Blogiartikkelit Teppo Vehanen Yleinen

Yhteiskunnan ja työelämän muuttuneet vaatimukset näkyvät myös tutkijan työnkuvassa. Esimerkiksi tietotyö tarjoaa aiempaa monipuolisempia tehtäviä, mutta edellyttää myös jatkuvaa laaja-alaista osaamisen kehittämistä. Muutoksessa on sekä hyviä että huonoja puolia.

Kun olin nuori, kuva tutkijan työstä oli hyvin erilainen kuin tänään. Tutkija oli joko muhkeapartainen maastovetimissä (luonnontieteet) tai parransänkinen tummassa puvussa (insinöörit) viihtyvä henkilö. Naistutkijan erotti miehestä lähinnä siitä, että parta puuttui.

Tutkija oli täysin suvereeni osaaja omalla tutkimusalallaan. Silmät sidottuinakin hän pystyi määrittämään oksennuspallosta pöllön syömän ravinnon tai laskemaan NMT-verkon nopeuden.

Nykyään tutkija herää aamulla ajatellen Asiakasta ja menee nukkumaan Asiakkaan parasta ajatellen.

Omaa tekemistään tutkija ei mielellään mainostanut. Itse asiassa hän oli sosiaalisesti varsin taitamaton. Hän vastasi kysymyksiin yleensä örähtelemällä tai mumisemalla, ja kysyjän tuli lähinnä äänenpainosta määritellä vastauksen myönteisyys tai kielteisyys.

Kun tutkija oli ollut joitakin kymmeniä vuosia töissä, hän alkoi julkaista laajoihin aineistoihin perustuvia tuloksiaan. Tai hän julkaisi juuri ennen eläkkeelle pääsyä monografiaväitöskirjan elämäntyönään.

”Aamu alkaa A:lla illan päättää A”

Nykyisin varsinainen tutkijan ura alkaa siitä, kun väitöskirja on (nuorena) tehty. Tämän jälkeen, Juicea mukaillen, tutkijan ”Aamu alkaa A:lla illan päättää A”: Tutkija herää aamulla ajatellen Asiakasta ja menee nukkumaan Asiakkaan parasta ajatellen. Tässäkin välissä hän toimii asiakaslähtöisesti. Näin hänellä on mahdollisuudet hankkia työlleen välttämätön rahoitus.

Työpaikallaan nykytutkija toimii vuorovaikutteisesti monitoimiympäristössä osana muuta työyhteisöä. Hän ei enää tarvitse omaa työhuonetta. Tilan tarve on pieni myös siksi, että tutkija osallistuu asiantuntijan roolissa lukemattomiin palavereihin, kokouksiin ja konferensseihin työpaikkansa ulkopuolella. Näissä tilaisuuksissa hän ottaa rohkeasti kantaa myös oman ydinosaamisensa ulkopuolisiin asioihin.

Muutos voi myös ”lyödä yli”.

Tutkijalla on laajat yhteistyöverkostot. Hän toimii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa päivittämällä omia web-sivujaan sekä instagrammissa, pinterestissä ja twiittaamalla ahkerasti. Twiiteissään tutkija suosii tutkimuksellisesti rohkeita avauksia.

Rohkeat avaukset vievät tiedettä uusiin suuntiin

Rohkeat avaukset ovat aiheena vähän kuin pornografia: vaikea määritellä, mutta helppo tunnistaa nähtäessä. Rohkeiden avausten tarkoituksena on astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, haastaa totuttuja ajattelutapoja.

Esimerkkejä rohkeista avauksista voisivat olla eri tieteenalojen poikkitieteellinen yhdistäminen kuten ihmis- ja luonnontieteiden tai uusien tuotteiden luominen kuten tekemällä kaurasta ”lihan kaltaista” tuotetta. Riskit ovat tutkijoille suuret, mutta onnistuessaan tiedettä voidaan viedä uusiin suuntiin. Siis varsin kannatettavaa?

Kyllä, mutta kuten yleensä muutos voi myös ”lyödä yli”. Kun koko tutkimusalaa liikutetaan samaan asiakasläheiseen ja soveltavaan suuntaan, vaarana on, että osalle tutkijoista käy kuin tupakoitsijoille: heidät siirretään pihapiirin ulkopuolelle sauhuttelemaan.

Tutkimus ei kuitenkaan aiheuta keuhkosyöpää, eikä rohkeita avauksia synny ilman vankkaa luotettaviin aineistoihin perustuvaa tutkimustietoa. Keskittyminen (perus)tutkimustyöhön tulisi mahdollistaa tärkeänä osana tiedeyhteisöä koko tiedekentässä. Se voi olla myös tutkijan oma rohkea valinta.

Kommentoi

  1. Aika hyvin kirjoitettu vertaamalla hyviin käytännön tilanteisiin esimerkiksi näin tupakkalain kiristymisen merkkipäivänä. Itse valmistaudun kyselytutkimukseen miettimällä kysymysten asetantaan. Kolleega neuvoi pehmentämään kysymyksiä diplomatian suuntaan. Toisaalta ymmärrän, mutta pitäisikö kuitenkin olla rohkea kysymällä suoraan sitä, mistä asia on ollut kiinni jo ainakin pari vuosikymmentä. Näin menetellen joutuu epämukavuusalueelle ja tutkimusmatka on paljon mielenkiintoisempi!

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *