille, kuten jänikselle, oraville ja monille näätäeläimille, kolmiolaskenta on maamme ainoa kattava kannanseuranta.

Suomen riistakeskus sekä Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) käyttävät tuoreeltaan elokuussa metsäkanalintujen laskentatuloksia valmistellessaan metsästysaikojen rajoituksia maan eri osissa. Myös Metsähallitus mitoittaa kanalintumetsästyksen lupamyyntiä maillaan perustuen laskentatuloksiin. Aineistoa käytetään myös apuna mm. karhu-, ilves-, ahma-, saukko- ja hirvieläinkantojen kanta-arvioissa, eräiden direktiivilajien raportoinnissa, sekä kansallisissa uhanalaisuusarvioissa.

Riistakolmioaineistoja käytetään aktiivisesti Luken omissa ja yhteistyökumppaneiden koordinoimissa tieteellisissä tutkimusprojekteissa, sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Aineistot antavat erinomaiset puitteet riistalajien elinympäristövaatimusten tutkimiseen, sekä maankäytön ja ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointiin. Koska tietoa on monipuolisesti eri lajeista samoilta reiteiltä, kolmiolaskentaa käytetään myös lajien välisten suhteiden tutkimiseen, esimerkiksi peto- ja saaliseläinkantojen vuorovaikutuksien selvittämiseen.

Seurannan tuloksia vuodesta 2014 alkaen

Riistakolmiolaskennan tuloksia voi tarkastella osoitteessa luonnonvaratieto.luke.fi.

  • tulostaulukot ja -kuvaajat
  • tunnuslukujen laskentaperiaatteet
  • yleistä lajitietoa ja lumijälkiopas

Laskijan sivut: oma.riistakolmiot.fi

Näillä sivulla riista- ja peltokolmioiden laskijat voivat:

  • tutustua kolmiolaskennan ohjeisiin
  • lukea ajankohtaisia tietoa kolmiolaskennasta (esimerkiksi ajankohta)
  • tallentaa riista- ja peltokolmiolaskennan tuloksia
  • tarkastella oman laskettavan kolmion tietoja