Blogiartikkelit Terhi Suojala-Ahlfors Puutarha

Harva toimiala ponnistaa yhtä positiiviselta pohjalta kuin puutarha-ala.

Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat nykyisten ravitsemussuositusten vankka perusta. Yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut myös itse osallistumaan ruoan tuotantoon.

Puutarhanhoito on yksi suomalaisten rakkaimpia harrastuksia, ja kotitalouksien puutarhakauppaan käyttämä rahamäärä on kasvanut jatkuvasti.

Kasvit ja puutarha tarjoavat myös henkistä hyvää. Oleskelu vihreässä ympäristössä ja puuhailu kasvien kanssa lievittää tutkimusten mukaan stressiä, rauhoittaa ja elvyttää.

Suomalaisen puutarhaelinkeinon kannalta ratkaisevaa on, kuinka tämä myönteinen vire muuntuu kannattavaksi yritystoiminnaksi. Sellaiseksi yritystoiminnaksi, joka tarjoaa kuluttajalle ja harrastajalle juuri hänen tarvitsemansa tuotteet ja palvelut.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että monen viljelijän alkuperäinen motiivi yrittäjäksi ryhtymiseen on ollut intohimo kasveihin tai maahan. Usein taustalla on myös perheviljelmän tuoma verenperintö.

Kasvihuoneen lempeän kostea tuoksu tai keväiset aamut hedelmätarhassa tai vihannespellolla voi olla se aistimus, joka antaa viljelijälle voimaa fyysisesti raskaaseen työhön.

Hyvän puutarhurin salaisuus on vihreä peukalo.

Hyvän puutarhurin salaisuus onkin vihreä peukalo. Ikävä kyllä, vihreä peukalo ei ole nykypäivänä tae menestyvästä yritystoiminnasta.

Luken Taloustohtori-verkkopalvelun mukaan puutarhayritysten kannattavuus on keskimäärin pysynyt melko vakaana, mutta joinakin vuosina kannattavuus on vajonnut varsin heikoksi. Yritysten välillä on kuitenkin suuria eroja kannattavuudessa.

Turun yliopiston CCR-tutkimuspalvelut on haastatellut Voimakas-hankkeessa puutarhayrittäjiä. Menestyvien yrittäjien ominaisuuksia näyttävät olevan vahva yrittäjähenki ja uskallus tarttua uusiin haasteisiin.

Muita onnistumisen eväitä ovat myös jatkuva oppiminen, hyvät yhteydet asiakkaisiin ja kumppaneihin sekä usko tulevaisuuteen.

Suomi on maailman pohjoisin maa, jossa on ammattimaista ja monipuolista puutarhatuotantoa. Tuotanto ei ole puuhastelua, sillä sen markkinahintainen tuotto on yli puoli miljardia euroa eli noin kymmenen prosenttia koko maatalouden tuotoista.

Puutarha-alalla on yhä kasvun mahdollisuuksia, kunhan osaamme tarttua asiakkaiden tarpeisiin oikealla hetkellä ja oikealla tavalla. Niin että yrittäjäkin saa työlleen kohtuullisen korvauksen.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös