Blogiartikkelit Saila Karhu Puutarha

Leikkisän sanonnan mukaan puutarhaviljelyn periaate on pyrkiä kasvattamaan sitä, mikä ei helposti kasva, ja kitkeä pois se, mikä kasvaa hyvin. Puutarhatuotannon haasteisiin, vaateliaiden kasvien menestykselliseen kasvattamiseen erityisesti ruuan tuotantoa varten, ollaan kiihtyvällä tahdilla vastaamassa yhä kehittyneimmin teknologisin ratkaisuin.

Tekniikan ja tuotantomenetelmien kehitys on puutarhakasvien osalta alkanut jo ammoin esimerkiksi orangeri- eli ansarikasvihuoneiden siepatessa lämpöä muutoin ympäristöönsä liian vaateliaiden herkuttelukasvien kasvatukseen. On jo biologisen materiaalin ja teknologian yhteiskehittämisen riemuvoittoa, että gramman murto-osia painavista siemenistä on saatu jopa kymmenien kilojen satoa tuottavia tuotantokasveja, ja näiden viljely saadaan onnistumaan ympärivuotisesti täällä napapiirin tuntumassa.

Tähän ei kuitenkaan ole jääminen. Nyt uudet teknologiat ja tekoälyt rynnivät läpi yhteiskunnan kiihtyvällä nopeudella. Uusin suuri tekninen murros puutarhatuotannossa on syntynyt valotustekniikan kehittymisen myötä. Led-valaistuksen käytöllä valoa voidaan antaa optimaalisesti ja kustannustehokkaasti lähellä kasveja ilman kasvua haittaavaa lämpökuormaa.

Valoteknologian kehittyminen on johtanut toiseen suureen muutokseen: kasveja on ryhdytty kasvattamaan hyllyillä kerroksittain.

Valoteknologian kehittyminen on johtanut toiseen suureen muutokseen: kasveja on ryhdytty kasvattamaan hyllyillä kerroksittain. Lisäksi kasvatukseen ei enää välttämättä tarvita avuksi luonnonvaloa, vaan viljelmät voivat sijaita vanhoissa varastoissa, hylätyissä kaivoksissa, konteissa, tai vaikkapa kaupan seinällä.

Kun kyseessä on ammatillinen viljely, tuotantomenetelmien on oltava äärimmäisen varmoja. Tutkimusta tarvitaan määrittämään oikea valotuksen värispektri kasvien kehityksen optimoimiseen ja mahdollisesti kasvintuhoojien hallintaan. Tarvitaan myös menetelmiä kosteusolojen ja muiden kasvuun vaikuttavien tekijöiden hallintaan uudenlaisessa tuotantoympäristössä.

Taritsemme myös enemmän kerrosviljelyyn sopivia lajeja ja lajikkeita. Pelkät salaatit tai yrtithän eivät muodosta ravinnostamme kovin monen painoprosentin osuutta!

Puutarha-ala kulkee monin osin kehityksen eturintamassa, koska hyötyy teknologian kehittymisestä erityisesti: viljely on intensiivistä ja siinä käytetään suuria tuotantopanoksia. Työt ovat monesti olleet vaikeasti korvattavissa konetyöllä, ja työtehtävät ovat ruumiillisesti raskaita. Työympäristökin on usein olosuhteiltaan kaukana ihmiskehon optimista.

Robotiikka yhdistettynä kerrosviljelyyn tullee olemaan huomisen standardi.

Robottien kehittäminen erityisesti kasvihuoneympäristöön on nyt useissakin yrityksissä ympäri maapallon siirtymässä siirtely- ja kylvökoneista muun muassa poiminta-automaattien kehittämiseen. Robotiikka yhdistettynä kerrosviljelyyn tullee olemaan huomisen standardi. Robotti poimii 24/7 ulkoministeriön työlupavaatimuksista välittämättä.

Kerrosviljelyyn suoraan taipumattomien kasvien viljelymenetelmiä on ehkä kuitenkin muutettava radikaalisti, jotta robotin kylmät kädet ja lasittunut katse pystyvät kasvit ja niiden sadonkorjuun hoitamaan.

Huoli ympäristön tilasta ja muutoksesta ovat mukana kaikessa uuden teknologian kehittämisessä. On tärkeää saada viljelymenetelmä tuottamaan optimisti, jotta resurssitehokkuus on huipussaan ja ympäristö voi kiittää.

Moderneissa kasvatusmenetelmissä kasvien juuret ovat irti maasta eikä vesiviljelyä vielä pystytä soveltamaan kaikkeen kasvatukseen. Turve kasvualustana alkaa olla poistumiskaistalla. Uudet uusiutuvat ja kierrätyspohjaiset kasvualustat tekevät tuloaan: kasvikuidut, metsäteollisuuden sivujakeet, mädätejäännökset, lannat, kuivikkeet – raaka-aineiden lista olisi pitkä, mutta esimerkiksi laadun vakioiminen, raaka-aineen logistiikka ja sopivat rakennesuhteet haastavat kasvualustojen kehittäjiä.

Jos esimerkiksi hyönteisten kasvatuksen jätösmateriaalia voi käyttää kasvien kasvualustaan, kannattaa näiden viljelysymbiooseja kehittää. Puutarhatuotannon ympäristö onkin monien uudenlaisten mahdollisuuksien alusta. Kunhan symbioosiratkaisut saadaan kuntoon: Tervetuloa huippumoderniin puutarhatuotantoon levä, limaska, heinäsirkat ja hevonlanta!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *