Blogiartikkelit Anne Tolvanen Ilmasto, Maatalous, Metsä, Talous, Ympäristö

Onko sinulla hankala valintatilanne? Joukko kiinnostavia treffikavereita, mutta kullakin muutama heikkous. Käytä YODAa, se näyttää, mikä ominaisuuksien yhdistelmä sopii sinulle parhaiten!

Joudumme jatkuvasti painimaan hankalien valintatilanteiden kanssa. Harvalla asialla on ainoastaan hyviä puolia, joten valitsemalla jotain hyvää saamme kaupan päälle myös vähemmän haluttua. Onko tärkeämpää, että treffikaveri on hyväluonteinen kuin että hän ansaitsee hyvin? Mitkä ovat hyväksymisemme rajat ja paljonko ne vaihtelevat eri ominaisuuksien suhteen? Näistä treffipalvelu Tinder ei kerro meille mitään. Joudumme tekemään valinnan vaistoihimme ja intuitioon emmekä tutkimustietoon perustuen. Vanhanaikaista.

YODAn tuottamien valintatulosten testaus lienee myös käytännössä hauskaa.

YODA näyttää sen mitä Tinder ei. Se on uusi työkalu, joka esittää arvioitavasta kohteesta lukuisia eri muuttujia. Sopivan henkilön valinta voidaan tehdä siis näiden muuttujien pohjalta. Valittavina kriteereinä voivat olla vaikkapa ikä, pituus, paino, sitoutuneisuus, persoonallisuustyyppi, ammatti, asuinpaikka ja nettotulot. Valitsija vain vetelee valintapalkkeja ylös ja alas ja kas, sopiva lopputulos – tai useita – hahmottuu lukemattomien kohteiden joukosta. YODAn tuottamien valintatulosten testaus lienee myös käytännössä hauskaa.

YODAa voidaan käyttää myös vähemmän jännittävissä tilanteissa. Esimerkiksi maankäytön suunnittelussa, kun punnitaan mihin sijoitetaan rakentamista. Rakennetaanko arvoasuntoja monimuotoisuuden ja virkistyskäytön kannalta tärkeisiin kohteisiin vai sijoitetaanko asunnot vähemmän tuottoisille kohteille ympäristöä säästäen. Tällöin YODAn valintakriteerejä voivat olla rakentamisen kohteena olevan alueen menetettävät luonto- ja virkistysarvot, alueen saavutettavuus, rakentamisen kustannukset, asuntojen hintakehitys ja mahdolliset verotulot.

YODA soveltuu siis tilanteisiin, joissa saavutettavat hyödyt ovat keskenään ristiriidassa.

YODA soveltuu siis tilanteisiin, joissa saavutettavat hyödyt ovat keskenään ristiriidassa. Juuri nämä tilanteet edellyttävät kompromisseja ja jakavat mielipiteitä. Jos valinta tehdään vain yhtä hyötyä korostaen, muut hyödyt voidaan menettää. Esimerkiksi, koska on vaikea arvioida, mitkä ovat rakentamisen aiheuttamat haitat monimuotoisuudelle ja virkistyskäytölle, voidaan päätyä painottamaan lyhytaikaisia taloudellisia etuja tai säästöjä.

Aikuisten oikeasti, YODAa käytettiin Pohjois-Pohjanmaa maakuntakaavaprosessissa, kun kaavaan valittiin turvetuotantoalueita. Valintakriteerejä olivat monimuotoisuuteen, ympäristökuormitukseen ja taloudelliseen tuottoon liittyvät tekijät. Helppokäyttöinen ja selkeä sovellus sai kiitoksia osallistujilta, ja Yodan avulla valitut suokohteet ovat nyt mukana hyväksytyssä maakuntakaavassa.

Nyt YODA löytyy netistä myös demoversiona. Jos haluat tietää asiasta lisää ja käyttää YODAa uusissa tilanteissa, vaikkapa Tinderin korvikkeena, ota yhteyttä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *