Blogiartikkelit Petri Suuronen Kala, Ruoka

Suomen ammattikalastus on jo pitkään ollut vaikeuksissa. Tämä ei nykyisin johdu kalan huonosta kysynnästä. Kotimaiselle kalalle on kysyntää, varsinkin jos kala pystytään tarjoamaan oikeassa muodossa.

Ammattikalastuksen haasteisiin on useita syitä. Kalastusmenetelmät eivät ole kehittyneet yhteiskunnan muun teknisen kehityksen vauhdissa. Kalastus on edelleen raskasta ja epäsäännöllistä työtä.

Toiminta ei ole riittävän tehokasta ja kilpailukykyistä, ja kannattavuus on huono. Kalastajan työ on usein myös yksinäistä puurtamista, eikä alalle ole tunkua.

Samanaikaisesti kuluttajat haluavat yhä pidemmälle jalostettuja helppokäyttöisiä tuotteita. Jalostusaste ja volyymit ovat jääneet jälkeen kysyntätarpeista, ja saaliin toimitusvarmuudessakin olisi parannettavaa.

Kalastus on raskasta ja epäsäännöllistä työtä.

Sisävesien ammattikalastajat kerääntyivät muutama viikko sitten miettimään tutkimuksen kanssa, miten kalastusta pitäisi kehittää. Tavoitteena on löytää yhteistyössä uusia työvälineitä ja toimintamalleja, joiden avulla kalastussektorin ja tutkimuksen osaaminen sekä kuluttajien tarpeet kohtaavat.

Yhdessä todettiin, että on kehitettävä ja otettava käyttöön uutta teknologiaa hyödyntäviä kalastusmenetelmiä, joiden avulla pyynti on tehokkaampaa ja kalastajan työolosuhteet nykyistä helpommat. Kehitystä tarvitaan niin avovesi- kuin talvikalastuksessa.

Sisävesille ei haluta isoa ja raskasta kalustoa, vaan pyyntiveneiden ja laitteiden on oltava kevyitä ja helppokäyttöisiä sekä kustannustehokkaita.

Samalla kalustolla täytyy kyetä toimimaan erilaisissa olosuhteissa, ja niiden avulla pitää pystyä käsittelemään erilaisia pyydyksiä. Tarvittaessa yhden kalastajan olisi pystyttävä hallitsemaan koko pyyntitapahtuma. Saaliin käsittelyn ja siihen liittyvän logistiikan kehittäminen ja tehostaminen todettiin keskeisen tärkeäksi kehityskohteeksi.

Sisävesien ammattikalastuksessa muikulla on ollut jo pitkään keskeinen rooli. Myös kuha on tärkeä. Viime vuosina esimerkiksi ahvenen ja särjen kysyntä on kasvanut, mutta kysyntä kohdistuu jalostettuihin tuotteisiin.

Kalojen pieni koko tekee jalostamisesta kuitenkin haastavaa. Pienille kaloille ei ole olemassa kustannustehokasta perkuukonetta.

Saaliin käsittelyn ohella on kehitettävä myös saaliin säilytysmenetelmiä. Pieniä kalaeriä ei kannata lähteä kuljettamaan pitkien matkojen päähän, ja kalat kannattaa säilyttää elävänä myyntitapahtumaan saakka.

Järvialueelta markkinoille tuleva kala on ruokana erittäin arvostettua.

Jotta tätä kalaa saataisiin tarjolle myös tulevaisuudessa, kalastukseen on haettava monipuolisia uusia ratkaisuja. Nopeasti kehittyvän teknologian mahdollisuudet on mahdollista hyödyntää kalastuksessakin.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 19.3.2018

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Kommentoi

  1. Voisiko ensin vaikka puuttua harmaan kalastuksen tuomaan ongelmaan.
    Verkot vain ammattilaisille.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös