Blogiartikkelit Terhi Suojala-Ahlfors Puutarha, Ruoka

Kevät on paljastanut kostean maan ja harmaan maiseman, mutta valonsäteet luovat toivoa ja odotusta. Useimpien suomalaisten mielessä nousee kaipuu vihreään. Puutarhamyymälät ja -näyttelyt houkuttelevat sankkoja väkijoukkoja.

Puutarhan hoito on yksi suomalaisten rakkaimpia ja myös trendikkäimpiä harrastuksia. Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista aikuisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta. Lähes 60 prosentilla suomalaisista on käytettävissä piha tai puutarha, mutta moni toivoisi puutarhansa olevan nykyistä viihtyisämpi.

Kasvit ja puutarha eivät tarjoa vain vatsan ja silmän ruokaa, vaan myös henkistä hyvää. Oleskelu vihreässä ympäristössä ja puuhailu kasvien kanssa lievittää stressiä, rauhoittaa ja elvyttää. Vihreät alueet kaupungeissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja ilman laatua ja edistävät luonnon monimuotoisuutta.

Puutarha-alaan liittyy siis monenlaista positiivista nostetta: kasvisten hyvät terveysvaikutukset on tunnustettu kiistatta, ja uusimmat ravitsemussuositukset entisestään korostavat niiden käytön lisäämistä. Suomalaisesta marjoja ja vihanneksia sisältävästä ruokavaliosta löytyy monta superruokaa. Kasvisten kulutus lisääntyy – hitaasti mutta varmasti.

Maailman pohjoisin puutarhamaa

Suomalaisen puutarhaelinkeinon kannalta ratkaisevaa on, kuinka muuttaa nämä myönteiset tuulet kannattavaksi yritystoiminnaksi, joka tarjoaa harrastajalle ja kuluttajalle juuri hänen tarvitsemansa tuotteet ja palvelut. Kuka tuottaa ja toimittaa kasvikset ruokapöytiimme ja missä muodossa? Kuka tarjoaa parhaat ratkaisut harrastajan unelmapuutarhaan? Miten ulottaa vihreä ympäristö jokaisen suomalaisen ulottuville?

Suomi on maailman pohjoisin maa, jossa on ammattimaista puutarhatuotantoa. Tuotantomme on hyvin monipuolista, ja omavaraisuusaste tärkeimmissä puutarhatuotteissa on korkea. Ala on kokenut voimakkaan muutoksen: yritysten määrä on vähentynyt mutta yrityskoko on kasvanut. Tuotantosuuntien voimasuhteet ovat muuttuneet, mutta kokonaistuotanto on pysynyt vähintään ennallaan.

Monenlaisia muutosvoimia on nytkin kolkuttelemassa puutarhatuottajan ovia. Ympäristöajattelun voimistuessa tuotantotapoja on hiottava, luonnonvarojen käyttöä tehostettava ja kustannuksia karsittava. Tuotteiden laatua on jatkuvasti kehitettävä, ja toki pitää varautua erilaisiin uhkakuviin, kuten ilmastonmuutokseen ja energian hinnan voimakkaaseen nousuun. Ja vielä olisi jaksettava pitää hyvää huolta omasta ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Huh.

Elinvoimaa uudistumiseen

Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston yhteisessä Voimakas-hankkeessa pyritään löytämään elinvoimaa ja uusia ideoita puutarhasektorin kasvuun ja uudistumiseen. Hankkeessa tarkastellaan erilaisia liiketoimintamalleja, teknologisia innovaatioita ja verkostoitumisen mahdollisuuksia.

Työtä aloiteltiin maaliskuun lopussa miettimällä tulevaisuusverstaassa alan ammattilaisten kesken, millainen haluaisimme puutarha-alan olevan vuonna 2050. Mahdollisuuksia ja unelmakuvia on monia. Voimme olla yhdessä niitä toteuttamassa, sillä tulevaisuus ei synny itsestään, vaan se rakennetaan.

Kommentoi

  1. hei pitkästä aikaa!

    Tulevaisuudessa on ainakin kaksi varmaa ruokatuotetta nimittäin lohi ja vihannekset.
    Olen kuullut, että Pohjanmaalla on kokeiltu näiden viljelyn yhdistämistä. Rakennuksen alaosassa olisi lohialtaat ja yläosassa olisi kasvihuoneessa esim. tomaattia. Käytetään maalämpöä hyväksi ja lohien ravinnevedet kierrätetään vihanneksille ja puhdistussysteemit väliin. Nyt kun kalatutkijat ja puutarhatutkijat ovat samassa Lukessa voisi ajatella tällaisiakin yhteisprojekteja. Rahaa siihen tietysti jostain on löydettävä.
    Täällä 74-vuotias edelleen innokas puutarha-alan seuraaja. Hyvää kevään jatkoa RV

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *