Blogiartikkelit Jaana Kyyrä Maatalous, Tilasto

Yli puolet tiloista antaa tietonsa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastokyselyihin verkossa.

Merkittävä harppaus sähköisessä viljelijävastaamisessa otettiin vuoden 2010 Maatalouslaskennan tiedonkeruussa. Tuolloin panostettiin sekä verkkopalveluun että sen markkinointiin. Viljelijät tarttuivat haasteeseen ennakkoluulottomasti ja antoivat tietojaan bittien välityksellä ahkerasti.

Keskusteluissa eurooppalaisten kollegoiden kanssa meidän verkkovastaustemme suurta määrää hämmästellään usein. Monet Euroopan maat keräävät tilastotietoa edelleen käyntihaastatteluin tai paperilomakkein. Muualla sähköinen tiedonkeruu ei ole kehittynyt toivotusti. Hidaste saattaa olla esimerkiksi valtiovallan yleinen verkkoportaali, joka taipuu huonosti maatalouskyselyiden tarpeisiin.

Suomessa viljelijät hoitavat pankkiasiat verkossa ja viljelijätukien hakua on sähköistetty. Tilastojen sähköisissä verkkopalveluissa on pystytty hyödyntämään tukihaun tekemisessä saatuja oppeja. Verkkoyhteydetkin pääsääntöisesti toimivat, vaikka osassa maata niissä on toivomisen varaa.

Sähköisten palveluiden käyttö vaatii aina aluksi opettelua.

Sähköisten palveluiden käyttö vaatii aina aluksi opettelua, mutta palvelun tultua tutuksi paluu vanhaan ei tule kysymykseen. Tilastojen sähköiset verkkopalvelut ohjaavat tietojen antamisessa. Ne myös mukautuvat vastaajan mukaan. Viljelijä voi antaa tietonsa omien askareidensa lomassa vaikka vähän kerrallaan.

Tilaston tekijät myös hyötyvät monin tavoin tiedonkeruun sähköistymisestä. Tiedonkeruu nopeutuu oleellisesti, kun tiedot ovat tietokannassa heti viljelijän ne koneelleen naputeltua. Tieto tulee meille juuri kuten viljelijä sen kirjoittaa. Esimerkiksi paperilomakkeissa tulkinnan vara voi olla aikamoinen. Isoissa tilamäärissä verkkopalvelu on myös kustannustehokas.

Maatalous on suomalaiselle viljelijälle paljon enemmän kuin ammatti. Vaikeina aikoina sitkeästi jaksetaan uskoa parempaan tulevaisuuteen. Lisäksi suomalainen viljelijä on moderni. Tiloja kehitetään ennakkoluulottomasti ja uuteen lähdetään mukaan ripeästi.

Hyvän esimerkin tästä kertoo tilasto maatalous- ja puutarhayritysten energiankäytöstä.  Vuonna 2013 maatalous- ja puutarhayritysten käyttämästä energiasta 45 prosenttia perustui uusiutuvaan raaka-aineeseen. Mielestäni tämä on hyvin edistyksellistä.

Tilastot kertovat suomalaisen maanviljelijän tarinaa. Kuten sen, että maatilojen määrä oli suurimmillaan yli 300 000 tilaa 1950- ja 60-lukujen vaihteessa. Jokainen tilastotiedonkeruu jatkaa tätä tarinaa. Toivon viljelijöiltä ennakkoluulottomuutta sukeltaa verkkopalveluumme ja sitkeyttä kyselyidemme täyttämisessä.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 17.10.2016.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös