Blogiartikkelit Terhi Latvala Maaseutu, Maatalous

Suomenkarja, maatiainen, länskäri, kyyttö – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viime viikolla polkaistiin käyntiin maa- ja metsätalousministeriön ALKU-hankkeen ensimmäinen työpaja, jossa tavoitteena on valjastaa suomenkarjan geenivarat hyötykäyttöön. Iloksemme me tutkijat totesimme, että työpajaan saapui runsaasti tuottajia ja muita alan toimijoita keskustelemaan suomenkarjan tuotannon, jalostuksen ja markkinoinnin haasteista unohtamatta sitä kuluttajaakaan.

Tieteellisenä prosessina näissä hankkeen työpajoissa tutkijoiden ja toimijoiden yhteiskehittelyllä (co-creation) pyritään vastaamaan todellisiin alan toimijoiden kokemiin ongelmiin. Työpajoissa myös yhdistetään tutkimuksen ja innovaatiokehittämisen prosesseja mahdollisimman todenmukaisissa tilanteissa ns. living labeissa.

Työpajoissa eri toimijoita osallistetaan ja heidän ajatuksiaan aktivoidaan erilaisin ryhmätyökaluin. Osallistujilla on työpajoissa erilaisia rooleja: kuluttajat käyttäjinä, tutkijat kehittäjinä, tuottajat hyödyntäjinä ja laitevalmistajat mahdollistajina.

Työpajojen hienoa antia on myös se, että siellä kohtaavat myös erilaiset persoonat; hiljaiset, puheliaat, hyökkäävät ja puolustavat. Näiden kaikkien persoonien kehittämisideat on nyt saatava tasapuolisesti esiin ja jatkotyöstöön. Tärkeää on rohkaista osallistujia esittämään myös villejä ideoita. Villeihin ideoihin liittyy paljon odotuksia, kuten erään ajattelijan, Edvard De Bonon ajatelmassa todetaan: ”On helpompi kesyttää villi idea käyttökelpoiseksi ratkaisuksi kuin kehittää kesy idea hyväksi uudeksi ratkaisuksi.”

Suomenkarjan säilyttämiseen selvästikin kaivataan villejä ideoita, verkostoitumista ja uudenlaisia yhteistyömuotoja. Mahdollisuuksia yhteistyön lisäämiseksi suomenkarjan tuottajien välillä on tuotteiden jatkojalostuksessa, jakelussa, myynnissä ja markkinoinnissa. Lisäksi monet innovaatiot vaativat kehittyäkseen eri tahojen tai koko ketjun yhteistyötä, ja erityisesti kauppiaita ja elintarvikkeiden jatkojalostajia halutaan jatkokehittelyyn mukaan.

Suomenkarjan säilyttäminen on tärkeää ja niinpä näiden geenivarojen hyödyntäminen sekä tuotteistamisen potentiaalin selvittäminen onkin nyt hankkeen nimen mukaisesti ALKUa pidemmällä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *