Maarit Mäki

Research Scientist

Degree

Doctor of Science (Food Science)

Email

maarit.maki@luke.fi

Telephone

+358295326374

Address

Myllytie 1, 31600 Jokioinen

Expertise

Food research and development, in particular dairy products. Microbiological research, especially utilization of lactic acid fermentation in food processing. Hygiene of food products, especially vegetables and milk products. Information technology and traceability in food supply chain. Project management. Qualification of professional teacher.

Newest publications

Cover image for Hyönteiset ruokaketjussa : Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta
Maatalous, Ruoka

Hyönteiset ruokaketjussa : Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta

Hyönteisistä saatu ravinto on oikein käsiteltynä turvallista ja terveellistä. Tähän liittyy viranomaisten varovaisuus ja huolellinen harkinta sekä yhteensopivuus muun elintarvikelainsäädännön ja siihen liittyvän muun lainsäädännön kanssa. Tässä raportissa tarkastellaan tilannetta vuonna 2017. Heinäkuun alusta lähtien v. 2017 hyönteisistä valmistetun valkuaisrehun käyttö kalojen ruokinnassa sallittiin EU:n lainsäädännön muutoksen perusteella. Vuoden 2018 alusta alkavaa uuselintarvikeasetuksen siirtymäaikaa ennakoiden kokonaisten hyönteisten elintarvikekäyttö sallittiin Suomessa, kuten oli jo tehty muutamassa muussa EU-maassa.

Cover image for Effects of additives on the fermentation and aerobic stability of grass silages and total mixed rations
Maatalous

Effects of additives on the fermentation and aerobic stability of grass silages and total mixed rations

Salt treatment (sodium benzoate, potassium sorbate, sodium nitrite) reduced pH compared to the Control treatment (3·89 vs. 4·24) and improved AS of TMR. The LDM Control silage had good AS, but the TMR based on it had poor AS. All additives were able to lower pH on HDM silages also, but other benefits of using additives were minimal. The treatment including<em>L. brevis</em> on HDM was able to improve AS of TMR.