Blogiartikkelit Ilmasto, Maatalous, Ruoka, Ympäristö

Ruoka ja syöminen rasittavat väistämättä ympäristöä. Ruuan ympäristövaikutukset eivät pääty siihen, että ruoka on saatu syötävään muotoon lautaselle. Pakkaus- ja muut jätteet – mukaan lukien virtsa ja ulosteet – pitää käsitellä ja kierrättää asianmukaisesti. Virheellisestä ravitsemuksesta aiheutuneiden seurauksien hoitamiseen tarvitaan puolestaan lääkkeitä, hoitovälineitä, -henkilökuntaa ja -laitoksia, kuljetuksia ja niin edelleen eli ympäristövaikutukset voivat jatkua hyvin pitkään.

Ruuan tuotanto ja valmistaminen lisäävät ilmastonmuutosta, vähentävät luonnon monimuotoisuutta, lisäävät vesistöjen rehevöitymistä ja maaperän köyhtymistä, ja kaikki nämä vaikuttavat edelleen myös ruuan saatavuuteen. Esimerkiksi voimakas ilmaston lämpeneminen vähentää ennusteiden mukaan sekä energiaravintoaineiden että useiden suojaravintoaineiden määrää. Näin tapahtuu, koska käytettävissä on vähemmän viljelykelpoista maata, ja olosuhteet rajoittavat viljeltävien kasvien lajeja ja määrää. Toisaalta väestön kasvu ja ruuankulutustrendit lisäävät tulevaisuudessa tarvittavan ruuan määrää ja ympäristövaikutuksia.

Ruuan ympäristövaikutuksia voidaan vähentää

YK:n keväällä julkaisema raportti Food Systems and Natural Resources kertoo melko kattavasti ruokasysteemin vaikutuksista ympäristöön. Raportin mukaan ruokasysteemimme on tällä hetkellä varsin haitallinen luonnolle. Systeemiin kuuluvat kasvattaminen, sadonkorjuu, prosessointi, pakkaaminen, kuljettaminen, markkinointi, kuluttaminen, jätteiden käsittely ja niihin liittyvät sosioekonomiset ja ympäristövaikutukset.

Kehittämällä koko ruokasysteemiä ympäristövaikutuksia voidaan pienentää ja samaan saada terveellistä ruokaa.

Raportin mukaan ruuan ympäristövaikutuksia voidaan vähentää huomattavasti tieteen ja yhteiskunnallisen ohjauksen keinoin. Hallitukset voivat tukea ruokasysteemin eri osa-alueiden tutkimusta ja yhteistyötä, ohjata tuotantoa ja kulutusta – esimerkiksi lainsäädännöllä, verotuksella ja erilaisilla tukipolitiikoilla – ja lisätä ruokaan ja terveyteen liittyvää koulutusta ja tiedotusta.

Kehittämällä koko ruokasysteemiä, yksittäisen kuluttajan toiminta mukaan lukien, voidaan ympäristövaikutuksia pienentää ja samaan saada terveellistä ruokaa. Kuluttajallakin on vastuualueensa: ympäristöystävällisen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen.

Vinkkejä terveelliseen ja ympäristöystävälliseen ruokavalioon

Meillä länsimaisilla kuluttajilla on yleensä saatavilla valtava valikoima ruokaa. Voimme myös valita, valmistammeko ruokamme itse vai ostammeko valmiita ruokia kaupoista tai ruokapalveluista. Tämä yltäkylläisyys vaikeuttaa huomattavasti ruuan valintaa.

Kuluttajallakin on vastuualueensa: ympäristöystävällisen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen.

Voimme pohtia esimerkiksi: Tiedänkö varmasti, millainen ruoka on terveellistä, kun ruuasta saa niin ristiriitaisia tietoja? Tiedänkö, miten erilaiset ruuat vaikuttavat ympäristöön? Onko oma terveyteni, viljelijän/tuottajan tai tulevien sukupolvien terveys minulle tärkeää? Ymmärtävätkö valitsemani päättäjät, miten ruoka vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan ja ovatko heidän arvonsa ja asenteensa kestäviä?

Terveellinen ruokavalio voidaan koota monella eri tavalla. Terveellinen JA ympäristöystävällinen ruokavalio koostuu pääosin kasvikunnan tuotteista, mutta voi sisältää myös pieniä määriä eläinkunnan tuotteita. Esimerkiksi WWF:n ruokaopas tarjoaa konkreettisia ohjeita vastuulliseen syömiseen.

Kolme helppoa askelta

Punajuuri, Vihannestila Känkänen, Forssa. Kuva Olga Philman
Syksyn satoa; punajuuria, kuva Olga Philman

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota ruokahävikkiin eli toimia niin, että syömiskelpoista ruokaa ei joudu roskikseen.

Seuraava yksinkertainen askel on vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä. Erityisesti punaisen lihan käyttöä kannattaa vähentää.

Kasvikunnan tuotteista kannattaa suosia pellolla tuotettuja kasvihuoneessa kasvatettujen sijaan ja valita mielellään lähiruokaa.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *