Blogiartikkelit Marika Laurila Metsä

Vanhaa sanontaa mukaileva otsikko muistuttaa maamme yhdestä runsaimmasta luonnonvarasta, jonka hyödyntäminen on monien raaka-aineiden osalta vasta alkutaipaleella. Turpeen ohella soiden ja muiden kosteikkojen vehreä sato tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia villiherkuista ötökkäkarkotteisiin.

Kosteikkojen marjojen – hilla, karpalo, mesimarja – myyntikeruulla ja jatkojalostuksella on Suomessa pitkät perinteet, mutta muiden kenttäkerroskasvien kaupallinen hyödyntäminen on vielä vähäistä. Pioneerina on pyöreälehtikihokki, jota on kerätty kaupallisesti yli 20 vuotta. Suopursu tulee hyvänä kakkosena yli 10 vuoden keruuhistorialla. Valtaosa kihokista ja suopursusta menee Keski-Eurooppaan jatkojalostettavaksi rohdoskäyttöön.

Hyvinvointia sisäisesti ja ulkoisesti

Kosteikoilla versoo myös uusia mahdollisuuksia. Markkinoilla on runsaasti eri tavoin terveyttä tukevia ravintolisiä, joissa hyödynnetään luonnonkasveja.

Hillan lehdet voisivat tuoda helpotusta naisten vaihdevuosivaivoihin korkean estrogeenipitoisuutensa ansiosta.

Ravintolisien raaka-ainevalikoimaa voisivat täydentää esimerkiksi ojakellukka, suo-ohdake ja rätvänä. Niistä valmistetut uutteet ovat tutkimusten mukaan tehokkaita antioksidantteja ja tulehdusten hillitsijöitä. Ojakellukan juuriuute on antioksidanttina jopa kolme kertaa tehokkaampi kuin luonnonyrttinä tunnetumman mesiangervon. Hillan lehdet voisivat tuoda helpotusta naisten vaihdevuosivaivoihin korkean estrogeenipitoisuutensa ansiosta.

Myös luonnonkosmetiikkaan löytyy uusia aineksia kosteikoilta. Esimerkiksi rätvänää ei Suomessa vielä hyödynnetä, vaikka sitä muualla käytetään yleisesti etenkin ihonhoitotuotteissa. Suo-ohdakkeen lehtien flavonoidiyhdisteiden on todettu aktivoivan ihon kollageenisynteesiä – ehkä sitäkin voisi jatkojalostaa luonnonkosmetiikkaan?

Kotkansiipi on Pohjois-Amerikassa parsan tapaan nautittava keväinen perinneherkku.

Suopursu ja suomyrtti ovat vanhastaan tunnettuja ötököiden karkottajia ja nykytutkimus antaa tukea perinnetiedolle: molempien lajien on todettu karkottavan mm. puutiaisia ja hyttysiä, jotka kiusaavat niin ihmisiä kuin eläimiä. Kauppojen hyllyiltä niistä valmistetut tuotteet vielä puuttuvat.

Uusia villivihanneksia?

Villivihannessesonki on nyt vilkkaimmillaan ja uutta purtavaa löytyy myös kosteikoilta. Jo Elias Lönnrot tiesi kertoa suo-ohdakkeen syötävyydestä: ”Nuoret taimet keväällä hyvät ruoka-aineiksi”. Sen sukulaislaji pelto-ohdake on maailmalla tunnetumpi villivihannnes ja on kirjattu muun muassa lukuisiin ruokaresepteihin Italiassa. Onpa pelto-ohdakkeesta saatu lupaavia tutkimustuloksia myös siipikarjan antioksidanttisena rehulisänä. Ohdakkeiden vielä pehmeät varret ennen kukintaa ovat kuorittuina rapsakka lisä salaatteihin ja maistuvat esimerkiksi pannulla kypsennettyinä

Muista kosteikkojen villivihanneksista mainittakoon komea saniainen, kotkansiipi. Se on Pohjois-Amerikassa parsan tapaan nautittava keväinen perinneherkku, joka pitää kypsentää kunnolla. Nuoria, vielä spiraalille kiertyviä lehtiä kaupataan siellä vuosittaan noin 200 000 kiloa. Kotkansiipi ei ole Suomen luonnossa ylen runsas, mutta ainakin puutarhoja koristavien kasvien satoa voisi hyödyntää pienimuotoisiin ruokalautaskokeiluihin.

Kaupan hyllylle on matkaa

Edellä on esitetty muutamia esimerkkejä kosteikkokasvien hyödyntämismahdollisuuksista tutkimus- ja perinnetiedon valossa. Ennen kuin uusi raaka-aine päätyy kaupan hyllylle, yrittäjä-Jussin kuokan on heilahdettava monta kertaa. Edessä on muun muassa kuluttajaturvallisuutta valvova säädössuo. Sarkaa riittää myös luonnontuotealan tutkijoille ja kehittäjille.

Kirjoittaja bloggaa ”Suokasveista uusia elinkeinomahdollisuuksista (SUOKAS)”, -hankkeesta, jota rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisrahasto.

lippu_ja_tunnuslause ELY_LA01_Logo___FI_B3___RGB

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *