Blogiartikkelit Seija Tuulentie Maaseutu, Metsä

Huhtikuussa sen huomaa, että Suomi on pitkä maa. Luonnonvaraa nimeltä lumi on Lapissa vielä yllin kyllin. Vappuna upeilla hangilla hiihdellessä tulee herkästi mieleen se marraskuun tuska, jota matkailuyrittäjät kokevat, kun lunta ei tule. Tai kun lumi tulee väärään aikaan eli lokakuussa ja sulaa sitten pois ennen jouluturisteja. Lunta olisi kuitenkin silloin joulun alla tarjottava keinolla millä hyvänsä.

Nyt huhti-toukokuun vaihteessa laduilla on rauhallista. Suomalaisilla matkailijoilla ovat mielessä lähinnä puutarhan kunnostaminen ja peltotyöt. Ulkomaalaiset matkailijatkaan eivät ole myöhäiskevään hankia löytäneet.

Ilmastonmuutos on tehnyt alkutalvien lumisuudesta epävarmempaa ja sillä on vaikutuksensa matkailuun. Matkailu on tosin sen verran omalakista toimintaa, että siihen vaikuttavat ehkäpä vielä enemmän monenlaiset ihmisten oikut, markkinointi mukaan lukien. Vielä muutama vuosikymmen sitten joulunajan lumisuudella ei olisi ollut mitään merkitystä matkailulle. Suomalaiset ajelivat Lappiin omilla autoillaan katsomaan keskiyön aurinkoa. Talvi oli pimeä ja kylmä, eikä kenellekään tullut mieleen lähteä Lappiin sydäntalvella.

Lumettomuus pelottaa

Lapin matkailuyrittäjät sanovatkin, että Lappi oli aiemmin kylmä, kallis ja kaukainen. Nämä kolme koota on markkinoinnilla käännetty positiiviseksi niin, että nyt suurin sesonki on juuri pimeimpänä ja kylmimpänä aikana. Revontuliakin tullaan katsomaan silloin, eikä parhaana revontuliaikana syksyllä.

Vaikka luonnosta melkoisen riippumaton Joulupukki on Lapin matkailun suuri valtti, sellaisia luonnonvaroja kuin lumi tarvitaan myös. Eiväthän Välimeren hiekkarannatkaan houkuttelisi ihmisiä, jos siellä ei aurinko paistaisi.

Rovaniemellä matkailuyrittäjät odottavat sydän kurkussa ensimmäistä lumetonta joulunaikaa. Napapiirillä poro- ja huskysafarit järjestetään jo nyt pienellä keinolumetetulla alueella viikkojen ajan ja lumetetun alueen käyttöoikeuksista kiistellään – jokamiehen oikeuksien kun tulkitaan sallivan myös lumetetun alueen käytön.

Ilmastonmuutoksesta iloitaankin

Lapin matkailulle elintärkeän jouluajan lumitarjontaa pyritään varmistamaan sekä lumettamalla että kuljettamalla matkailijoita lumisemmille alueille. Tästä puhutaan sopeutumisena ilmastonmuutokseen. Eri asia on sitten, miten kestävää on tuottaa lunta sähkön avulla. Ilmastonmuutoksesta kuitenkin myös iloitaan Lapin matkailukeskuksissa: kun Alpeilla lumikausi tulee epävarmemmaksi, Lapin oletetaan saavan keski- ja eteläeurooppalaisia matkailijoita entistä enemmän.

Olisikohan kuitenkin viisaampaa kääntää kaikki kivet sesonkien tasaamiseksi? Ympäristöystävällisempää etenkin hotellien ja muiden rakennelmien käytön kannalta olisi, että matkailijamäärät jakautuisivat tasaisemmin eri vuodenajoille. Toukokuu on kaikkein hiljaisinta aikaa Lapin matkailussa, vaikka silloin Lappi tarjoaa parastaan: lähes ympärivuorokautista valoa, sääskettömyyttä ja kevään vyöryä tuntureille.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *