Blogiartikkelit Asmo Honkanen Kala

Maa- ja metsätalousministeriö julkisti pari viikkoa sitten uudenlaisen tavan kehittää kotimaista kalataloutta.

Innovaatio-ohjelmiksi kutsutut, Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoittamat ohjelmat pyrkivät lisäämään tutkimuksen ja yritysmaailman yhteistyötä kalatalouden tuotekehityksessä, markkinoinnissa ja ympäristön huomioimisessa.

Yhdessä tekeminen ja vastakkainasettelun välttäminen ovat yleensä hedelmällisin tapa saada aikaan positiivista kehitystä. Tutkimuslaitokset ja kala-alan yritykset ovat toki ennenkin tehneet yhteistyötä, mutta nyt asiassa on laitettu uusi vaihde silmään.

Uusi rahoitusmalli aktivoi sellaisiakin yrittäjiä, joilla ei aiemmin ehkä ole ollut taloudellisia resursseja hakea apua tuotekehitykseensä tai aikaa osallistua itse EU:n rahoitusinstrumenttien hakuprosesseihin.

Yhdessä tekeminen ja vastakkainasettelun välttäminen ovat yleensä hedelmällisin tapa saada aikaan positiivista kehitystä.

Tutkimus on keskeinen osa innovointia ja sen viemistä konkreettisiksi tuotteiksi ja toimenpiteiksi.

Innovaatio-ohjelmissa jatketaan siitä, mihin tutkimus usein jää eli viedään tutkimustieto käytäntöön konkreettisiksi, esimerkiksi erilaisia tuotantoprosesseja simuloiviksi pilottihankkeiksi. Lisäksi ohjelmissa hyödynnetään olemassa olevia tietoaineistoja aiempaa monipuolisemmin, tuoreista tulokulmista.

Kaloista on esimerkiksi pilkottavissa monia terveyttä tai vaikkapa kemianteollisuuden tarpeita edistäviä ainesosia, ja tieteen ja teknologian jatkuvasti kehittyessä niitä pystytään myös hyödyntämään ja jalostamaan aiempaa paremmin.

Maalla tapahtuvan kalanviljelyn kehittäminen nykyistä kustannustehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi puolestaan mahdollistaa tulevaisuudessa myös urbaanit vesiviljelyratkaisut vaikkapa ravintolan tai marketin yhteyteen.

Nämä ovat vain esimerkkejä kalatalouden innovaatio-ohjelmien tavoitteista ja mahdollisuuksista kehittää toimialaa pysyvästi ja kestävästi.

Ohjelmien vaikuttavuutta seurataan jatkuvasti, jolloin myös reagointiherkkyys muutoksille säilyy. Luken toteuttamassa Karpolar-hankkeessa on myös tehty ennakointia EMKR-hankkeiden vaikuttavuudesta ja luotu toimintamalli, jolla haluttuihin tuloksiin päästäisiin.

Ohjelmien rahoitus on luonteeltaan siemenrahaa. Tarkoitus ei ole rahoittaa yritysten koko tuotekehitystä, vaan saada työ alkuun ja kannustaa hakemaan lisärahaa muista lähteistä.

Aika näyttää, millaisia uusia tuotteita ja kasvua tukevia käytäntöjä innovaatio-ohjelmiin sitoutunut laaja yritysjoukko ja muut organisaatiot saavat aikaan. Iso mahdollisuus innovaatio-ohjelmat joka tapauksessa ovat – koko kalataloudelle ja sitä kautta myös kuluttajalle.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 24.4.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös