Blogiartikkelit Olli Niskanen Maatalous, Ruoka

Maidontuotanto on ollut alkuvuonna erityisen paljon otsikoissa, eikä syyttä. Venäjän asettaman tuontikiellon vuoksi kotimarkkinoilla on maidon ylitarjontaa ja vaihtoehtoiset vientimahdollisuudet kannattavat heikosti. Lyhyellä tähtäimellä vaihtoehtona on kotimaisen kulutuksen lisääminen. Tässä paineessa maitoa jalostava teollisuus on kaupalle helppo neuvottelukumppani, mutta toisaalta kotimaisten tuotteiden kokonaiskulutusta on kuin onkin saatu lisättyä. S-ryhmän mainoskampanja sen sijaan osui tuottajien kannalta katsottuna erittäin huonoon hetkeen, sillä hintojen laskun myötä tuotannon kannattavuus on todella romahtanut. Protestina tuottajat leikkaavat bonuskorttejaan halki. Nykyään kortin lähimaksuominaisuus tosin toimii leikatullakin kortilla, mutta tällöin ostoskorin hinta rajoittuu 25 euroon.

Maitomarkkinoilla on ilman pakotteitakin suuret muutokset käynnissä, kun huhtikuun alusta EU:ssa toteutetaan historiallinen maidon maakiintiöistä luopuminen. Tähän asti kiintiön ylityksestä on sakotettu. Viime kaudella sakkoa perittiin kahdeksalta kiintiön ylittäneeltä jäsenmailta yhteensä yli 400 miljoonaa euroa. Nyt viimeisellä kaudella sakkoja tulee perintään reilusti yli tuplat. Vertailun vuoksi: Suomi sai EU:lta kompensaatiota pakotteiden vuoksi 10,7 miljoonaa euroa. Kovimmat sakot tulevat Saksalle, Puolalle, Alankomaille ja Irlannille. Suomessa maakiintiön alapuolelle on jääty onneksi jo vuosia.

Alkuvuonna 2015 tuottajahinta oli EU:ssa keskimäärin reilut 32 senttiä per maitokilo. Kiintiöiden ylityssakko on 28 senttiä, joten sakkolitrojen tuottaminen on ollut reilusti tappiollista. Tuotanto olisikin noussut paljon enemmän, jos kiintiöitä ei vuosi sitten, korkean suhdanteen aikana enää olisi ollut. Viime vuoden tuottajahintojen lasku olisi näin ollen ollut huomattavasti rajumpi. Tämä oli myös Suomelle onni onnettomuudessa. EU:n arvion mukaan tuotanto ei maaliskuun jälkeen räjähdä kovaan kasvuun, koska hinnat ovat alhaisemmat kuin vuosi sitten. Ajan myötä maitoa kuitenkin tulee markkinoilla olemaan enemmän kuin aiemmin. Tästä johtuu pelko tulevasta hintavaihtelun lisääntymisestä: normaalitilanteessa maito löytää ostajansa, koska koko maailman mittakaavassa kysyntä jatkuvasti kasvaa, mutta toisaalta markkinahäiriöt voivat ruuhkauttaa tarjonnan nopeammin kuin aiemmin. Nyt markkinahinnat ovat taas osoittaneet elpymisen merkkejä, vuoden mittaisen taantuman jälkeen.

Venäjän asettama maidon tuontikielto on onnistunut tavoitteessaan eli markkinoiden sekoittamisessa entisestään, vaikka koko EU:n maidosta Venäjälle vietiin ennen kieltoa vain 1,5 prosenttia. Vientitilastoja tutkiessa huomaa, että EU:n maidon tuontikielto Venäjälle hieman vuotaa Valko-Venäjän kautta, tai sitten Valko-Venäjällä on lisätty nimikkopaukkujen kulutusta niin rajusti, että maitoa joudutaan tuomaan EU:sta lisääntyvällä vauhdilla. Suomelle tästä ei valitettavasti ole hyötyä, koska vientituotteemme ovat olleet juustoja tai muita jalosteita, joita on viety suoraan venäläisten kauppojen hyllyille. Nyt joudumme viemään matalan katteen teollisuusjauheita. Voi myös olla, että mahdolliset vuodot pienentävät painetta varsinaiseen pakotteiden purkamiseen, joka olisi Suomelle tietenkin paras vaihtoehto.

Tilanteen kehittymistä odotellessa jokainen voi omalta osaltaan tukea suomalaista maidontuotantoa kuluttamalla kotimaisia maitotuotteita. Nyt saa hyvällä omallatunnolla laittaa toisenkin siivun juustoa leivälle.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *