Blogiartikkelit Olli Niskanen Maatalous, Talous

Suomalaisten lempipuheenaihe on sää, ja ehkä siksi maatalous on saanut tänä kesänä tavallista enemmän palstatilaa. Asia tuntuu konkreettiselta. Kun takapihan nurmikko on paahtunut keltaiseksi, niin tuskinpa maatiloillakaan on helppoa. Edellisvuonna sama nurmikko taisi lainehtia – tuskin maataloudella meni vahvasti silloinkaan.

Tänä vuonna koettu poikkeuksellinen kuivuus koskettaa lähes koko Pohjois-Eurooppaa ja muutamia muita maatalousalueita maailmassa. Sääoloista kärsineille tiloille on pyydetty apua useissa maissa EU-tasolta sekä kansallisesti. On selvää että todellisessa hädässä kaikki apu tulee tarpeeseen. Tärkeää on myös, että yrittäjät saavat signaalin siitä, että yhteiskunta tunnustaa hädän.

Tärkeää on myös, että yrittäjät saavat signaalin siitä, että yhteiskunta tunnustaa hädän.

Ensimmäisenä kuivuuteen ovat reagoineet viljamarkkinat. Luken ennustama 18 % alhaisempi viljan kokonaissato saattaa vielä osoittautua yläkanttiin arvioiduksi, koska esimerkiksi monet karjatilat ovat tehneet viljoista kokoviljasäilörehuja kompensoimaan nurmirehujen heikkoja satoja. Elokuun alussa leipävehnän hintanoteeraus olikin lähes 20 % ja rehuohra peräti 30 % edellisvuotta korkeammalla tasolla. Kohonneet hinnat kompensoivat jonkin verran viljan heikkoa satotasoa viljanviljelyn tiloilla, jos satoa on tullut edes jonkin verran.

Kotieläintuotannossa ostorehujen hinnat ovat tulevalla kaudella korkeat. Lisäksi nautatiloilla kustannuksia lisää karkearehujen heikko sato ja sen kompensointi. Maidontuotannon muuttuvat kustannukset (2016) per eläinyksikkö ovat jo valmiiksi sika- ja siipikarjantuotannossa 1,3-kertaiset ja maidontuotannossa kaksinkertaiset EU:n keskiarvoon verrattuna. Vaikka kohoavat rehukustannukset kokonaisuudessaan vyöryisivät lihan ja maidon kuluttajahintoihin, ei kannattavuus silti yltäisi huippulukemiin. Kustannusten alentamisen kanssa tehtävää työtä on syytä jatkaa.

Kustannusten alentamisen kanssa tehtävää työtä on syytä jatkaa.

Laaja kuivuus koskettaa markkinoita yli rajojen, joten myös ulkomailta tuotavien tuotteiden hintojen luulisi kohoavan. Tähän mennessä kuluttaja ei ole kuitenkaan huomannut monia maita kattavan kuivuuden vaikutuksia ostoskorinsa hinnassa. Maatalouden tukipaketeista puhuminen voi antaa virheellisen signaalin siitä, että tappiot korvataan yhteiskunnan puolesta eikä markkinoiden tarvitsekaan toimia. Realistisesti saavutettavissa olevien tukipakettien volyymi ei kuitenkaan millään riitä kattamaan menetyksiä. Vain markkinat pelastavat maatalouden.

Markkinoiden parempi toimivuus olisi paras kannustin myös sääoloihin varautumiseen. Lähes joka vuosi pohjoismaissa keväällä on liian märkää, kunnes kylvöjen jälkeen tulee liian kuivaa.

Markkinoiden parempi toimivuus olisi paras kannustin myös sääoloihin varautumiseen.

Tilannetta voidaan parantaa hajauttamalla viljelyä syyskylvöisiin kasveihin ja investoimalla maan kasvukuntoon, joka on lähes synonyymi vedenpidätyskyvylle. Investointi kasvukuntoon on esimerkiksi viherlannoitusvuosi, kalkitus tai kuidun lisääminen maaperään. Toimenpiteiden kannattavuus paranisi, kun vaikeana vuonna markkinoilta niille saisi todella katetta. Markkinoiden paremmasta toimivuudesta kiittäisi siis myös ympäristö ja ilmasto.

 

Kommentoi

  1. Minulla kävi niin, että ohra selvisi tästä kesästä aivan kunnialla, mutta nurmi petti.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *