Blogiartikkelit Anni Harju Martti Venäläinen Ilmasto, Metsä, Ympäristö

Teollisten puunkyllästysaineiden käytön myötä männyn sydänpuu unohtui suunnilleen 150 vuodeksi. Nyt nuo tehokkaat kyllästysaineet ovat suurelta osin kiellettyjä ympäristölle haitallisten vaikutusten vuoksi. Onkin aika kaivaa esiin sydänpuun käyttöön liittyvä tietotaito ja tuoda uutta tutkimustietoa kehiin.

Männyn sydänpuu on myrkytön luonnontuote

Varttuneiden mäntyrunkojen sisällä oleva sydänpuu on uuteaineiden kyllästämää kuollutta puuainesta. Puutavarana se säilyttää hyvin muotonsa ja on lahonkestävää.

Kyseessä on raaka-aine, joka ei myöskään sinisty eikä homehdu toisin kuin vedenkuljetuksesta rungon pintaosissa huolehtiva elävä mantopuu. Hyvä sään- ja lahonkestävyys pidentävät puutuotteen käyttöikää ja sitä aikaa, jonka tuotteeseen sitoutunut hiili on poissa ilmakehästä.

Sydänpuuta alkaa syntyä rungon lähestyessä 20 vuoden ikää: ytimessä oleva mantopuu alkaa kuolla ja siihen kertyy luontaisia lahonsuoja-aineita. Sydänpuuta syntyy lisää mantopuun sisimmistä osista vuosi vuodelta lusto kerrallaan puun ikääntyessä ja järeytyessä. Laadultaan paras sydänpuu löytyy varttuneesta puusta sydänpuun ulko-osasta.

Sydänpuu on alihyödynnetty raaka-aine. Miksi?

Männyn sydänpuun käyttöä rajoittaa sen huono tunnettuus ja saatavuus. Markkinoilta ei löydy erillistä ”männyn sydänpuu” -sahatavaralajia. Puutavaraliikkeen sahatavaranipuista sydänpuulankut on lajiteltava itse erilleen ja sekatavaran joukosta voi olla vaikea löytää puhdasta sydänpuulankkua.

Käytön lisäämistä jarruttaa myös laadun epätasaisuus. Kaikki sydänpuutavara ei ole yhtä lahonkestävää. Sekä puuyksilöiden sisällä että niiden välillä on suurta luontaista vaihtelua.

Raaka-ainevarannosta olisi pystyttävä karsimaan heikkolaatuisin aines ennen kuin lahonkestävää sydänpuutavaraa aletaan toden teolla markkinoida. Asianmukaisella lajittelulla voidaan varmistaa sydänpuutuotteiden korkea laatu ja kuluttajien tyytyväisyys valitsemaansa tuotteeseen.

Laadun varmistusta varten testattavana uusi menetelmä

Sydänpuutavara on lajiteltava laadun varmistamiseksi. Luonnonvarakeskuksen (Luke) Savonlinnan toimipaikassa tutkitaan optisia menetelmiä männyn sydänpuun lahonkestävyyden ennustamiseksi. Sopivan menetelmän löydyttyä sitä on mahdollista hyödyntää sydänpuutavaran lajittelussa.

Luukku kiinni ja TUIKEPUU-mittauslaite on valmis mittaamaan UV-säteilyn herättämää fluoresenssia sydänpuunäytteistä. Korkea fluoresenssi kertoo suuresta luontaisten lahonsuoja-aineiden määrästä.

Lajittelu varmistaisi sydänpuutuotteille tasaisen ja korkean laadun sekä kuluttajien tyytyväisyyden hankkimiinsa tuotteisiin. Hyvälaatuisen männyn sydänpuun käytön lisääminen palvelee kestävän biotalouden tavoitteita optimoimalla puuraaka-aineen käyttöä ja siten hillitsemällä luonnonvarojen tuhlausta.

Luontaisesti lahonkestävä sydänpuutavara ei myöskään missään elinkiertonsa vaiheessa ole vaaraksi ympäristölleen eikä siitä tule vaikeasti hävitettävää ongelmajätettä.

 

               

 

Kommentoi

  1. 90 luvun lopulla minulla oli hakkuut joissa oli mäntyjä mukana. Huomasin kuitupuu kasoissa isoja mäntyjä joissa oli sydänpuuta. Tuli mieleen, että motokuski on tainut luulla sydänpuuta lahon aluksi ja laittanut kuitupuuksi. En tutkinut tarkemmin, mutta pari vuotta myöhemmin toinen metsänomistaja valitteli samaa.
    Liekö motokuskien koulutuksessa ollut puutteita ja ovatkohan nykyiset kuskit parempia.
    Pentti A K Häkkinen

  2. Kasvupaikka ratkaisee männyn sydänpuun laadun. Parhaita paikkoja ovat kuivat kankaat, esim. Hämeen- Pohjankankaan alueet. Kuivien kankaiden männiköt sopisivat hyvin myös kiertoajan pidentämiseen. Lahovaara on pieni verrattuna viljaviin kuusivaltaisiin metsiin.
    Olen joskus puhunut sahureiden kanssa näiden hidaskasvuisten männiköiden erityiskäytöstä, mutta se on heidän mukaansa kallista näpertelyä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *