Blogiartikkelit Terhi Suojala-Ahlfors Puutarha

Puutarhatutkimuksen historia Luonnonvarakeskuksessa ja sitä edeltäneissä tutkimuslaitoksissa on lähes yhtä pitkä kuin Suomen itsenäisyyden aika. 90 vuotta sitten perustettiin Lounais-Suomeen Piikkiön kunnan Yltöisten tilalle puutarhakoeasema. Paikka todettiin ilmastoltaan puutarhaviljelylle suotuisaksi, ja entisellä kruunun rummunlyöjän tilalla alkoi uusi aikakausi.

Uuden koeaseman alku oli vilkasta perustamis- ja rakentamistyötä. Muutamassa vuodessa saatiin heikkokuntoiset pellot kasvuun ja tuulensuoja-aidat rakennettua. Rakennuksia kunnostettiin ja uusia rakennettiin. Pian nousivat ensimmäiset kasvihuoneet, ja heti 1920-luvun lopulla sai alkunsa Arboretum Yltöinen, puulajipuisto.

Kohti ammattimaista puutarhatuotantoa

Vauhdikas alku kuvastaa puutarhatuotannon merkityksen kasvua. Koetoiminnan alkaessa ensimmäisiä koekasveja olivat peruna, kaura, ohra, kukka- ja keräkaali, tomaatti ja avomaankurkku. Pian ensimmäinen johtaja, professori Olavi Meurman suuntasi tarmonsa pitkäaikaisten hedelmä- ja marjakokeiden ja ”keittiökasviviljelyskokeiden” järjestämiseen. Erikoistuneita puutarhaviljelijöitä oli 1930- ja 1940-luvuilla vähän, mutta hedelmä- ja marjakasveista voitiin saada lisätuloja maatiloille ja perheisiin.

1950- ja 1960-luvuilla vihannesten käyttö ja ammattimainen tuotanto yleistyi. Myös kasvihuonetuotanto kehittyi voimakkaasti, ja alan tutkimus voimistui.

1950- ja 1960-luvuilla vihannesten käyttö ja ammattimainen tuotanto yleistyi. Myös kasvihuonetuotanto kehittyi voimakkaasti, ja alan tutkimus voimistui. Avomaan koristekasvien tutkimus pääsi vauhtiin, kun julkisten alueiden vihreyttämiseen alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota ja omakotipihoilla vapautui tilaa hyötykasviviljelyltä oleskeluun.

Asiakkaiden tarpeet huomioon – tutkimuksessa uutta ja vanhaa

Itsenäisyyden juhlavuotta 2017 vietettäessä suomalainen puutarhatuotanto voi katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Suomalaiset ammattiviljelijät tuottavat terveellistä ja turvallista syötävää joka päivä. Tuotanto on monipuolista, ja kasvisten kysyntä on yhä kasvussa. Vihreä elinympäristö – puistot, kotipuutarhat ja muut viheralueet – tuo elämään hyvinvointia ja elämyksiä.

Millaisia näkymiä puutarha-alalla ja sen tutkimuksella on edessään? Voimakas-hankkeen tulevaisuusverstaissa on katsottu tulevaisuuteen yhteisvoimin. Viimeisessä verstaassa laadittiin strateginen tiekartta kuvaamaan puutarha-alan tulevaisuutta 10 vuotta eteenpäin. Näkymissä painottuivat ympäristöstä huolehtimisen tärkeys sekä ihmisten tarpeiden ja asenteiden erilaisuus.

Vision mukaan tulevaisuuden tuotteet ja palvelut ovat henkilökohtaisiin tarpeisiin sovitettuja, digitaalisia ja helposti saatavilla.

Vision mukaan tulevaisuuden tuotteet ja palvelut ovat henkilökohtaisiin tarpeisiin sovitettuja, digitaalisia ja helposti saatavilla. Toiminta perustuu monipuoliseen yhteistyöhön tuottajien, kaupan ja kuluttajien välillä. Mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti – kenties erityisen terveysvaikutteisia kasviksia niitä arvostaville, korttelipuutarhurin tuottamaa ruokaa kaupunkilaisille tai täsmäpuutarhoja hyvinvoinnin edistämiseen. Tuotannon valtavirrat varmasti säilyvät, mutta rinnalle odotetaan syntyvän uudenlaisia palveluita ja tuotteita.

Puutarhatoimialan muuttuessa myös tutkimus muuttaa muotoaan. Yhä tarvitaan kenttä- ja kasvihuonekokeita viljelyteknisten ja biologisten haasteiden selättämiseen ja uusien innovaatioiden testaamiseen. Tähän tarpeeseen Luken puutarhatutkimus vastaa vahvan historiansa ja kokemuksensa pohjalta. Rinnalla kulkevat uudet toimintatavat – eri tutkimusalojen yhteistyö, kansainvälisyys ja entistä laajempi näkökulma toimialan ja yritysten kehittämiseen.

Kesäkuussa juhlitaan puutarhatutkimusta

Kevät ja kesä ovat valon ja juhlan aikaa. Kesäkuussa juhlistamme yhdessä 90-vuotiasta puutarhatutkimusta osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Esittelemme tutkimuksen nykypäivää ja perinnekasvien säilytystyötä. Arboretum Yltöinen ja historiallinen puisto ovat avoinna yleisölle, ja alppiruusut ja perennat tarjoavat kukkaloistoa juhlaväelle. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään 13. kesäkuuta klo 14–19 (Toivonlinnantie 518, 21500 Piikkiö).

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *