Blogiartikkelit Olli Niskanen Maatalous

Maatalouspolitiikka pyrkii kaiketi tasapainoilemaan tuotannon kestävyyden, huoltovarmuuden, kohtuullisten kuluttajahintojen ja tuottajien kohtuullisen tulotason välillä. Tasapainoiluun ovat liittyneet niin peltojen viljelemättömyyssopimukset (pakettipellot) 60-luvun lopussa kuin erilaiset kesannointivelvoitteet vuosien varrella. Parhaillaan maidon ylituotantoa pyritään hillitsemään uudella politiikkakeinolla: vapaaehtoisella tuotannon kilomääräisen vähentämisen tuella.

Maidontuotanto on kasvanut Euroopassa voimakkaasti sekä ennen kiintiöjärjestelmästä luopumista kiintiösakkojen uhalla kuin sen jälkeen vapailla markkinoilla heikoista hinnoista huolimatta. Nyt tuotannon vähentämiseen liittyvällä tuella tavoitellaan 1,1 miljardin maitokilon vähennystä EU:n alueella ja siihen on varattu 150 miljoonaa euroa. Enimmillään tukea voidaan näin ollen maksaa 14 senttiä tuottamatta jäänyttä maitokiloa kohden.

Vähentäminen voi johtaa joka tapauksessa jossakin muualla tuotannon lisäykseen, kun tilaa markkinoilla vapautuu.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan maidontuotantoa tarkastellaan kolmen kuukauden jaksolta loka-joulukuussa 2016 verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Tätä kirjoittaessani virallista asetustekstiä ei ole vielä julkaistu, joten muutokset ovat vielä mahdollisia.

Osallistuminen vapaaehtoista

Osallistuminen maidontuotannon vähennystalkoisiin on vapaaehtoista, eikä esimerkiksi jäsenmaan kokonaistuotanto liity asiaan. Suurin kritiikin aihe onkin, että vähentäminen voi johtaa joka tapauksessa jossakin muualla tuotannon lisäykseen, kun tilaa markkinoilla vapautuu. Toisaalta jatkuva matalasuhdanne on jo hidastanut tuotannon kasvunopeutta: ainakin kesäkuussa tuotanto jäi jo edellisvuoden alapuolelle. Parhaimmillaan vähennyskorvaus avustaa tätä kehitystä ja markkinoille tulisi hieman tilaa.

Toivottavasti lopullisessa asetustekstissä huomioidaan tavalla tai toisella tuotannon leikkauksen todenmukaisuus.

Toisaalta vähentämisen tuen on kritisoitu valuvan jo muutenkin lopettamassa oleville maitotiloille. Jos ennakoitu tukitaso toteutuu, esimerkiksi lopettamista harkitseva 30 lehmän tila voisi saada noin 10 000 euron korvauksen tuotannon nopeasta alasajosta. Politiikkakeinon kannalta on kuitenkin samantekevää miten tavoitteena oleva maidon tarjonnan aleneminen toteutuu: lopettamisten tai vähentämisten kautta. Sen sijaan luopujalle tuen määrä jäänee vielä epävarmaksi: jos vähennystuen piiriin EU:ssa tulee enemmän kuin 1,1 miljardia kiloa, varat eivät ehkä riitä ennakoituun tukitasoon ja summaa voidaan leikata.

Toivottavasti lopullisessa asetustekstissä huomioidaan tavalla tai toisella tuotannon leikkauksen todenmukaisuus. Äkkiä tulisi mieleen porsaanreikä, jossa vaikkapa italialainen tuottaja päättää myydä lehmänsä 3 kuukauden ajaksi serkulleen naapuriin kolmen kuukauden tuotannon arvoa vastaavalla hinnalla. Ilmoittaako veijari tuotannon vähennyksestä ja pistää myönnetyn vähennyskorvauksen puoliksi avuliaan naapurin kanssa ostaessaan lehmät takaisin tammikuussa?

Kommentoi

  1. Tekstin kirjoittamisen jälkeen on tarkentunut, että vähentämisen tukea voi saada enintään 50% vähennykselle edellisvuoden viitemäärästä. Näin ollen blogissa esitetty laskelma noin 30 lehmän tilan ajasajon korvauksesta on enintään puolet esitetystä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *