Blogiartikkelit Jaana Luoranen Timo Saksa Eero Mikkola Metsä

Viime talvi ja kevät olivat hyvin haastavia nuorille metsäpuiden taimille. Vaihtelevat säät, lumettomuus ja kevään auringonpaiste maan ollessa vielä roudassa loivat otolliset olosuhteet ahavatuhoille. Kun taimien versot ovat alttiina auringonvalolle, neulaset alkavat yhteyttää ja haihduttaa, ja tarvitsevat sen vuoksi vettä. Maan ollessa vielä jäässä, juuristo ei kuitenkaan saa kulutetun veden tilalle uutta, minkä seurauksena neulaset kuivuvat.

Keväällä 2020 havaittiin etenkin Väli-Suomen alueella laajoja tuhoja 2019 istutetuissa taimikoissa. Kuvien ja näytteiden perusteella tuhon syyksi arveltiin useissa tapauksissa ahavatuhoa. Tuhokuvauksissa ilmeni myös, että uudistusalojen välillä, saman uudistusalan sisällä ja jopa vierekkäisten istutuskohtien välillä voi olla eroa tuhon esiintymisessä tai sen vakavuudessa.

Vaurioitunut taimi

Ilmastonmuutoksen myötä talven 2020 kaltaiset olosuhteet yleistynevät. Tämän vuoksi ahavatuhojen esiintymiseen ja syntymiseen liittyvistä tekijöistä on tärkeää saada lisätietoa.

Ahavatuhojen tutkiminen kokeellisesti on kuitenkin vaikeaa. Kevään sääolosuhteita on vaikea ennustaa ja tutkimuksissa kokeilluilla keinovaloilla ei saada samanlaista vaikutusta kuin luonnonoloissa syntyy.

Luken tutkijat saivat touko-kesäkuussa yhä enemmän yhteydenottoja viime kevään tuhoista. Tämän pohjalta tutkijat ideoivat, että tuhojen esiintyminen antaa hyvät lähtökohdat inventointitutkimukselle, jolla olisi mahdollista saada tietoja ahavatuhoista ja niihin liittyvistä riskitekijöistä.

Tutkimuksen keskiössä ahavatuhojen syyt

Tutkijat tuottivat nopeasti tutkimussuunnitelman, jonka tavoitteena on selvittää ahavatuhojen esiintymiseen liittyviä riskitekijöitä keskisen Suomen alueella. Suunnitelma viimeisteltiin yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.

Reilussa kuukaudessa ensimmäisistä tuhohavainnoista meillä oli yhteinen projekti, jossa Luken lisäksi on kymmenen yhteistyökumppania. Kumppanit rahoittavat projektia ja tuovat tutkimukseen mukaan inventoitavia tuhokohteita.

Tutkimuksessa selvitetään, löytyykö taimiin, istutukseen, istutusajankohtiin, maanmuokkaukseen, uudistusalaan tai säätekijöihin liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttavat ahavatuhon syntyyn ja taimien selviytymiseen tuhoista.

Mikäli tutkimus osoittaa, että edellä mainituilla asioilla on vaikutusta tuhoriskiin, tavoitteena on metsänviljelyohjeiden tarkentaminen niiltä osin.

Inventointitutkimus antaa myös pohjatietoa ahavaan ja taimien talvenkestävyyteen vaikuttavista tekijöistä sekä mahdollisista tietoaukoista. Näitä voidaan käyttää taustatietoina suunniteltaessa taimien talvenkestävyystutkimusta muuttuvassa ilmastossa.

Lämmin kiitos Metsähallitukselle, Metsä Groupille, UPM:lle, Svenska Skogsplantorille sekä Etelä-Savon, Kangasniemi-Pieksämäen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Savotan metsänhoitoyhdistyksille yhteisen tutkimusprojektin pystyttämisestä ja aloittamisesta erittäin nopealla vauhdilla.

Kommentoi

  1. Mittasin metsänviljelykokeita 40 vuotta. Ahava oli mittavien tuhojen joukossa. Muokkaus-, lannoitus. kulotus- tai viljelytapa eivät vaikuttaneet ahavaan. Käsittelyt vaikuttivat tukkikärsäkkäiden ja myyrien aiheuttamiin tuhoihin.
    Sienituhot esiintyivät laikuittain suurilla kokeilla, joskus lohko oli merkitsevä. Versoruostetuhoja alkukesän kosteus lisäsi
    Viime talvi oli poikkeuksellinen. Täällä läntisessä Suomessa oli toukoussa 20 hallayötä ( Karvian ja Niinisalon mittausasemat), lunta ei ollut.
    Hyttysiä täällä on harvinaisen vähän, ja nekin vähät ovat pieniä.
    Nämä em. kokeet ovat yhä olemassa, vanhimmat ovat 50 v. Kaikki perustamistiedot, humus- ja maanäytteiden tulokset ja aikaisempi puusto koealoittain ovat tallessa. Koealat ovat riittävän suuria, lohkoja yleensä neljä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *