Blogiartikkelit Pauliina Louhi Kala, Monimuotoisuus

Lohi on osa suomalaista tarinaa. Meillä on rajajokina kaksi maailman parhaista lohijoista, Atlanttiin laskeva Tenojoki ja Itämereen laskeva Tornionjoki. Näiden vapaiden jokien lisäksi myös rakennetuilla lohijoilla on koettu edistysaskelia kansainvälisenä lohen vuotena 2019.

Lohi riemastuttaa ja vihastuttaa useimpia, ja kiinnostuneiden määrä jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi Tornion- ja Simojokeen kudulle pyrkivien lohien määristä ja ajoittumisesta kertoviin verkkosivuihin on käyty tutustumassa juhlavuonna huimat 650 000 kertaa.

Miltä tuntuisi laskea kaikuluotaimen näytöstä Tornionjoen nousulohimäärät tai tehdä töitä maailman suurimmalla smolttirysällä? Näitä hommia pääsivät innokkaimmat paikalliset kesällä kokeilemaan.

Pohjoisissa jokilaaksoissa järjestetyt kansainvälisen lohen vuoden tilaisuudet keräsivät yleisöä keskustelemaan lohikantojen tilasta sekä kalastuksen säätelystä. Tornionjoen lohentutkimukseen ja -kalastukseen kävi tutustumassa lohitutkijoita viidestä eri maasta. Samalla vieraat kertoivat lohiuutisia omista maistaan. Tutkimusyhteistyötä on myös tiivistetty ruotsalaisten eläintautitutkijoiden kanssa sekä Itämerellä että joissa havaitun mystisen zombilohi-sairauden syyn ratkaisemiseksi.

Pieniä edistysaskeleita rakennetuilla lohijoilla

Lohen vaellusyhteyttä parannetaan useimmissa kalatiestrategian kärkikohteissa. Ylös- ja alasvaelluksen mahdollistaminen on toteutettava kohteiden mukaisesti, eikä yhtä kaikkialle sopivaa ja helppoa ratkaisua ole. Kesällä Iijoen Haapakoskelle asennettiin Suomen ensimmäinen smolttien alasvaellusrakenne, jonka tehokkuutta lohenpoikasten alasvaelluksen ohjaamisessa seurataan tulevina kesinä Sateenvarjo III -hankkeessa.

Oulussa järjestetyssä seminaarissa esiteltiin syksyllä arvokkaiden pienvesien tunnistamista, lainsäädäntöä ja kunnostuskokemuksia sekä Oulujoen tutkimustoimintaa. Hupisaarten kaupunkipuiston alueella Kutuyö-iltatapahtumassa ihmeteltiin puroissa kutevia taimenia. Näitä ja muita kalalajeja voi nykyisin bongata noin kahden kilometrin puroverkostossa, jota on kunnostettu viime vuosina.

Viime kesänä puroista löytyi satoja taimenen sekä muutamia lohen ja siiankin poikasia. Edellisestä lohikalojen luonnossa syntyneiden poikasten havaitsemisesta Oulujoella taitaa olla kulunut aikaa jo vuosikymmeniä.

Kuva: Ville Vähä, Luke.

Järvilohella on edessään kriittiset vuodet

Lohen juhlavuonna ei sovi unohtaa Saimaalla ja Hiitolanjoella vielä sinnittelevää sisävesissä esiintyvää järvilohta.

Järvilohen luonnollisen elinkierron vahvistamiseksi tehdään hartiavoimin töitä.

Lähivuodet ovat kriittisiä etenkin emokalaston säilymisen kannalta. Tuhansien eurojen sakkotuomioihin johtavia salakalastajia ei jokiin lisää toivota.

Kesällä saatiin hyviä uutisia Laatokan järvilohelle Hiitolanjoelta. Yhteistyöpäätöksellä kolme patorakennelmaa poistetaan ja niiden alta vapautuvat alueet kunnostetaan vaelluskaloille sopiviksi. Vastaavanlaisia uutisia saattaa tulla jatkossa enemmän, sillä hallitusohjelmassa on varauduttu tukemaan taloudellisesti heikosti kannattavien pienvesivoimaloiden lunastuskauppoja ja alueiden ennallistamista.

Lohi on kansainvälinen laji

Suomen ja Ruotsin kalaviranomaisten ja tutkijoiden vauhdittamana etenevä Itämeren lohen hoitosuunnitelma on meille erittäin tärkeä. Syönnösvaellukseltaan palaavien lohien määrä herättää kiinnostusta niin luonnontilaisten kuin rakennettujenkin jokien varsilla.

Kansainvälisten lohijärjestöjen aloittaman juhlavuoden tavoitteena on ollut kasvattaa kiinnostusta lohen elinympäristöjen säilyttämiseen ja lohikantojen kestävää käyttöä tukeviin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin.

Lähes jokaisella suomalaisella on oma mielipide lohikantojen hoidosta ja käytöstä. Lohi ja muut lohikalat kiinnostavat todennäköisesti suurta yleisöä juhlavuoden teemojen jatkuessa tulevinakin vuosina.

Kommentoi

  1. Mitkähän voimalat tuohon hallituksen lunastusohjelmaan pääsevät ja miten niitä siihen voisi ”ehdottaa” – miten tämä prosessi menee ja mistä tätä asiaa voi seurata ? Voisivatko esimerkiksi Siikajoen voimalat olla lunastettavissa ?

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *