Blogiartikkelit Ruoka, Ympäristö

Syön lähiruokaa, kasvatan pienessä puutarhassani marjoja ja vihanneksia ja valmistan itse ruokaa. Tunnustan kuitenkin, että syön myös lounasruokalassa ja ostan silloin tällöin eineksiä, leipää ja muitakin teollisia elintarvikkeita kuten jäätelöä ja jogurttia.

Miksi suosin lähiruokaa, laitan ruokaa ja leivon?

1. Lähiruoka tulee pieniltä toimittajilta, jotka usein myös myyvät tai järjestävät itse tuotteidensa myynnin. Kuvittelen viljelijöiden ja valmistajien saavan näin kohtuullisen palkan työstään. Pienten ja keskisuurien tuottajien tuotanto on monipuolista, jolloin ympäristövaikutukset ovat vähäisemmät kuin yksipuolisen viljelyn.

Muutamat tutkimusryhmät ovat julkaisseet huolestuttavia tuloksia pitkän säilytyksen aiheuttamista muutoksista ruuissa.

2. Pienillä tai keskisuurilla viljelyaloilla kasvitautien ja tuholaisten leviäminen ei aiheuta suuria katastrofeja. Elokuussa Tiede-lehdessä kerrottiin, että pienet tai keskisuuret viljelyalueet ovat pölyttäjienkin kannalta edullisia, koska niiden toimintasäteet ovat pisimmillään vain muutamia kilometrejä. Pölyttäjät lisäävät monien ruokakasvien satoja huomattavasti.

Kuva: Rodeo

3. Valmistan ruokaa ja leivon itse, koska silloin saan ruokani tuoreena. Muutamat tutkimusryhmät ovat julkaisseet huolestuttavia tuloksia pitkän säilytyksen aiheuttamista muutoksista ruuissa. Mikrobit voivat tuottaa ruokiin immuunijärjestelmää aktivoivia yhdisteitä jo kauan ennen kuin ruoka on aistinvaraisesti pilaantunutta, tai siinä on liikaa ruokamyrkytystä aiheuttavia mikrobeja ja toksiineja. Immuunijärjestelmää aktivoivat yhdisteet ylläpitävät matala-asteista tulehdusta, jonka oletetaan olevan osasyynä moniin elintasosairauksiin.

Haluan myös vähentää kemikaalikuormaa sekä itseeni että ympäristöön. Itse valmistaessani en tarvitse lisäaineita. Näin kokonaiskuormani pysyy alhaisena, vaikka syönkin jonkin verran myös teollisia elintarvikkeita.

4. Kasvatan marjoja ja vihanneksia itse, koska maan mikrobit ovat hyväksi ihmiselle. Nautin myös kasvien kehittymisen seuraamisesta. Jostain syystä esimerkiksi itse kasvatettu tomaatti maistuu erityisen hyvältä – mitä sillä on väliä, onko ero kaupan tomaatin makuun todellinen vai kuviteltu. Puutarhan hoidossa näen myös konkreettisesti työni (ja laiminlyöntieni!) tulokset. Sekin on kuulemma hyväksi ihmiselle.

Kuva: Erkki Oksanen, Luke

5. Hyödynnän myös metsän antimia. Marjastan ja sienestän aktiivisesti ja keräilen hieman villiyrttejäkin. Metsän antimista tulee terveysvaikutuksia monella tavalla: liikunta, altistuminen metsä mikrobeille ja muille metsän hyvinvointivaikutukselle ja lisäksi vielä syödessä monipuolinen suojaravintoaineiden ja bioaktiivisten yhdisteiden saanti.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *