Blogiartikkelit Jari Ala-Ilomäki Metsä

Puunkorjuun digitalisaatiosta puhutaan paljon.

Puunkorjuussa digitalisaatio on toimintaan liittyvän tiedon esittämistä tietokoneella käsiteltävässä muodossa.

Itse puunkorjuu siis pysyy edelleen entisen kaltaisena hyvinkin käytännönläheisenä toimintana, mutta esimerkiksi korjuukoneen toiminnassa tietotekniikka on jo nyt elintärkeässä osassa.

Digitaalisessa muodossa saatavan tiedon määrä on kasvanut ja kasvaa edelleen huimaa vauhtia.

Puunkorjuuseen liittyen tietoa on saatavana tai helposti hankittavissa puunkorjuuoloista ennen korjuuta, korjuutapahtumasta sen aikana sekä korjuun laadusta jälkikäteen.

Juuri tässä piilee suuria mahdollisuuksia. Uusilla kaukokartoitus-, mallinnus- ja mittaustekniikoilla voidaan päästä entistäkin parempaan puunkorjuuseen.

Korjuukoneen toiminnassa tietotekniikka on jo nyt elintärkeässä osassa.

Tiedon laatu voidaan monin osin nostaa kokonaan uudelle tasolle esimerkiksi maaston kantavuuden ja korjuun jättämien jälkien suhteen.

Kantavuuden arvioinnin tilalle tulee sääolot huomioon ottava mallintaminen sekä mittaaminen ja pistemäisen tiedon tilalle kattava tieto korjuujäljestä.

Tavoitteena tällä kaikella on jättää entistä vähäisempiä jälkiä metsäluontoon ja ympäristöön. Uuden teknologian ansiosta kaikki tämä voidaan toteuttaa pienin kustannuksin.

Kokonaisuutena saavutetaan säästöjä, sillä vähin jäljin metsässä kulkevat korjuukoneet kuluttavat vähemmän polttoainetta ja korjuu sujuu nopeammin. Myös metsän ja metsämaan tuottavuus säilyy parempana.

Näinä kasvavan ympäristötietoisuuden aikoina on hyvä muistaa, että metsä on kuitenkin eräs harvoista merkittävistä luonnonvaroistamme.

Sen kestävällä käytöllä on Suomessa pitkät perinteet, mitä suuri yleisö ei aina tiedosta. Puunkorjuun hyvä julkisuuskuva on siis tärkeä seikka.

Metsäluonnon hyväksi tehtävä tutkimustyö sataa kaikkien osapuolten laariin.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 16.10.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös