Siirry pääsisältöön

Jungle Juice Bar kompensoi koko tuotantoketjunsa hiilijalanjäljen tuplasti – perustana Luken tekemät laskelmat

Luke laski koko tuotantoketjun hiilijalanjäljen smoothiejuomille ja mehuille, joita Jungle Juice Bar valmistaa. Tämän jälkeen yhtiö on kompensoinut päästönsä kaksinkertaisesti ja etsinyt samalla uusia tapoja leikata jo valmiiksi pieniä päästöjään.

Kuva: iStock

Vuonna 2010 perustetussa Jungle Juice Barissa oli alusta alkaen arveltu, että tuoreista hedelmistä, marjoista ja vihanneksista valmistetun smoothien hiilijalanjälki on pienehkö. Syksyllä 2020 tästä saatiin varmuus, kun Luke laski hiilijalanjäljen koko yhtiölle. Laskennan laajuudeksi valittiin scope 3 -taso, joka kattaa yhtiön suorien päästöjen lisäksi epäsuorat päästöt alkaen raaka-aineiden viljelystä ja kuljetuksista.

”Nyt pystymme kompensoimaan kaikki päästömme todellisen hiilijalanjälkemme mukaisesti. Tiedämme myös mihin meidän kannattaa vaikuttaa, jotta saamme pieniä päästöjämme vielä pienemmiksi”, sanoo Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Elli Holappa.

Vuoden 2020 lopussa Jungle Juice Bar kompensoi koko vuoden hiilijalanjälkensä kaikkien tuotantoketjujensa osalta, mikä tarkoittaa, että yhtiö toimi hiilineutraalisti. Vuoden 2021 alusta alkaen yhtiö on kompensoinut päästönsä kaksinkertaisesti rahoittamalla metsänsuojeluhankkeita Brasiliassa ja Zimbabwessa.

”Meidän mielestämme hiilineutraalius on vasta lupa toimia. Kun ylikompensoimme, jokainen ostettu smoothie poistaa hiilidioksidia ilmakehästä enemmän kuin tuottaa”, Holappa sanoo.

Luotettavaa ja puolueetonta laskentaa

Jungle Juice Barissa ei pidetty tärkeänä, että jokainen smoothie saisi oman hiilijalanjälkensä, joten laskenta kohdistettiin koko tuotannon raaka-aineineisiin sekä myyntiin yli 50 toimipisteessä.

”Meille oli tärkeää, että laskenta olisi luotettavaa ja puolueetonta, ja siksi valitsimme kumppaniksi Luken”, Holappa kertoo.

Luken asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri huomauttaa, että alan monet standardit antavat laskennalle aina hyvän kehyksen, mutta standardien käyttäjä tekee lisäksi lukuisia valintoja, jotka vaikuttavat laskentaan ja erilaisten laskentojen vertailukelpoisuuteen. Myös tietolähteiden taso vaikuttaa. Esimerkiksi kotimaisten kasvisten kohdalla laskennan lähtötietoja voi saada suoraan viljelijöiltä, kun taas kaukomaiden kasvikset jäävät useammin kirjallisuustietolähteiden ja kokeneiden tutkijoiden arvioiden varaan.

”Olennaista on saada tunnistettua mahdollisimman luotettavat ja keskenään vertailukelpoiset tiedot eri raaka-aineille”, Katajajuuri sanoo.

”Jungle Juice Barin laskelmissa keräsimme tietoa raaka-aineiden viljelyn hiilijalanjäljestä alkuperämaittain tieteellisistä julkaisuista ja kansainvälisistä tietokannoista. Kuljetuksen aiheuttamat päästöt laskimme tuotantoalueen maantieteellisen sijainnin perusteella”, kertoo Luken tutkija Katri Joensuu.

Jungle Juice Barin tehtäväksi tuli kerätä mahdollisimman kattavat tiedot raaka-aineiden ja pakkausten määristä ja alkuperistä, energian ja veden kulutuksesta sekä jätteiden määristä ja käsittelystä.

”Opimme, että tällaiseen hankkeeseen kannattaa ehdottomasti varata yrityksen sisältä kunnolla resursseja. Onneksi Luken asiantuntijoilla riitti kärsivällisyyttä ohjata meitä ja odottaa, jotta saimme kaiken datan kerättyä”, Holappa sanoo.

Meille oli tärkeää, että laskenta olisi luotettavaa ja puolueetonta, ja siksi valitsimme kumppaniksi Luken.”

–Toimitusjohtaja Elli Holappa, Jungle Juice Bar

Raaka-aineet hyödyksi kuoria myöten

Luken laskelmat osoittavat, että Jungle Juice Barin hiilijalanjäljestä hieman yli puolet tulee raaka-aineista ja vajaa kolmannes kuljetuksista. Energian ja veden kulutus sekä pakkaukset mahtuvat reiluun kymmeneen prosenttiin.

Holapan mukaan laskelmat auttavat tunnistamaan raaka-aineet, joiden määrää kannattaisi vähentää tai lisätä.

”Olemme vahvasti sidoksissa tuontihedelmiin ja siten pitkiin kuljetuksiin, mutta pyrimme lisäämään koko ajan kotimaisten raaka-aineiden käyttöä. Tästä hyvä esimerkki on mustaviinimarja, jonka käyttöä olemme lisänneet”, Holappa sanoo. Hän korostaa, että suuria eroja on myös tuontihedelmien välillä.

”Esimerkiksi banaanin hiilijalanjälki on yllättävän pieni, koska pieneltä pinta-alalta tulee suuri sato, ja banaanit pystytään myös pakkaamaan tiiviisti laivaan.”

Toinen tapa vaikuttaa raaka-aineiden hiilijalanjälkeen on hävikin vähentäminen. Jungle Juice Barin tuotteet odottavat vitriinissä korkeintaan kaksi tuntia, mutta sen jälkeen niitä voi ostaa hävikkiruokapalvelu ResQ Clubin kautta. Biojätettä tulee joka tapauksessa runsaasti hedelmien kuorista, ja sille etsitään Holapan mukaan jatkuvasti uusia hyötykäytön kohteita.

”Olvi lanseeraa keväällä kaksi uutta juomaa, joiden maustamiseen on käytetty meiltä kerättyjä ananaksen ja sitrushedelmien kuoria. Suunnitteilla on myös hyödyntää omenan ja inkiväärin puristamisessa syntyvää jätettä pesuaineiden hajustamisessa.”

Pakkaukset – kompostoituvia vai kierrätettäviä?

Energian suhteen Jungle Juice Barin toimipisteet ovat Holapan mukaan pitkällä, koska sähkön ja veden kulutus on jo hyvin pientä ja sähkö uusiutuvaa aina kuin mahdollista. Huomiota on kiinnitetty myös pakkauksiin, jotka tuottavat noin kymmenesosan yhtiön hiilidioksidipäästöistä. Tällä hetkellä mukit ja kannet ovat teollisesti kompostoituvaa, biopohjaista PLA-muovia, ja pillit paperia.

”Suomessa muovin kierrätysinfra on kuitenkin merkittävästi parempi kuin teollisen kompostoinnin, joten harkitsemme siirtymistä kierrätettyyn PET-muoviin”, Holappa kertoo.

Mitä tehtiin?

Asiakas: Jungle Juice Bar valmistaa ja myy smoothiejuomia ja mehuja suoraan kuluttajille yli 50 toimipisteessä.

Tarve: Jungle Juice Bar halusi kompensoida hiilipäästönsä ja myös pienentää niitä.

Ratkaisu: Jungle Juice Bar tilasi Lukelta hiilijalanjäljen laskennan saadakseen lähtökohdan kompensoinnille, kehitystyölle ja viestinnälle. Luke laski hiilijalanjäljen karkeasti koko yhtiölle ottamalla huomioon raaka-aineiden keskimääräiset tuotanto- ja kuljetustavat.

Vaikuttavuus: Jungle Juice Bar kompensoi nyt toimintansa hiilijalanjäljen kaksinkertaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että yhtiö toimii hiilineutraalisti ja rahoittaa sen lisäksi hiilidioksidia sitovia metsänsuojeluhankkeita Brasiliassa ja Zimbabwessa.

Rahoitus: 100 % Jungle Juice Bar