Siirry pääsisältöön

Maataloustuotteiden tuotantokustannukset yksikköä kohti

1.10.2015 Päivitetty 30.9.2015

Maito, vehnä, ohra, kaura ja ruis ovat kaikki tuotteita, joiden yksikkökustannukset ovat viime vuosina kasvaneet.

Tuotantokustannukset muodostuvat Suomessa korkeiksi mm. pohjoisen sijainnin, pienen tilakoon ja alhaisten satojen sekä epäedullisen panoshintakehityksen vuoksi.

Maataloustuotannon yksikkökustannukset, euroa/kg

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Mitä indikaattori mittaa?

Yksikkökustannus eli tuotantokustannus tuoteyksikköä kohden on kannattavuuteen vaikuttava mittari. Tuotekohtaiset yksikkökustannukset saadaan laskettua, kun kunkin yrityksen kaikki kustannuserät kohdennetaan kaikille tilan tuotteille. Näistä kohdennetuista kustannuseristä voidaan sitten laskea yhteen tuotteittaiset kustannussummat sekä jakaa nämä kunkin tuotteen tuotantomäärällä.

Tämän indikaattorin tiedot tuottaa Luke yrityskohtaisesta kannattavuuskirjanpitoaineistosta yksikkökustannuslaskentajärjestelmällä.

Indikaattori on yksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014 - 2020 kansallisista vaikuttavuusindikaattoreista.