Siirry pääsisältöön

Iloa ja hyötyä viheralueista – Luken ehdotukset Forssan kaupungille

Viherrakentamisella voidaan parantaa kaupunkilaisten viihtyvyyttä ja terveyttä sekä ympäristön tilaa. Mutta miten? Forssan kaupunki tilasi Lukelta paketin ehdotuksia perusteluineen.

Kuva: Aki Sinkkonen

Forssassa rakennetaan parhaillaan monitoimikeskusta, johon tulee peruskoulu, päiväkoti sekä liikuntatilat. Kun keskuksen pihasuunnitelma viime vuonna valmistui, Forssan kaupungin ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg pyysi Luken tutkijoita perehtymään suunnitelmiin viihtyisyyden, terveellisyyden ja monimuotoisuuden näkökulmista ja vinkkaamaan, jos jotain kannattaisi ja voisi vielä muuttaa. Samalla tarkasteluun tuli naapuritontti, jota ei tässä vaiheessa vielä rakenneta.

”Perimmäisenä tavoitteena oli, että voisimme hyödyntää Luken tarjoamia, tieteellisesti perusteltuja ideoita minkä tahansa viheraluesuunnitelman teossa”, Salminen-Åberg sanoo.

Luken ideapaketti tarjoaa meille tietoa, jonka avulla voimme valita parhaat vaihtoehdot viheraluesuunnittelussa ja myös perustella niitä päättäjille, työntekijöille ja kaupunkilaisille.”

– Forssan kaupungin ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg

Taiteltavia oksia, syötäviä marjoja

Luken laatima ideapaketti esittelee muun muassa keinoja, joilla viheralueet voivat vaimentaa melua, sitoa ilmansaasteita ja hallita hulevesiä mahdollisimman hyvin. Forssan kaupunki valitsi erityisen tarkastelun kohteeksi sen, miten viheralue houkuttelee lapsia tutustumaan luontoon kaikin aistein ja saamaan samalla terveyshyötyjä.

”Lukessahan Aki Sinkkosen työryhmä on tutkinut, miten viherympäristö tukee ihmisen immuunipuolustusta. Jo se, että lapset leikkivät kävyillä ja kepeillä, tuo heille hyödyllistä mikrobialtistusta, joka saattaa vähentää esimerkiksi allergioiden esiintymistä”, sanoo erikoistutkija Eeva-Maria Tuhkanen Lukesta. Hän pitää hyvänä lähtökohtana koulun ja päiväkodin pihoilla sitä, että lapset saavat koskea kasveihin ja käyttää niitä leikeissään.

”Kannattaa esimerkiksi suosia kasveja, joista saa taittaa oksia leikkiin ja joista varisee terälehtiä, siemeniä, käpyjä ja lehtiä. Runsaasta kasvillisuudesta osa voi myös tuottaa syötäviä marjoja tai hedelmiä.”

Tuhkanen korostaa, että jokaisen kasvilajin ja päällysteen valinta vaikuttaa siihen, miten ihmiset viihtyvät, mitä terveyshyötyjä he saavat ja miten luonto voi.

Ideapaketti auttaa perustelemaan

Lasten leikkejä tai luonnon monimuotoisuutta voidaan Tuhkasen mukaan edistää myös valinnoilla, jotka koskevat viheralueen hoitoa. Lehdet silputaan nurmikolle maatumaan, puupökkelö jätetään lahoamaan ja osa nurmikoista korvataan niityillä. Lumiläjälle varataan paikka pieniä mäenlaskijoita varten.

”Moni ottaa heinät ja lahopuut hoitamattomuutena, joten niitä joutuu varmasti perustelemaan”, Tuhkanen sanoo. Epäilyä tai vastustusta voivat herättää myös ojat ja uomat, jotka viivyttävät hulevesiä ja innostavat lapsia terveellisiin mutta sotkuisiin kuraleikkeihin. Salminen-Åberg toivoo, että asenteet muuttuvat tiedon lisääntyessä.

”Luken ideapaketti tarjoaa meille tietoa, jonka avulla voimme valita parhaat vaihtoehdot viheraluesuunnittelussa ja myös perustella niitä päättäjille, työntekijöille ja kaupunkilaisille. Kaavoittajat tukevat jo lähtökohtaisesti tämänkaltaista ajattelua”, Salminen-Åberg kertoo.

Mitä tehtiin?

Asiakas: Forssan kaupunki

Tarve: Halutaan varmistaa, että ihmiset ja luonto otetaan huomioon viheraluesuunnittelussa yhä paremmin.

Ratkaisu: Luke laati ideapaketin perusteluineen. Se koskee jo rakenteilla olevaa monitoimikeskusta ja sen naapuritonttia sekä yleisemmällä tasolla kaikkea tulevaa viheraluesuunnittelua. 

Vaikuttavuus: Kaupungin viheralueet ovat jatkossa yhä viihtyisämpiä, terveellisempiä sekä monimuotoisempia.

Rahoitus: Forssan kaupunki