Blogiartikkelit Teppo Vehanen Yleinen

Tarina kertoo, että Isaac Newton keksi painovoiman, kun omena tippui hänen päähänsä. Penisilliinin keksimiseen taas tarvittiin sattumaa: bakteeriviljelymaljaan vahingossa päässeen homepesäkkeen ympärillä bakteerit eivät enää kasvaneet. Myös sellaisten liiketoiminnallisesti kannattavien keksintöjen kuin mikroaaltouunin (mikroaaltotutkijan suklaa alkoi taskussa yllättäen sulaa) ja perunalastujen (kokki kyllästyi asiakkaan ainaiseen valitukseen liian vetisistä perunoista) tarvittiin kekseliäisyyttä ja onnea. Kaikki merkittävätkään keksinnöt eivät siis ole syntyneet pelkän pitkän puurtamisen tuloksena.

Innovaatio sanaa käytetään kaikenlaisissa yhteyksissä yhä enemmän ihan kyllästymiseen asti. Hyvästäkään keksinnöstä ei kuitenkaan tule menestyvää liiketoimintaa ilman innovaatiota. Wikipedia kertoo innovaatiosta: ”Innovaatio eli uudennos on jokin uusi tai olennaisesti parannettu, taloudellisesti hyödyllinen tuote, prosessi, palvelu tai keksintö.” Innovaatioiden syntyyn liittyy yleensä useita toimijoita, kuten tieteen tekijät, teknologioiden kehittäjät sekä markkinat, jotka tuntevat asiakkaan tarpeet. Innovaation ei tarvitse olla uusi keksintö, vaan se voi olla esimerkiksi uudenlainen ratkaisu jo olemassa olevaa teknologiaa yhdistelemällä.

Luonnonvarakeskukseen on yhdistetty maamme biotalouden asiantuntijat maa- ja metsätaloudesta sekä riista- ja kalataloudesta. Luonnonvarakeskuksen strategia kertoo suuntautumisesta yhä enemmän liiketoimintaa tukevaan toimintaan; uusiutuvista luonnonvaroista saataviin innovaatioihin, jotka tukevat uutta yritystoimintaa. Biotalous on yksi nykyhallituksen kärkihanke, mikä kertoo että myös taloudelliset odotukset ovat yhteiskunnassa suuria. Aiemmin erillisinä toimineiden maa-, metsä- ja kalatoimintojen yhteenhitsaaminen vie varmasti aikaa, mutta jatkossa mahdollisuudet uusien ratkaisujen ja tuotteiden innovointiin paranevat.

Innovaatioihin johtavat luovat ratkaisut tuotetaan biotaloudessakin korvien välissä. Luovuutta tutkineiden asiantuntijoiden mukaan liika hierarkkisuus työympäristössä voi tappaa luovuuden. Parhaat ideat eivät välttämättä synny päätteen äärellä kahdeksasta neljään istumalla. Sen sijaan riittävä määrä haastetta yhdistettynä työntekijän omaan vapauteen päättää keinoista joilla tavoitteisiin päästään, on omiaan edistämään luovuutta. Kun keittoon lisätään sopiva määrä resursseja, viisaasti kootut tiimit sekä kannustava johto, niin uusien biouudennosten virtaa Luonnonvarakeskuksesta ei estäne mikään.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *