Blogiartikkelit Janne Artell Monimuotoisuus, Ympäristö

Koronarokotteen lupaava tälli olkavarressa, ja johan odotukset sekä toiveet kotipiiriä etäämmälle matkustamisesta alkavat nousta. Nopeimmat ovat jo napanneet kotimaan hotellihuoneet ja vuokramökit. Monelle lähiluonto on kuitenkin se, missä aikaa enimmäkseen tänä kesänä viettää. Toinen erikoiskesä peräjälkeen antaa mahdollisuuden tarkkailla luonnon lisäksi omia luontoarvoja ja -hyötyjä. Ja sitä, miten ne muodostuvat. Niiden tarkastelu voi yllättää itsensä taikurinkin ja antaa hyvän syyn pysähtyä hetkeksi hengittämään ja filosofoimaan.

Luonto tuottaa meille elinkelpoisen planeetan lisäksi monenlaisia elämänlaatua parantavia hyötyjä. ”Monenlaiset hyödyt” ovat kuitenkin ajatusten massaa, möhkäle, jota sinä lukija tätä kirjoitusta sisäistäessäsi tulet toivottavasti purkamaan ja käsittelemään. Minulla ei ole, yhtä lukuun ottamatta, vastauksia tekstissä esittämiini kysymyksiin kuin itselleni. Pötkähdä siis riippumatolle, kalliolle, metsän pohjalle tai nurmikolle, katso kohti pilviä ja mieti seuraavia kysymyksiä.

Mikä on sinulle luontoa?

Ovatko kaupunkien rakennetut ympäristöt viherrakenteineen luontoa vai lasketko luonnoksi vain lähes luonnontilaiset (huomioi sana!) alueet? Missä määrin eläimet kuuluvat luontoosi – laiduntavat lehmät, naapurin Muppe nostamassa koipea puun runkoon tai infernaalinen hyttyspilvi?

Kun puhut luonnonsuojelusta, koskeeko se samaa luontoa, jota juuri ajattelit?

Ovatko nämä vaikeita ja inhottavia kysymyksiä? Anteeksi, ne ovat juuri niitä, koska ajattelemme asioita sekä kansalaisena että kuluttajana.

Miten olet kosketuksissa luontoon?

Oletko kädet mullassa -ihminen, kosketko metsässä puihin ohi kävellessäsi? Hengitätkö eri tavoin metsässä tai merituulessa? Nautitko auringon kimalteesta veden pinnalla? Odotatko ukkosen jyrinää, lintujen laulua, kosken kuohua, kärpäsen pörinää, kesäsadetta kasvoilla tai kireitä siimoja? Pysähdytkö tietokonepeliä pelatessasi tai televisiota katsoessasi ihailemaan luontoa, jota et ehkä koskaan pysty näkemään paikan päällä?

Etsitkö tiedostaen paikkoja, joissa saat kokea luonnon aisteillasi? Missä määrin vastauksesi yllättivät sinut?

Kuinka käytät luontoa?

Kuinka usein ulkoilet tai laitat lapset lähimetsään kuluttamaan ylimääräistä energiaa? Entä marjastus, sienestys, kalastus, metsästäminen, kukkien tai luonnonyrttien keruu, valokuvaus?

Voiko sinusta luonnosta ottaa mukaan jotain, joka ei kuluta luontoa mitenkään?

Millä tavoin luonto, jota käytät virkistäytymiseen, on osa sitä muuta luontoa, jota käytät epäsuorasti kuluttamalla tavaroita ja palveluita?

Pääsetkö luontoon?

Mökit täynnä, suppilaudat vuokrattu, punkkeja pirusti, uudelle luontoharrastukselle ei löydy opettajaa? Pääsetkö helposti luontoon? Onko sinulla varaa, ajallisesti tai rahallisesti, käydä luonnossa? Haluaisitko asua lähempänä sitä, mitä juuri sinä ymmärrät luonnolla? Skippaatko luonnon, jos 5G ei toimi kurussa?

Onko luontokokemuksen laadulla väliä?

Onko sinusta mukavampi kulkea puistossa kuin vanhassa metsässä, hiekkateillä tai ryteikössä? Saako vedessä olla levää? Pitääkö joka kesä saada SE jättikala? Haittaako toisten ihmisten tai heidän jälkiensä näkeminen vai tuntuuko se turvalliselta?

Voitko kokea luontokokemuksia käymättä paikan päällä? Haittaako sinua tietoisuus luontokadosta jossain muualla?

Missä määrin teet valintoja saadaksesi luontoelämyksen?

Matkustatko ”laadultaan” parempaan paikkaan pidemmän matkan päästäksesi nauttimaan luonnosta? Oletko ostanut ajovälineen, joka mahdollistaa luonnosta nauttimisen? Oletko valinnut asuntosi tai mökkisi niin, että luontokosketuksella tai sen laadulla oli päätöksenteossa väliä? Valitsetko streaming-palvelun luontodokumenttien tarjonnan perusteella?

Entä muut kulutusvalintasi – teetkö valintoja, jotka hyödyttävät luontoa ja mahdollisesti muita ihmisiä, myös tulevia sukupolvia?

Mitä luonto merkitsee sinulle rahassa?

Onko tekemilläsi valinnoilla rahallista merkitystä? Olisitko valmis maksamaan enemmän (ts. kuluttamaan muuta vähemmän), luonnon käyttämisestä?

Paljonko sinulle pitäisi maksaa, jotta tiettyä luontokokemustasi voisi heikentää? Paljonko luulet, että naapurisi haluaisi korvausta, entä joku toisella puolella maapalloa?

Onko jotain, mitä ei nyt vaan kertakaikkisesti saa tuhota, maksoi mitä maksoi? Onko jotain mistä voitaisiin luopua ja miksi? Oma suosikkini on tällä hetkellä punkit.

Mitä opit?

Oletko vielä täällä? Jos vastailit kysymyksiin, huomasit ehkä, että sinulla on ikiomat luontoarvot ja ne voivat elää ajassa. Ristiriitaisiakin ne voivat olla keskenään. Eivätkä ne ole välttämättä samat kuin naapurilla. Esitä kysymyksiä kaverillesi ja keskustele aiheesta saunan jälkeen auringon viistäessä horisonttia – illasta voi tulla mielenkiintoinen.

Toivon kaikille lämpimiä kelejä, arvokkaita luontokokemuksia lähellä ja kaukana sekä tietenkin turvallista kesää!

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *