Siirry pääsisältöön

Eastman ja Luke kehittävät yhteistyössä rehujen säilöntää

Taggar:

Luke yhdessä Eastmanin kanssa pyrkii ratkaisemaan kasvavasta väestöstä johtuvaa ruoantuotannon haastetta parantamalla rehunsäilöntää.

Kuva: Janne Lehtinen

Luke ja Eastman ovat vuosien varrella tehneet paljon rehunsäilöntään liittyvää yhteistyötä. Yhteistyön tuloksena rehun ja ruoan turvallisuus on parantunut, viljelijöiden satohävikki vähentynyt ja jopa ruoantuotannon hiilijalanjälki pienentynyt. Säilörehun laadun parantaminen on tärkeää, koska sillä on oma roolinsa ihmisten ruoantuotannon varmistamisessa.

Eastman on globaalisti toimiva suuri yhdysvaltalainen erikoiskemikaaliyritys. Suomessa Luke on keskeinen yhteistyökumppani Eastmanille. Yhteistyön keskeisin osa-alue on rehujen laadun parantaminen, erityisesti säilönnän kehittäminen. Eastmanin erityinen rooli toimialalla on kehittää rehulisäaineita, joita rehujen valmistajat voivat hyödyntää omissa tuotteissaan. Luke on ollut mukana näiden lisäaineiden tutkimus- ja kehitystyössä.

Parempia ideoita yhteisillä aivoriihillä

Arja Seppälä Eastmanilta kuvaa yhteistyön luonnetta: ”Meillä on ollut useita yhteisiä projekteja vuosien varrella, sekä julkisrahoitteisia että kahdenvälistä yhteistyötä. Luke on hyvä yhteistyökumppani meille, koska sillä on osaava ja sitoutunut henkilöstö, joka pystyy toteuttamaan tarvitsemiamme tutkimuksia. Me pyrimme aina suunnittelemaan projektit ja tutkimukset yhdessä, mikä on luonteva tapa tehdä yhteistyötä. Lukella on aina joustavuutta meidän aikataulujemme suhteen.”

Myös Luken tutkija Marcia Franco arvostaa yhteistä tapaa suunnitella: ”Pidän todella tavastamme edetä projekteissa Eastmanin kanssa. Me saamme harvoin suoria ohjeita, ’tutkikaa tämä’, vaan pikemminkin yhdessä tunnistamme ongelmia ja sopivia menetelmiä niiden ratkaisemiseen. Tämä prosessi sisältää paljon keskusteluja ja yhteisiä aivoriihiä. Me yritämme rakentaa ideoita yhdessä.”

Luken osaava henkilökunta, maailmanluokan infrastruktuuri, joustavat aikataulut ja vuorovaikutteinen toimintatapa ovat auttaneet meitä kehittämään uusia innovaatioita rehujen säilöntään. — Arja Seppälä, Eastman

Rehvi-projekti paransi viljan säilöntää

Eräs Luken ja Eastmanin yhteisistä projekteista oli Rehvi, joka alkoi vuonna 2017 ja päättyi 2020. Muita yrityskumppaneja projektissa olivat Berner ja Hankkija. Rehvi pureutui yhteen käytännön asiaan, joka on tyypillinen pohjoisen viileässä ilmastossa: rehuviljan kuivaaminen ei ole Suomessa aina optimaalisin säilöntäratkaisu. Sen sijaan kostea vilja murskataan ennen kuin se varastoidaan ilmatiiviiseen siiloon tai tuubiin murskeviljaksi.

”Kostean viljan murskesäilöntää on tutkittu ja sovellettu jo 1970-luvulta lähtien”, kertoo Seppälä ja jatkaa: ”On kuitenkin huomionarvoista, että neljä-viisikymmentä vuotta sitten maatilat olivat kooltaan paljon pienempiä. Nykyään kaikkea murskesäilöttävää viljaa ei ehditä puimaan murskesäilönnän kannalta optimikosteudessa, eli yli 30 %:n kosteudessa. Kuivemman viljan murskesäilöntä on tuonut mukanaan muita ongelmia, kuten home- ja mykotoksiiniriskejä. Rehvi-projektissa innovoimme ja testasimme ratkaisuja viljan pilaantumisen estämiseksi. Kokeet käsittivät esimerkiksi säilöntäaineen valinnan ja säilöntäaineen annostelun tasaisuuden. Tutkimustulokset ovat tuoneet viljelijöille hyviä käytännön suosituksia.”

”Yhteistyömme Luken kanssa luo meille hyödyllistä tutkimustietoa. Tämä tutkimustieto koostetaan konkreettisiksi raporteiksi, jotka ovat meille kullanarvoisia esimerkiksi kun haemme tuotteillemme vientilupia Venäjälle tai muualle. Luke on suuri tutkimusorganisaatio, minkä ansiosta sopimukset, maksut ja muut käytännön asiat pystytään hoitamaan ammattimaisesti. Tämä helpottaa meidän toimintaamme ja mahdollistaa sen, että voimme keskittyä itse tutkittavaan aiheeseen”, summaa Seppälä.

Lisää tietoa Rehvi-projektista:

  • Huuskonen, A., Rinne, M. & Manni, K. 2021. Effects of different barley grain preservation techniques on intake, growth and carcass traits of finishing dairy bulls fed grass silage-based rations. The Journal of Agricultural Science 1–8. https://doi.org/10.1017/S0021859621000022
  • Franco, M., Stefanski, T., Jalava, T., Kuoppala, K., Huuskonen, A., Rinne, M. 2019. Fermentation quality and aerobic stability of low moisture-crimped wheat grains manipulated by organic acid-based additives. The Journal of Agricultural Science 157: 245–253. https://doi.org/10.1017/S0021859619000546

Mitä tehtiin?

Tarve: Parantaa rehujen säilöntämenetelmiä ruokatuotannon takaamiseksi

Ratkaisu: Sarja julkisrahoitteisia projekteja ja suoria toimeksiantoja Luken kanssa, joissa saatiin useita läpimurtoja rehujen tehokkaampaan säilöntään