Blogiartikkelit Rainer Peltola Metsä

Vuosittain noin viidesosa suomalaisten keräämästä metsämarjasaaliista menee vientiin. Vientimarjoista pohjoismainen mustikka on arvostettu terveystuotteiden raaka-aine etenkin Kaukoidässä.

Arvostuksesta kertoo paljon pohjoismaisen mustikan brändillä ratsastava harhaanjohtava markkinointi ja jopa tuoteväärennökset. Erehdyttävä markkinointi onkin helppoa koska mustikoita on useampaa lajia ja niistä käytetyt nimitykset ovat suloisessa sekasotkussa.

Mustikat kuuluvat Vaccinium-sukuun, joka on suomennettu harhauttavasti Puolukat. Samaan sukuun kuuluvat myös lajit puolukka (Vaccinium vitis-idaea), juolukka ja karpalot.

”Villillä” tai ”luonnollisella” alkuperällä on suuri merkitys markkinoinnissa etenkin terveystuotesektorilla.

Arkikielen mustikat ovat Vaccinium-sukuun kuuluvan varpukasvin tuottamia sinisiä marjoja. Mustikoita tuottavia lajeja löytyy puolukoiden suvusta hyvinkin parikymmentä ja useilla on myös taloudellista merkitystä.

Tuotantotapa jaottelun perustaksi

Ehkä selkein tapa jaotella mustikat on niiden tuotantotapa. Meikäläistä mustikkaa (Vaccinium myrtillus) ei varsinaisesti ”tuoteta”, kun taas viljellyt mustikat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: peltotuotannossa olevaan low-bush -pensasmustikkaan (Vaccinium angustifolium) sekä puutarhatuotannossa olevaan high-bush -pensasmustikkaan (useimmiten Vaccinium corymbosum).

Suomalaista metsämustikkaa voi hyvällä omallatunnolla luonnehtia sanalla ”villi”. Sitä ei kylvetä tai istuteta, satoa ei paranneta lannoittamalla, kasvinsuojeluaineita ei käytetä eikä sadonkorjuutakaan tehdä koneellisesti.

”Bilberry” harvoin assosioituu siihen maukkaaseen ja terveelliseen siniseen marjaan, joka maailmalla tunnetaan nimellä ”blueberry”.

Jokseenkin harmaalla alueella sen sijaan liikkuu low-bush -mustikka, jota reippaasti villinä mustikkana mainostetaan. Low-bush -mustikan kasvustot ovat kyllä metsänpohjan alkuperäistä kasvustoa, mutta puuston poistamisella ja kenttäkerroksen poltolla sekä leikkuulla päästään täysin peltomaiseen tuotantotapaan. Nämä villimustikat kasvatetaan lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden voimalla ja sadonkorjuukin hoidetaan maataloustraktorilla. Low-bush -mustikkaa kutsutaan muuten Suomessa ”kanadanmustikaksi”. Kanadassa tosin ”canadian blueberry” on kokonaan toinen laji, V. myrtilloides.

High-bush -pensasmustikan tuotantotavasta ei sen sijaan ole epäselvyyttä. Puutarhatuotanto on puutarhatuotantoa, itse en ainakaan ole koskaan törmännyt V. corymbosum -tuotteeseen, jota olisi mainostettu samalla ”villinä”. Tuoteväärennökset ovat toki asia erikseen.

mustikka-600b
Villiä mustikkaa amerikkalaisittain (Maine wild blueberries, Vaccinium angustifolium): Mainen osavaltiossa tuotetaan noin 40 miljoonaa kiloa mustikkaa vuosittain. Kuva: Henri Vanhanen, Luke

”Villillä” tai ”luonnollisella” alkuperällä – niin epämääräisiä käsitteitä kuin ne ovatkin – on suuri merkitys markkinoinnissa, etenkin terveystuotesektorilla. Niinpä pohjoismaista metsämustikkaa markkinoivat tahot ovat pyrkineet erottautumaan viljellyistä mustikoista käyttämällä englanninkielistä termiä ”bilberry”. Mainio, yksiselitteinen termi joka kuitenkin harmillisen harvoin assosioituu siihen maukkaaseen ja terveelliseen siniseen marjaan, joka maailmalla tunnetaan nimellä ”blueberry”. Ehkä parempi termi olisikin jo käytössä oleva ”European blueberry” tai miksei saman tien ”Scandinavian” tai ”Nordic” blueberry. Japanissa, joka on yksi tärkeimmistä pohjoismaisen mustikan markkina-alueista, käytetään tosin japanilaistunutta termiä ”biruberi”. Jos termi ”bilberry” onkin useissa yhteyksissä haastava, ainakin Japanissa se on lyönyt läpi.

Kirjoittaja bloggaa ”Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista maakunnalle” -hankkeesta, jota rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisrahasto.

lippu_ja_tunnuslause  ELY_LA01_Logo___FI_B3___RGB

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *